Ειδήσεις

Κυκλοφοριακές αλλαγές στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας

Την τιμητική τους έχουν τα κυκλοφοριακά θέματα στην επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 6 παρά 5 το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, 18 Ιουλίου.

Η προγραμματισμένη ατζέντα της συνεδρίασης είναι πλούσια. Η ημερήσια διάταξη αριθμεί 47 θέματα, μεταξύ των οποίων ένα πρακτικό της Επιτροπής Κυκλοφορίας με ένα μπαράζ προωθούμενων κυκλοφοριακών αλλαγών σε διάφορα σημεία του Ηρακλείου και η προωθούμενη αναθεώρηση-τροποποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης της παλιάς πόλης στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Τίτου...

Στο μέτωπο της κυκλοφοριακής μελέτης της παλιάς πόλης, που έχει φτιάξει ο συγκοινωνιολόγος Δημήτρης Ρέντζος, και της προωθούμενης αναθεώρησής της στην περιοχή του Αγίου Τίτου, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις ενστάσεις-παρατηρήσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης από κατοίκους και καταστηματάρχες και στο τι αποφάνθηκε ο μελετητής επί των ενστάσεων αυτών.

Οι βασικές ενστάσεις έχουν ως εξής:

- Να βελτιωθεί η προσπελασιμότητα στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου. Σύμφωνα με το μελετητή, η προσβασιμότητα βελτιώνεται με την αντιδρόμηση του τμήματος της οδού Ιδομενέως από την Κορωναίου μέχρι την Αγίου Τίτου και από την Ιδομενέως μέχρι την Ευρώπης.

- Να υπάρξει έξοδος της Μαλικούτη προς την Μποφόρ. Αυτό επιτυγχάνεται με την αμφιδρόμηση του τμήματος της Μαλικούτη από την Μποφόρ μέχρι την Υγείας, ώστε, όπως επισημαίνεται, να μην εμποδιστεί η προσβασιμότητα σε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής.

- Οργάνωση της στάθμευσης των κατοίκων. Εδώ, πέραν των όσων προβλέπει η μελέτη, ο μελετητής σημειώνει πως θα πρέπει να γίνουν εργασίες μικρής κλίμακας για την αποκατάσταση των πεζοδρομίων, την αποτροπή στάθμευσης στις γωνίες των οδών και την τοποθέτηση εμποδίων για τη στάθμευση στα πεζοδρόμια.

- Να βελτιωθεί η προσπέλαση στο χώρο στάθμευσης της οδού Μεραμπέλου. Όπως αναφέρει ο μελετητής, αυτό επιτυγχάνεται με την αντιδρόμηση της Μεραμπέλου, από την Ιδομενέως μέχρι την Ξανθουδίδου.

Κυκλοφοριακές αλλαγές

Στο κυκλοφοριακό μέτωπο, ορισμένες από τις αλλαγές που προτείνονται από τις αρμόδιες επιτροπές του Δήμου και καλείται να επικυρώσει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ενδεικτικά οι εξής:

* Χώρος προσωρινής στάσης για τα τουριστικά λεωφορεία επί της οδού Αγίου Μηνά: Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης ζητάνε τη διαμόρφωση του χώρου της εισόδου της πλατείας Αγίου Μηνά, ώστε να μπορούν να σταθμεύουν προσωρινά τα τουριστικά λεωφορεία για την επιβίβαση και αποβίβαση τουριστών. Για το εν λόγω θέμα η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την οριοθέτηση του χώρου στην είσοδο της πλατείας Αγίου Μηνά και για την τοποθέτηση οριοδεικτών.

* Μονοδρόμηση της οδού Νίκου Ξυλούρη λόγω λαϊκής αγοράς: Η 2η Δημοτική Κοινότητα Ηρακλείου ζητάει τη μονοδρόμηση της οδού Νίκου Ξυλούρη, για να γίνεται ομαλότερη η κίνηση των οχημάτων, καθώς τις ημέρες των λαϊκών αγορών που πραγματοποιούνται στο οικόπεδο Λιδάκη δημιουργείται σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα. Η εισήγηση της Επιτροπής Κυκλοφορίας προβλέπει την απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης και από τις δύο πλευρές τής εν λόγω οδού μόνο κατά τις ώρες λειτουργίας των λαϊκών αγορών και την τοποθέτηση πινακίδων Ρ40 μαζί με ένα υποπινακίδιο, όπου θα διευκρινίζονται οι ώρες απαγόρευσης της στάσης και στάθμευσης από τις 6 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

* Μονοδρόμηση οδού Λευκωσίας, στο ύψος του πολυκαταστήματος παιχνιδιών επί της λεωφόρου 62 Μαρτύρων: Η 3η Δημοτική Κοινότητα Ηρακλείου ζητάει τη μονοδρόμηση της οδού Λευκωσίας. Η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για τη μονοδρόμηση της οδού Λευκωσίας από τη συμβολή της με την οδό Κωνσταντινουπόλεως μέχρι τη συμβολή με την οδό Χριστομιχάλη Ξυλούρη, με κατεύθυνση Ανατολή-Δύση. Η οδός Αθ. Καμπέλη θα γίνει μονόδρομος με κατεύθυνση από δυτικά προς ανατολικά, η οδός Πετράκη θα παραμείνει ως έχει σήμερα αποτελώντας ζεύγος μονόδρομων με την οδό Ρεστιβάκη και, τέλος, η οδός Εκάβης και η οδός Κωνσταντινουπόλεως παραμένουν επίσης με τις σημερινές τους κατευθύνσεις.

* Απαγόρευση στάθμευσης στην Εφόδου: Η 3η Δημοτική Κοινότητα Ηρακλείου ζητάει την τοποθέτηση σημάτων απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης στην αριστερή πλευρά της οδού Εφόδου προς τη θάλασσα, για να επιτευχθεί αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας. Η Επιτροπή Κυκλοφορίας δε γνωμοδότησε σχετικά και ζητάει να επανεξεταστεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση, ώστε να εξεταστεί η μονοδρόμηση της οδού Εφόδου.

* Απαγόρευση διέλευσης στην περιοχή του 15ου Δημοτικού Σχολείου. Η 4η Δημοτική Κοινότητα Ηρακλείου ζητάει τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στο 15ο Δημοτικό Σχολείο, απαγορεύοντας τη διέλευση των οχημάτων τις πρωινές ώρες από 8 π.μ. έως 8:30 π.μ. και τις μεσημεριανές ώρες από 2 μ.μ. έως 2:30 μ.μ. και την κατασκευή πεζοδρομίου απέναντι ακριβώς από την κεντρική είσοδο του σχολείου επί της οδού Διδούς Σωτηρίου 4-6, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των μαθητών στο σχολείο. Η Επιτροπή Κυκλοφορίας εισηγήθηκε αρνητικά για την απαγόρευση της κυκλοφορίας επί της οδού Διδούς Σωτηρίου, κατά τις ώρες που αναφέρονται παραπάνω. Αντιθέτως, προτείνει τη διαμόρφωση πεζοδρομίων και παρεμβάσεις στο οδόστρωμα, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής, διαμπερής κίνηση των μαθητών από τη μια πλευρά του δρόμου στην άλλη.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια