default-image

Κρήτη: Θα πληρώνουν φόρο και για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Κρήτη
Κρήτη: Θα πληρώνουν φόρο και για τα ανείσπρακτα ενοίκια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διπλά χαμένοι βγαίνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κρήτη, οι οποίοι όχι μόνο την έπαθαν μη έχοντας εισπράξει ενοίκια μηνών από τους νοικάρηδές τους, αλλά, από πάνω, θα πληρώσουν και φόρο για τα ανείσπρακτα αυτά ενοίκια!

Η ρύθμιση φοροαπαλλαγής για τα ανείσπρακτα ενοίκια που θέσπισε φέτος το υπουργείο Οικονομικών αποδείχτηκε στην πράξη δώρον-άδωρον, αφού απαιτούσε πολύ κόπο, χρόνο και χρήμα καθώς προβλέπει νομικές-δικαστικές διαδικασίες εξώσεων.

Για το λόγο ακριβώς αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου Κώστα Αράπογλου, λίγες εκατοντάδες μονάχα ιδιοκτήτες στο Ηράκλειο κατάφεραν τελικά να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση αυτή, η οποία εκπνέει σήμερα, αφού λήγει η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων και δεν πρόκειται να πάρει νέα παράταση.

Αντιθέτως, η πλειονότητα των ιδιοκτητών, υπό το φόβο της μεγάλης δαπάνης και των γραφειοκρατικών, δεν κινητοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να βρεθούν σε διπλή... μέγγενη! Από τη μια έχουν τη χασούρα με τα ανείσπρακτα ενοίκια που είναι άγνωστο αν και πότε, ή τι μέρος από αυτά θα καταφέρουν να εισπράξουν και, από την άλλη, θα πληρώσουν στο κράτος - στην εφορία, εν προκειμένω - φόρο για έσοδα που δεν έβαλαν ποτέ στην τσέπη, αφού δεν εισέπραξαν τα ενοίκια...

Πλέον ο γέγοναι... γέγοναι! Χρόνος άλλος δεν υπάρχει. Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μετά την παράταση που είχε δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα, και εδώ στην Κρήτη, έχουν ανείσπρακτα ενοίκια και για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν κάνει αγωγή έξωσης ή διαταγή πληρωμής στον ενοικιαστή τους που δεν μπορεί να πληρώσει, θα αναγκαστούν να πληρώσουν τους φουσκωμένους συντελεστές φόρου που ισχύουν από φέτος στην αυτοτελή φορολόγηση εισοδήματος από ενοίκια.

Οι συντελεστές, θυμίζουμε, αυξήθηκαν από 11% σε 15% για εισοδήματα της συγκεκριμένης κατηγορίας έως 12.000 ευρώ, ενώ όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.001 ευρώ έως και 35.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 35% (από 33% το 2015). Για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 35.000 ευρώ προβλέπεται η επιβολή συντελεστή 45%.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα Νέα Κρήτη ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, «πέρσι, την προηγούμενη φορολογική σεζόν, για τα εισοδήματα και τα ενοίκια του 2014, υπήρχε άλλο καθεστώς φοροαπαλλαγής για τα ανείσπρακτα ενοίκια.

Υπήρχε η δυνατότητα εκχώρησης των ενοικίων από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου προς το κράτος. Για την ακρίβεια προς την εφορία.

Ο ιδιοκτήτης δηλαδή, στον οποίο ο νοικάρης του χρωστούσε ενοίκια, μπορούσε να πάει στην εφορία και να πει: "Πάρτε τα εσείς". Έτσι, δεν πλήρωνε μεν φόρο, αλλά έχανε τα ενοίκια που ήταν να εισπράξει.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία αντέδρασε και διεκδίκησε αλλαγή νομικού καθεστώτος. Το αίτημά της ικανοποιήθηκε, όμως με τέτοιο τρόπο τεχνηέντως που στην πράξη αποθάρρυνε, απέτρεπε τους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες ακινήτων να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση της φοροαπαλλαγής».

Όπως εξήγησε ο κ. Αράπογλου, «ικανοποιώντας αλλά με πολλές παγίδες το αίτημα της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών θέσπισε φέτος, για τα εισοδήματα και ενοίκια του 2015, την εξής ρύθμιση: Επιτρέπει τη φοροαπαλλαγή για ανείσπρακτα ενοίκια και τη διατήρηση του δικαιώματος είσπραξής τους εφόσον ο ιδιοκτήτης προχωρούσε σε νομική διαδικασία εξώσεων. Όχι δηλαδή με μια απλή δήλωση, αλλά με κανονική νομική διαδικασία που έχει μια γραφειοκρατία, έχει κόπο και πάνω από όλα έχει έξοδα για τον ιδιοκτήτη, που συνήθως αντιστοιχούν σε μερικές... χιλιάδες ευρώ!

Για το λόγο ακριβώς αυτό, λίγοι ιδιοκτήτες προχώρησαν στη διαδικασία των εξώσεων ώστε να διεκδικήσουν απαλλαγή φόρου από την εφορία για τα ανείσπρακτα ενοίκια. Η πραγματικότητα είναι πως η πλειονότητα των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών ακινήτων εδώ στον τόπο μας επέλεξε να αγνοήσει τελικά τη ρύθμιση και να το αφήσει έτσι... Βγαίνοντας βέβαια χαμένοι διπλά, αφού και ενοίκια έχουν χάσει και είναι άγνωστο αν και πότε θα τα πάρουν, και φόρο θα πληρώσουν για αυτά».

Η επίμαχη εγκύκλιος του ΥΠ.ΟΙΚ.

Για του λόγου το αληθές, με βάση τη ρύθμιση που ίσχυσε φέτος, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που το 2015 δεν κατάφεραν να εισπράξουν τα ενοίκια από τους ενοικιαστές τους, για να μην πληρώσουν το φόρο επί των ανείσπρακτων ενοικίων, θα πρέπει, πριν υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, να καταθέσουν στην εφορία τους φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του ΥΠ.ΟΙΚ., για εισοδήματα από ακίνητα που αποκτώνται από 1η/1/2015 και μετά, εάν δεν έχουν εισπραχθεί από το δικαιούχο, δε συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Το κάλεσμα της ΠΟΜΙΔΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΟΜΙΔΑ είχε καλέσει τους ιδιοκτήτες με ανείσπρακτα ενοίκια που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ, με στόχο να αποφύγουν τη φορολόγησή τους για εισοδήματα που ποτέ δεν απέκτησαν, να προχωρήσουν σε μαζικές αγωγές έξωσης μέχρι και σήμερα, ημέρα που λήγει η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις.

Πηγές της Ομοσπονδίας τόνιζαν ότι, αν η συνολική οφειλή είναι μικρότερη από τα 5.000 ευρώ, το όποιο όφελος θα έχει ο φορολογούμενος από τη μη φορολόγησή του θα εξανεμιστεί από τα δικαστικά έξοδα για την εκδίκαση της αγωγής έξωσης. Ως εκ τούτου ο ίδιος θα έπρεπε να το σκεφτεί καλά, δυο και τρεις φορές, πριν προχωρήσει στις διαδικασίες έξωσης...

ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News