default-image

Θα δώσουν 200.000 ευρώ που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ

Κρήτη
Θα δώσουν 200.000 ευρώ που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να γελάσει ή να κλάψει κανείς; Ιδού η απορία, με φόντο τις πρωτοφανείς στα τοπικά χρονικά εξελίξεις και αποκαλύψεις γύρω από το Πολυδύναμο Ιατρείο Τυμπακίου... Το ιατρείο φτιάχτηκε... Προ ημερών, μάλιστα, άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του. Όμως για το ίδιο αυτό ιατρείο, που φτιάχτηκε από το υπουργείο Υγείας και την 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης, ο Δήμος Φαιστού - δηλαδή οι δημότες - καλείται μέσα στο επόμενο δίμηνο να βρει 200.000 ευρώ και να πληρώσει ιδιώτες μελετητές που είχαν κάνει μελέτες για το έργο.

Οι μελετητές διεκδίκησαν δικαστικά τα χρήματά τους. Δικαιώθηκαν δικαστικά και έτσι θα πρέπει να πληρωθούν το κόστος των μελετών, το κόστος της δουλειάς που έκαναν, συν τους τόκους που επιδίκασε το δικαστήριο, άσχετα αν τελικά οι μελέτες τους ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν και πρακτικά ανήκουν στον κάλαθο των... αχρήστων!

Μια ιστορία πραγματικά για να τραβά κανείς τα μαλλιά του. Μια υπόθεση που σκανδαλίζει και προκαλεί το κοινό αίσθημα, διότι είναι πρωτάκουστο να καλείται ένας Δήμος, δηλαδή οι πολίτες μια περιοχής να πληρώσουν, και μάλιστα τέτοιες εποχές κρίσης και ανέχειας, ένα μεγάλο ποσό, 200.000 ευρώ, για κάτι που δε χρησιμοποιήθηκε, ούτε θα χρησιμοποιηθεί. Προφανώς εδώ οι πολίτες θα πληρώσουν τα σπασμένα από ένα απίστευτο αλαλούμ ασυνεννοησίας ή αδράνειας μεταξύ φορέων, διότι οι ιδιώτες μελετητές που προσέφυγαν δικαστικά και δικαιώθηκαν δεν έκαναν κάτι παραπάνω από το λογικό και αυτονόητο από τη δική τους σκοπιά!

Ήδη η υπόθεση έχει ανάψει "φωτιές" σε πολιτικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο. Πολιτικά, η τοπική Ν.Δ., στη Μεσαρά, εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης και της κρητικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, την οποία και κατηγόρησε πως αποφάσισε προκλητικά να πετάξει στα σκουπίδια 200.000 ευρώ!

Την ίδια ώρα η νυν δημοτική Αρχή Φαιστού "βράζει" κατά της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, θεωρώντας πως η βασική ευθύνη για τη "βόμβα" που έσκασε στο Δήμο, με την υποχρεωτική πληρωμή ενός τόσο μεγάλου ποσού για μελέτες που δε χρησιμοποιήθηκαν τελικά ποτέ, τη βαρύνει.

Σε κάθε περίπτωση είναι απορίας άξιον πώς φτάσαμε στο πρωτοφανές αυτό στα τοπικά και ελληνικά χρονικά γεγονός, να φτιάχνεται ένα έργο με άλλες μελέτες και να χρειάζεται για το ίδιο έργο να πληρωθούν άλλες μελέτες που δε χρησιμοποιήθηκαν!

Το ιστορικό

Ας δούμε πώς έχει η πρωτοφανής υπόθεση που έχει πολυετές ιστορικό.

Όπως ανέφερε στη "Ν.Κ." ο δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης, το χρονικό της υπόθεσης πηγαίνει πίσω, στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τότε, επί καποδιστριακού δήμου Τυμπακίου και επί δημαρχίας Κουρτάκη, έγινε διαγωνισμός και ανατέθηκαν μελέτες για την ανέγερση ενός αγροτικού ιατρείου στο Τυμπάκι. Στην πορεία κρίθηκε σκόπιμο, αναγκαίο, το έργο να επεκταθεί και η υποδομή που θα φτιαχνόταν να αναβαθμιζόταν από ένα απλό αγροτικό ιατρείο σε ένα πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο.

Ο Δήμος Τυμπακίου άλλαξε χέρια, ακολούθησαν άλλες δημοτικές Αρχές, αλλά οι διαδικασίες συνεχίστηκαν, με τις όποιες καθυστερήσεις και εμπλοκές, κανονικά. Οι ιδιώτες μελετητές έκαναν κανονικά τη δουλειά τους και ολοκλήρωσαν τις μελέτες.

Μεσολάβησαν ο "Καλλικράτης" και οι δημοτικές εκλογές. Οι μελετητές, όπως ανέφερε ο κ. Αρμουτάκης, πήγαν τότε, πριν μια 5ετία περίπου, στην τότε δημοτική Αρχή Φαιστού, και ζήτησαν να πληρωθούν τα λεφτά τους για τις μελέτες. Ένα ποσό συγκεκριμένα ύψους 135.000 ευρώ. Δεν εισακούστηκε το αίτημά τους και έτσι οι ίδιοι αποφάσισαν να κινηθούν νομικά. Προσέφυγαν δικαστικά το 2012, διεκδικώντας τα χρήματα και δικαιώθηκαν σε βαθμό Εφετείου.

Το δικαστήριο αναγνώρισε δηλαδή πως, άσχετα με το ότι δε χρησιμοποιήθηκαν οι μελέτες τους και πως το νέο Πολυδύναμο Ιατρείο έγινε με άλλες μελέτες, της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, οι ιδιώτες μελετητές πρέπει να πληρωθούν τα 135.000 ευρώ συν τους τόκους!

«Μετά τη δικαστική δικαίωση των μελετητών, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Ο Δήμος πρέπει να πληρώσει 200.000 ευρώ στους μελετητές, όπως αποφάσισε το δικαστήριο... Μέσα σε 60 μέρες πρέπει να βρω τα λεφτά. Από πού αλήθεια να τα βρω; Είναι δυνατόν; Δεν ξέρω τι ευθύνη και τι ενημέρωση είχαν στην Υ.ΠΕ. ή στο υπουργείο, για μας είναι ξεκάθαρο πως θα έπρεπε να είχε γίνει κάτι από την προηγούμενη δημοτική Αρχή. Θα έπρεπε αν μη τι άλλο να είχαν διακόψει τις διαδικασίες!», ανέφερε ο δήμαρχος Φαιστού.

ΤΟΠΙΚΗ Ν.Δ.

Επίθεση στο υπουργείο Υγείας

Αντίθετα με το δήμαρχο Φαιστού, που πνέει μένεα κατά της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, στην τοπική Ν.Δ. εξαπολύουν πυρ κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

«Σε μια εποχή που ακόμα και το κάθε ευρώ είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για τις κρατικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα για αυτές του χώρου της Υγείας και Πρόνοιας, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να πετάξει στον κάλαθο των άχρηστων 200.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Φαιστού και ενώ οι τοπικές Αρχές είχαν αναθέσει σε ιδιώτη μελετητή τη σύνταξη μελέτης για τη δημιουργία αρχικά Περιφερειακού και στη συνεχεία Πολυδύναμου Ιατρείου κόστους 135.000 ευρώ, η ΔΥΠΕ Κρήτης αποφάσισε να την αγνοήσει.

Όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Φαιστού κ. Αρμουτάκης, το υπουργείο χρησιμοποίησε μία μελέτη φασόν των τεχνικών του υπηρεσιών, αφήνοντας ανεκμετάλλευτη μία ήδη έτοιμη δουλειά, η οποία και έχει γίνει βάσει των πραγματικών τοπικών αναγκών. Μετά από προσφυγή του ιδιώτη μελετητή στη δικαιοσύνη και τη δικαίωσή του, τώρα πρέπει να του καταβληθούν 200.000 ευρώ! Το ποσό αυτό θα το πληρώσουν οι δημότες για μια δουλειά που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί πουθενά, γιατί απλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πειραματίζεται για άλλη μια φορά, εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της, στην πλάτη των πολιτών της περιοχής μας!», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Τοπική Οργάνωση Φαιστού και καταλήγει: «Όταν η λιανική τιμή για γάζες στο εμπόριο κυμαίνεται στο 1,5 ευρώ, κι όταν οι σύριγγες μίας χρήσης είναι στα 0,30 ευρώ, καταλαβαίνει κανείς ότι με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να προμηθευτούν αναλώσιμα, υγειονομικό υλικό που σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάζεται ο ίδιος ο ασθενής να το προσκομίζει, ή ακόμα και να κάλυπταν τις βασικές ανάγκες των ήδη εγκαταλελειμμένων δομών υγείας της Μεσαράς. Η κατασπατάληση και η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο και ο λογαριασμός στα θύματα... τους Μεσαρίτες!»...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News