Ειδήσεις

Στο σφυρί και με τη "βούλα" περιουσία της Κρήτης

Στο... "σφυρί" και με τη βούλα πλέον τα παραλιακά κρατικά ακίνητα- "φιλέτα" στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας. Τα τρία ακίνητα, συνολικής έκτασης 16 στρεμμάτων, "φιγουράρουν" στη λίστα με τα 14 συνολικά δημόσια ακίνητα ανά τη χώρα που βγήκαν ηλεκτρονικά χθες σε δημοπρασία από το ΤΑΙΠΕΔ.

 Η προθεσμία υποβολής προσφορών από ενδιαφερόμενους επενδυτές είναι μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση του Δήμου Ιεράπετρας.

Ήδη άλλωστε, μέσω επίσημης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Ιεράπετρας τάχθηκε κατηγορηματικά ενάντια στους σχεδιασμούς εκποίησης του ΤΑΙΠΕΔ και υπέρ της αξιοποίησης των παραλιακών "φιλέτων" από το Δήμο, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας...

Ας τα δούμε αναλυτικότερα... Σε 14 νέους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς ακινήτων σε Καβάλα, Αττική, Λασίθι, Χαλκιδική, Δωδεκάνησα, Αργολίδα, και Μεσσηνία προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ.

Η διαδικασία θα γίνει μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Auction και τον ιστότοπο www.e-publicrealestate.gr και η προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών και εγγράφων της α' φάσης του διαγωνισμού είναι η 26η Οκτωβρίου.

Η λίστα

Ο κατάλογος των ακινήτων έχει ως εξής:

* Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας: Παραθαλάσσιο οικόπεδο στη θέση "Αλάνες" εντός του οικισμού (50ετής μίσθωση).

* ΧΕΥ 8: Οικόπεδο στο δήμο Χαλανδρίου με πρόσωπο στη λεωφόρο Πεντέλης (30ετής μίσθωση).

* ΧΕΥ 9: Οικόπεδο στο δήμο Χαλανδρίου απέναντι από το πάρκινγκ του σταθμού Δουκίσσης Πλακεντίας (πώληση).

* Κουτσουνάρι-Τμήμα Α: Παραθαλάσσιο οικόπεδο στη θέση "Λίμνη Λουρίδη", σε απόσταση περίπου 9 χλμ. ανατολικά της Ιεράπετρας Λασιθίου (πώληση).

* Κουτσουνάρι-Τμήμα Α: Παραθαλάσσιο οικόπεδο στη θέση "Λίμνη Λουρίδη", σε απόσταση περίπου 9 χλμ. ανατολικά της Ιεράπετρας Λασιθίου (πώληση).

* Κουτσουνάρι: Παραθαλάσσιο οικόπεδο στη θέση "Λίμνη Λουρίδη", σε απόσταση περίπου 9 χλμ. ανατολικά της Ιεράπετρας Λασιθίου (πώληση).

* Συγγρού και Σκρα: Ένα άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο στην Καλλιθέα Αττικής (πώληση).

* Παράδεισος Νέου Μαρμαρά: Τέσσερα διακριτά οικόπεδα πλησίον της ακτής του Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής (πώληση).

* Κοσκινού, Ρόδος: Έκταση που χωροθετείται σε απόσταση 12 χλμ. από την πόλη της Ρόδου και 200 μ. από τη θάλασσα (πώληση).

* Κτενά και Περικλέους: Τετραώροφο διατηρητέο κτήριο στην περιοχή του Συντάγματος, στο κέντρο της Αθήνας (πώληση).

* Ξενοδοχείο "Ηνίοχος", Βερανζέρου 26: Ξενοδοχείο 3 αστέρων επί της οδού Βερανζέρου 26, στο κέντρο της Αθήνας (πώληση).

* Παλιά πόλη Ναυπλίου: Ακίνητο επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου αρ. 6, εντός του παραδοσιακού ιστού της πόλης του Ναυπλίου (πώληση).

* Αριστομένους 11-13, Καλαμάτα: Κτηριακό συγκρότημα που αποτελείται από τρία λιθόκτιστα κτήρια, δύο εκ των οποίων είναι διατηρητέα.

* Αγ. Ελεούσα, Ρόδος: Πρώην "Σανατόριο Φρειδερίκης" στη Δ.Ε. Καμείρου σε απόσταση 37 χλμ. περίπου από την πόλη της Ρόδου (50ετής μίσθωση).

«Casus beli» για το Δ. Ιεράπετρας

Την ίδια στιγμή που το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε ηλεκτρονική δημοπρασία των τριών παραλιακών ακινήτων στο Κουτσουνάρι, ο Δήμος Ιεράπετρας έσπευσε να στείλει το δικό του... «casus beli» προς το ΤΑΙΠΕΔ, την κυβέρνηση αλλά και κάθε επίδοξο αγοραστή των "φιλέτων"...

Με ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας προς το ΤΑΙΠΕΔ, διαμηνύεται ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν ο Δήμος και η τοπική κοινωνία την εκποίηση των οικοπέδων -"φιλέτων" έκτασης 16 στρεμμάτων στη Μεγάλη Παραλία Κουτσουναρίου Αγίου Ιωάννου, καθώς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να οικοδομηθούν αφού υπόκεινται στο καθεστώς ειδικής προστασίας (ΠΕΠ 20) σύμφωνα με τον ισχύοντα Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό της Ιεράπετρας.

Ειδικότερα, στην έκδοση του ομόφωνου ψηφίσματος κατά της εκποίησης των ακινήτων αυτών από το ΤΑΙΠΕΔ στη Μεγάλη Παραλία της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Ιωάννη προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας στην κατεπείγουσα συνεδρίασή του την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016, μετά από αίτημα των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας και μετά την τεκμηρίωση του αιτήματος από τους Γιώργο Προϊστάκη, Μιχάλη Μαχαιρά και Μιχάλη Βιανιτάκη.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας, προασπίζοντας τα δικαιώματα του γεραπετρίτικου λαού, απαιτεί την ακύρωση οποιασδήποτε διαδικασίας πώλησης δημόσιας περιουσίας και συγκεκριμένα των παραλιακών ακινήτων συνολικής έκτασης 16 στρεμμάτων στην περιοχή Μεγάλη Παραλία Κουτσουναρίου Αγίου Ιωάννου δήμου Ιεράπετρας, για τα οποία, σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ, επρόκειτο να γίνει ηλεκτρονική δημοπράτηση τη 15η Ιουλίου. Σε κάθε επίδοξο αγοραστή διαμηνύουμε ότι η περιοχή σύμφωνα με το ΓΠΣ Ιεράπετρας υπόκειται σε καθεστώς ειδικής προστασίας (ΠΕΠ 20) και ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν μπορεί να οικοδομηθεί. Ο Δήμος Ιεράπετρας και η τοπική κοινωνία δε θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε παρέκκλιση από το σημερινό ισχύον καθεστώς. Διεκδικούμε ολόκληρη η ζώνη, που καθορίζεται μεταξύ παλαιότερης και νεότερης γραμμής αιγιαλού, να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Ιεράπετρας, ώστε να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας», καταλήγει το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης -Νίκος Πετάσης

Σχόλια