Ειδήσεις

Λεφτά υπάρχουν! 45 εκ. ευρώ στους δήμους της Κρήτης

Λεφτά υπάρχουν... Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση θα προλάβουν οι καλύτεροι και οι πιο προετοιμασμένοι! Γι' αυτό και καλό θα ήταν οι Δήμοι της Κρήτης που δικαιούνται 45 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, να τρέξουν από τώρα να φουλάρουν τις μηχανές, αφού δεν προβλέπεται κατανομή γεωγραφική, αλλά κατανομή βάσει ώριμων προτάσεων και μόνο...

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος που προβλέπει παρεμβάσεις σε Δήμους της Κρήτης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και κινητικότητα στην οικονομία-επιχειρηματικότητα, θα διατεθούν το επόμενο διάστημα από την Περιφέρεια Κρήτης κονδύλια ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.

Η πίτα είναι αρκετά μεγάλη και είναι μια χρυσή ευκαιρία ώστε κάποιοι Δήμοι να μπορέσουν να υλοποιήσουν παρεμβάσεις και έργα που έχουν ανάγκη.

Για το πρόγραμμα και τη φιλοσοφία του ενημέρωσε χθες, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης στην Περιφέρεια, τους δημάρχους του νησιού, ο Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Κρήτης Θεανώς Βρέντζου-Σκορδαλάκη και Νίκου Καλογερή, καθώς και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργου Πιτσούλη. Για το τεχνοκρατικό μέρος του προγράμματος ενημέρωση έκανε η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασωτάκη και στελέχη της υπηρεσίας.

Μάλιστα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επισήμανε ότι συνολικά τα κονδύλια μπορούν να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ από την υλοποίηση του προγράμματος Leader και Αλιείας. Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε με έμφαση για τα κονδύλια του ΟΧΕ ότι, λόγω ανταγωνιστικότητας του προγράμματος, όποιος Δήμος δεν τηρεί τις αυστηρές προϋποθέσεις που προβλέπονται, τότε οι χρηματοδοτήσεις θα πηγαίνουν σε άλλους Δήμους.

«Το Πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων είναι ένα πρόγραμμα ανταγωνιστικό, για το οποίο πρέπει να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που ορίζονται από το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο, όπως επίσης των Βρυξελλών. Δε θα μοιραστούν πόροι σε κάθε Δήμο, αλλά όπου υπάρχει η καλύτερη πρόταση με τα κριτήρια που ορίζονται. Το ποσό για την Περιφέρεια Κρήτης ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ, ενώ για το νησί μας θα έχουμε και τα προγράμματα του Leader και της Αλιείας με χρηματοδοτήσεις που μπορούν να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε για τη σωστή υλοποίηση του προγράμματος: «Για να πάει το πρόγραμμα συνολικά καλά και να υπάρξουν απορροφήσεις, θα πρέπει να διασφαλιστεί η αποτελεσματική συνεργασία και συνέργεια, για να αξιοποιηθούν οι πόροι από τους Δήμους. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Εάν δεν απορροφά κάποιος, οι πόροι θα πηγαίνουν αλλού».

Από την πλευρά της η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασωτάκη σε δηλώσεις της για τις ΟΧΕ δήλωσε: «Έμφαση δίνουμε στα υφιστάμενα έργα υποδομής με μικρές συμπληρωματικές παρεμβάσεις που θα δώσουν προστιθέμενη αξία και θα δημιουργήσουν νέα ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με αυτές του Leader, οι οποίες επίσης θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι Δήμοι Χανίων και Ηρακλείου έχουν ήδη επωφεληθεί από τα Προγράμματα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, άρα αυτά (τα ΟΧΕ) αφορούν τους υπόλοιπους Δήμους-περιοχές της Κρήτης με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια στρατηγική τέτοια η οποία να κινητοποιεί την τοπική οικονομία, να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και επιχειρηματικότητα».

Το προφίλ του προγράμματος

Οι ΟΧΕ, στο πλαίσιο του Ε.Π. "Κρήτη 2014-2020", εφαρμόζονται σε περιοχές στις οποίες:

1. Χωροθετούνται σημαντικοί πόλοι έλξης επισκεπτών με ιδιαίτερη πολιτιστική ή/και τοπιογραφική ταυτότητα διαχρονικής αξίας.

2. Διαπιστώνονται αυξημένες ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, οργάνωσης του χώρου και των χρήσεων γης.

3. Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων σε τομείς που συνάδουν με τις προτεραιότητες που θέτει η στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης.

4. Υπάρχει ή προβλέπεται να υπάρξει χωρική ή/και λειτουργική γειτνίαση με μεγάλα έργα υποδομών που διαμορφώνουν νέες αναπτυξιακές προοπτικές.

Στο πλαίσιο των ΟΧΕ οι εμπλεκόμενοι φορείς θα διαμορφώσουν μια στρατηγική με σαφή στόχευση, η οποία θα εξυπηρετείται από συγκεκριμένες δράσεις και έργα.

Το πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων ρυθμίζεται πλήρως από τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και αποτελεί καινοτομία για την περίοδο 2014-2020.

ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια