default-image

Τουρκία: Απόπειρα πραξικοπήματος (upd) - (videos)

Κόσμος
Τουρκία: Απόπειρα πραξικοπήματος (upd) - (videos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από απόπειρα πραξικοπήματος τμήματος των τουρκικών στραυτεμάτων αργά το βράδυ της Παρασκευής, τις πρώτες πρωινές ώρες φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας ανακτά τον έλεγχο της χώρας.

Οι πραξικοπηματίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν κατάφεραν τον αντικειμενικό τους σκοπό, δηλαδή την κατάληψη της εξουσίας, καθώς βρέθηκαν αντιμετώποι με μεγάλο μέρος του στρατού, αλλά και του τουρκικού λαού που βγήκε στους δρόμους προκειμένου να υπερασπιστεί την έννομη τάξη.  

Νωρίτερα, τουρκικά στρατεύματα έκλεισαν τις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, ενώ ελικόπτερα και μαχητικά πραγματοποιούσαν χαμηλές πτήσεις πάνω στην τουρκική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείο Ανατολή, πίσω από την απόπειρα κρυβώταν πρώην συνταγματάρχης.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ, σύμφωνα με τη "Σαμπάχ", δήλωσε πως οι λίγοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος συνελήφθησαν. Επίσης ο αρχηγός του στρατού έδωσε εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Τουλάχιστον 17 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην Άγκυρα, στο αρχηγείο των Ειδικών Δυνάμεων, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή· δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής από ανεξάρτητη πηγή μέχρι στιγμής.

Τανκς στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Αεροσκάφος F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψε στρατιωτικό ελικόπτερο των πραξικοπηματιών πάνω από την πρωτεύουσα Άγκυρα, σύμφωνα με το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Μια ομάδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που επιχειρούσε το πραξικόπημα έχει τον έλεγχο κάποιων αρμάτων μάχης και έχει δώσει εντολή στις δυνάμεις της να προσπαθήσουν να καταλάβουν τους δρόμους, αλλά δεν το χει καταφέρει σε πολλές περιοχές, όπως στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, ανέφερε ένας ανώτερος τούρκος αξιωματούχος.

Όπως πρόσθεσε, η ανασφάλεια είναι πιθανόν να συνεχιστεί για τουλάχιστον ακόμη 24 ώρες.

Ισχυρές εκρήξεις

Τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ ενάντια στο αρχηγείο της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) στην Άγκυρα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν πριν από λίγο στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο ανταποκριτή του στην πόλη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ υπάρχουν τραυματίες.

Άρματα μάχης περικύκλωσαν πριν από λίγο το κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και άνοιξαν πυρ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, ενώ πυρά ακούστηκαν σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έκρηξη στο Αρχηγείο της Αστυνομίας

Μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα. Πληροφορίες από τουρκικά μέσα ανέφεραν ότι έγινε έκρηξη στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, το οποίο βλήθηκε από πυρά.

Διακόπηκε η εκπομπή του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου TRT, ενώ στη Δαμασκό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και πανηγύριζε.

Νουμάν Κουρτουλμούς

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διατηρεί την εξουσία στη χώρα, δήλωσε σε τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, μετά την ανακοίνωση του στρατού ότι προχώρησε σε πραξικόπημα χθες βράδυ.

Εμέρ Τσελίκ

Ο τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Εμέρ Τσελίκ κάλεσε πριν από λίγο τους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων να παρακούσουν τις διαταγές των ανωτέρων τους που αποπειρώνται πραξικόπημα, όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Δεν θα παραδώσουμε την δημοκρατία μας, θα αγωνιστούμε ως την τελευταία μας πνοή», ανέφερε ο Τσελίκ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Αποστάσεις Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από το πραξικόπημα

Η «εμπειρία» από την ιστορία των στρατιωτικών πραξικοπημάτων στην Τουρκία λέει ότι συνήθως την ανακοίνωση περί πραξικοπήματος την κάνουν οι ίδιοι οι στρατιωτικοί. Το μόνο που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή είναι η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού.

Αποστάσεις από το πραξικόπημα πήρε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που δήλωσε: «Αυτή η χώρα έχει υποφέρει τόσο πολύ από τα πραξικοπήματα. Δεν θέλουμε να ξαναβιώσει τις ίδιες δυσκολίες. Διατηρούμε με πλήρη τρόπο την πίστη μας στη δημοκρατία. Ο καθένας ξέρει πολύ καλά ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα στηρίζεται στην ελεύθερη βούληση των πολιτών , που είναι απαραίτητη για την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία».

Τι είπαν Ερντογάν - Γιλντιρίμ

Έκκληση στο λαό της χώρας να συγκεντρωθεί στις πλατείες και να αντισταθεί στους πραξικοπηματίες απεύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

Ο Ερντογάν είπε πως πρόκειται για «απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων» και ότι «με την απάντηση που θα δώσει ο λαός, θα δοθεί η δέουσα απάντηση».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιδράσουν στην απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

Πρόσθεσε πως πολλά σημαντικά κτίρια βρίσκονται υπό πολιορκία, ενώ κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην ανεχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες ενάντια στην δημοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το CNN Turk, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ είναι όμηρος από ομάδα αξιωματικών που ελέγχονται από στασιαστές, στο γενικό επιτελείο. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την πληροφορία ότι το γενικό επιτελείο ανακοίνωσε πως ανέλαβε την εξουσία. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι ουδείς μέχρι στιγμής δεν επικαλείται κάποια πηγή.

Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα του γενικού επιτελείου δεν είναι δυνατή.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας, ενώ κλείνουν τα αεροδρόμια της χώρας, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε εικόνες από άρματα μάχης στην είσοδο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ.

Αντιδράσεις

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Άγκυρα και απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει ηρεμία στην Τουρκία, καλώντας επίσης όλα τα μέρη να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και «σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς».

«Σε μόνιμη επαφή με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Άγκυρα και με τις Βρυξέλλες από τη Μογγολία», ανέφερε η Μογκερίνι σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Καλώ σε αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών».

Πηγή προσκείμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία μοιάζει σοβαρή και ότι το κίνημα του στρατού δεν αποτελείται «από απλά μερικούς συνταγματάρχες». Σύμφωνα με την ίδια πηγή που πρόσκειται στην ΕΕ, ο στρατός έχει καταλάβει τον έλεγχο των αεροδρομίων και σημείων στρατηγικής σημασίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και πολιτική συνέχεια στην Τουρκία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε να αποφευχθεί η αιματοχυσία στην Τουρκία και τα όποια πολιτικά ζητήματα υπάρχουν να διευθετηθούν εντός του πλαισίου του Συντάγματος της χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας προέτρεψε τους γάλλους υπηκόους στην Τουρκία να μην κυκλοφορούν στους δρόμους εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο Κε ντ' Ορσέ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι αυτό που συμβαίνει είναι απόπειρα πραξικοπήματος από ομάδες εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάτι που να δείχνει στοιχεία που τεκμηριώνουν τα περί απόπειρας πραξικοπήματος.

Αυτό που φαίνεται στην Τουρκία, πέρα από τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, είναι οι χαμηλές πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών στην Άγκυρα, το κλείσιμο της κυκλοφορίας στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, ο αποκλεισμός του αεροδρομίου Ατατούρκ Κωνσταντινούπολης από τανκς και η μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση στα κοινωνικά μέσα.

Το ερώτημα είναι αν τα τανκς και οι στρατιώτες που δείχνουν οι τηλεοπτικές εικόνες να βρίσκονται στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης είναι στην υπηρεσία των πραξικοπηματιών ή αν τελούν υπό τις εντολές της κυβέρνησης.

Γιλντιρίμ επιβεβαιώνει την απόπειρα

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως μια ομάδα εντός του τουρκικού στρατού αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση και ζητήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο».

«Κάποιοι άνθρωποι παρανόμως πραγματοποίησαν μια παράνομη ενέργεια εκτός ιεραρχίας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε σχόλια που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Αυτή η κυβέρνηση εκλεγμένη από το λαό παραμένει να έχει τον έλεγχο. Αυτή η κυβέρνηση θα αποχωρήσει όταν ο λαός το αποφασίσει».

Πρόσθεσε πως όσοι βρεθούν υπεύθυνοι για αυτό που χαρακτήρισε πως μια απόπειρα πραξικοπήματος από μια παράταξη εντός του στρατού θα πληρώνουν με βαρύ τίμημα.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και ψυχραιμία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί από τις 22:30 από τον διοικητή της ΕΥΠ, από τον οποίο ζήτησε να ενημερώσει και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολούθως επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα ως ένα πραξικόπημα αλλά αποτελούν μια απόπειρα ενός μέρους των ενόπλων δυνάμεων.

https://twitter.com/RT_com/status/754049291438743553

Πρόσθεσε πως τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μαχμούτ Τανάλ σε μήνυμά του στο "twitter" αναφέρει ότι αεροσκάφη πετούν πάνω από την εθνοσυνέλευση κι ότι επικρατεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Είχε προηγηθεί αναφορά από αυτόπτη μάρτυρα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, ο οποίος μετέδωσε πως στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα της Τουρκίας.

Παράλληλα, όπως μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, η γέφυρα του Βοσπόρου και η γέφυρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισαν αργά σήμερα, χωρίς να αναφερθεί η αιτία.

Ασθενοφόρα βρίσκονται έξω από το γραφείο του αρχηγού του στρατού, σύμφωνα με το Dogan.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News