Ειδήσεις

Διάγγελμα Ερντογάν με πολλούς αποδέκτες & το πλήθος να τον αποθεώνει

Διάγγελμα γεμάτο συναισθηματική φόρτιση και εξάρσεις, σχετικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα, απηύθυνε  από πλατεία της Κωνσταντινούπολης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το συγκεντρωμένο πλήθος να τον επευφημεί.

Ενωτικός προς το εσωτερικό της Τουρκίας εμφανίστηκε στο λόγο του που κράτησε μόλις λίγα λεπτά. Εξαπέλυσε όμως επιθέσεις προς τους ξένους παράγοντες αποφεύγοντας έντεχνα να τους κατονομάσει. Ζήτησε μάλιστα από τις Ηνωμένες Πολιτείες την άμεση έκδοση του Αμπτουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, δείχνοντάς τον εμμέσως πλην σαφώς ως υποκινητή του πραξικοπήματος που ο ίδιος ο Ερντογάν χαρακτήρισε ως "τρομοκρατία".

Μίλησε για καρκινώματα στο στρατό, για κηλίδα στο δικαστικό σώμα σε υψηλούς και θριαμβευτικούς τόνους. Το ακροατήριο ήταν ιδιαίτερο πυκνό και φώναζε ότι θέλουν εκτελέσεις, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Τουρκία. Ακριβώς σ΄ αυτό το θυμικό, στο συναίσθημα και όχι στη λογική των απλών ανθρώπων, προσπάθησε να απευθυνθεί ο Ερντογάν με συνεχείς αναφορές στον Αλλάχ και εμφανιζόμενος ενωτικός ως προς το εσωτερικό της Τουρκίας και κατηγορώντας τις ξένες δυνάμεις.

Διαβάστε αναλυτικά το διάγγελμα:

Για ΗΠΑ - Γκιουλέν

«Γνωρίζω αυτό το κράτος πάρα πολύ καλά. Προσπάθησαν να κατηγορήσουν αυτή τη χώρα. Απευθύνομαι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Πρόεδρο "τα εκτάρια γης που υποδέχονται αυτά τα άτομα στην Πενσυλβάνια θα πρέπει να εκδοθούν να παραδοθούν στην Τουρκία. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι και θα παραμείνουμε εάν μας επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί αυτό το αίτημα. Απευθύνω έκκληση στις ΗΠΑ.

» Κάθε φορά που ζητήσατε έναν τρομοκράτη από εμάς, εμείς τον εκδώσαμε. Τώρα αυτά τα άτομα περιλαμβάνονται σ' αυτή τη λίστα για μας και σας ζητάμε να τον εκδώσετε».

Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα της έκδοσης του Γκιουλέν, με εμφανή προσπάθεια να συγκινήσει το λαό.

«Θα στραφούμε εναντίον τους και με τους Αμερικανούς φίλους μας θα συνεργαστούμε για να μας παραδώσουν αυτούς που βρίσκονται στην Πενσυλβάνια. Θα πρέπει να μας παραδώσουν αυτόν τον ένα και μοναδικό που βρίσκεται εκεί κι αυτό θα είναι το μοναδικό μας σύνθημα ως το τέλος. Δουλεύουμε όλοι μαζί και όλες αυτές οι ενδείξεις μας θυμίζουν ότι εργαζόμαστε για την υπεράσπιση της Τουρκίας».

Απόπειρα να ενώσει τους Τούρκους

«Αδέρφια, αυτή η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε και πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ανώτερη δύναμη σ' αυτό. Δεν έχει πάντοτε δίκιο ο πιο ισχυρός. Αυτός που έχει δίκιο είναι πιο ισχυρός».

«Ίσως θα έχετε διαπιστώσει ότι πολλά μέρη του δικαστικού σώματος έχουν απομακρυνθεί. Έχουμε απομακρύνει την κηλίδα από το δικαστικό σώμα και θα πορευτούμε ακόμα πιο ενωμένοι».

Ευθύνες σε ξένους παράγοντες

Αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα ήταν μία πράξη αυτών που δε μπορούν να χωνέψουν την ανάπτυξη της Τουρκίας, αλλά ο Αλλάχ ήταν με το μέρος μας. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε κινητοποίηση όλων των πολιτών, όλου του λαού. Υπάρχουν ξένες ή και εξωτερικές δυνάμεις οι οποίες θέλουν να πολώσουν το λαό μας.

Προτροπή να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις

Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Όλη την εβδομάδα, κάθε μέρα θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτές τις διαδηλώσεις, να δείξουμε την ενότητά μας και οι δυνάμεις ασφαλείας θα είναι αρωγοί μας. Όπως διαπιστώσατε έγιναν πολλές συλλήψεις ανώτατων αξιωματούχων και στρατιωτικών όμως δεν πρέπει να σταθούμε εδώ.

Προς το τέλος της ομιλίας του, η οποία ήταν διανθισμένη με εκφράσεις που γίνονται άμεσα αντιληπτές όχι από τη λογική αλλά από το συναίσθημα των ανθρώπων και με θεατρικό ύφος, προσπάθησε να φανεί ενωτικός προς τους λαούς που ζουν στην Τουρκία σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι οι Κούρδοι αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα στη γείτονα χώρα, ενώ εκεί ζουν και πολλοί Αρμένιοι, Άραβες και βεβαίως Έλληνες, μεταξύ άλλων μειονοτήτων.

Σχόλια