default-image

Στο πένθος η Γαλλία, η εκτέλεση του μακελάρη (video)

Στο πένθος η Γαλλία, η εκτέλεση του μακελάρη (video)

Σοκ προκαλεί το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, και συγκεκριμένα στη Νίκαια, στην κεντρική λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, την ημέρα που η χώρα γιόρταζε την Εθνική Εορτή της.

Οι νεκροί ανέρχονται στους 84, ενώ οι τραυματίες είναι 150 εκ των οποίων οι 18 με 20 σε σοβαρή κατάσταση ο τραγικός απολογισμός.

http://www.dailymail.co.uk/embed/video/1309262.htmlΒίντεο των πυροβολισμών της αστυνομίας με τον δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης.

"Πυροβολισμοί ταυτόχρονα με πυροτεχνήματα - Στρατός στους δρόμους εδώ και μήνες"

"Εκατοντάδες έτρεχαν προς το υπόγειο. Φώναζαν σβήστε τα φώτα, σβήστε τα φώτα. Εμείς δεν είχαμε καταλάβει τι συνέβη. Με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν μην το κουνήσεις από εκεί. Κόσμος έπαιρνε τα τραπεζομάντηλα του εστιατορίου και τύλιγαν τα πτώματα για να μην τρομάζει ο κόσμος", είναι οι σοκαριστικές λεπτομέρειες που δίνει στην ΕΡΤ ανώνυμη Ελληνίδα, η οποία διατηρεί εστιατόριο στη Νίκαια της Γαλλίας.

"Δεν άκουσα πυροβολισμούς γιατί ήταν ταυτόχρονα με τα πυροτεχνήματα. Τώρα μαζεύουν τα τελευταία πτώματα από την παραλία. Γύρισα σπίτι μου ξημερώματα με ένα φίλο από τα πίσω στενά και έκτοτε δεν έχω ξαναβγεί. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι με αστυνομικούς με όπλα. Δεν κυκλοφορεί κανένας στους δρόμους, ούτε καν άστεγοι. Δεν είχα νιώσει τον κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος αν και υπάρχει στρατός εδώ και μήνες στους δρόμους".

"Κόσμος μπήκε στο μαγαζί κλαίγοντας, ουρλιάζοντας και ζητούσε να πάρει τηλέφωνο τους συγγενείς του. Κατά τη 1 θέλαμε να κλείσουμε, αλλά ήταν όλοι συγκλονισμένοι. Δεν ήθελε κανένας να φύγει", καταλήγει συγκινημένη η Ελληνίδα καταστηματάρχης.

"Ήμουν στο σπίτι απέναντι από την εκδήλωση μαζί  την οικογένεια μου  και άκουσα φωνές ουρλιαχτά. Ακούγαμε κραυγές την αστυνομία και καταλάβαμε ότι κάτι είχε συμβεί", δήλωσε στην ΕΡΤ, ο πατέρας  Μιχάλης Σεληνιωτάκης που ζει στην Νίκαια Γαλλίας.

Ο Κρητικός ιερέας της Νίκαιας την ώρα του χτυπήματος ,βρισκόταν στην καρδιά του περιστατικού σε μία περιοχή όπου ζουν 80-100 οικογένειες Ελλήνων, χωρίς ευτυχώς μέχρι στιγμής οι πληροφορίες να αναφέρουν μεταξύ των θυμάτων ότι  είναι Έλληνες. Ζούμε σε φιλήσυχη περιοχή, δεν περιμέναμε να συμβεί στη Νίκαια κάτι τέτοιο, συνιστώ ψυχραιμία και η πόλη θα επανέλθει στους ρυθμούς της, προσθέτει ο πατέρας Μιχάλης.

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα είναι πρωτοφανής, καθώς δεν έχει σημειωθεί ανάλογο χτύπημα: Φορτηγό έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος, άνω των 100.000 ατόμων, που παρακολουθούσε σόου πυροτεχνημάτων καθώς γιόρταζαν την ημέρα της Βαστίλης.

Κατά πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων η παρουσία του φορτηγού τη συγκεκριμένη ώρα προκάλεσε έκπληξη και σήμανε συναγερμό στις αρχές, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να συγκεντρώνονται αστυνομικοί.

Αμέσως επικράτησε πανικός το πλήθος άρχισε να τρέχει προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς το φορτηγό και ο οδηγός του επιτάχυνε και έπεσε πάνω στο πλήθος. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, έκανε και ζιγκ ζαγκ προκειμένου να χτυπήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Πριν πέσει πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος, κατά πληροφορίες, κινούνταν με ταχύτητα 50χλμ. επί δύο χλμ.

Μάλιστα, ο οδηγός του φορτηγού ενώ σκότωνε πατώντας με το φορτηγό του, πυροβολούσε  κατά του πλήθους. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς. Ο οδηγός του φορτηγού, ο οποίος κατά πληροφορίες, ανεπιβεβαίωτες ακόμη, είναι Γαλλοτυνίσιος, 30 με 31 ετών, έπεσε νεκρός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φορτηγό ήταν γεμάτο με όπλα και χειροβομβίδες.

Βίντεο, η επίθεση του μακελάρη

Ασαφές παραμένει αν είχε συνεργούς. Πληροφορίες νωρίτερα ήθελαν την αστυνομία να έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για δεύτερο άνδρα που ήταν μαζί του.

Ήμουν στο σπίτι απέναντι από την εκδήλωση μαζί  την οικογένεια μου  και άκουσα φωνές ουρλιαχτά. Ακούγαμε κραυγές την αστυνομία και καταλάβαμε ότι κάτι είχε συμβεί, δηλώνει ο πατέρας  Μιχάλης Σεληνιωτάκης που ζει στην Νίκαια Γαλλίας.

Ο Έλληνας ιερέας της Νίκαιας, την ώρα του χτυπήματος, βρισκόταν στην καρδιά του περιστατικού σε μία περιοχή όπου ζουν 80-100 οικογένειες Ελλήνες χωρίς ευτυχώς μέχρι στιγμής οι πληροφορίες να αναφέρουν μεταξύ των θυμάτων να είναι Ελληνες. Ζούμε σε φιλήσυχη περιοχή, δεν περιμέναμε να συμβεί στη Νίκαια κάτι τέτοιο, συνιστώ ψυχραιμία και η πόλη θα επανέλθει στους ρυθμούς της.  

Προς το παρόν καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, αν και τζιχαντιστές πανηγυρίζουν ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια χαρακτηριστική ανάρτηση στο Twitter αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Νίκαια ήταν «γάλλοι σταυροφόροι κι αμαρτωλοί άπιστοι. Ο θεός είναι μεγάλος».

Η Γαλλία, σύμφωνα και με το i-efimerida πάντως αντιμετωπίζει την κατάσταση ως τρομοκρατικό γεγονός, ενώ αξιωματούχοι ασφαλείας της Γαλλίας, «δείχνουν» πίσω από την φονική επίθεση τους τζιχαντιστές του ISIS καθώς είναι ένας τρόπος επίθεσης που χρησιμοποιούν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε την επίθεση ως «τερατούργημα», ενώ τόνισε ότι θα αναπτυχθούν στρατιώτες και αστυνομικοί σε όλη τη χώρα και ειδικά στα σύνορά της.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η επίθεση έχει «τρομοκρατική φύση» και δεσμεύτηκε ότι η Γαλλία θα είναι πάντα ισχυρότερη από τους φανατικούς που θέλουν να της επιτεθούν. Ακόμη παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα από την επιθεση του περασμένου Νοεμβρίου και η οποία θα έληγε στις 26 Ιουλίου, κατά τρεις μήνες ακόμη.

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις:

15:00: Έληξε ο συναγερμός που σήμανε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Νίκαιας, το οποίο εκκενώθηκε από τις αστυνομικές Αρχές, μετά τον εντοπισμό ύποπτης βαλίτσας.

Η εκκένωση άρχισε από το χώρο των αποσκευών, ενώ μεγάλος αριθμός στρατιωτών και αστυνομικών υπήρξε στο εσωτερικό του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του CBC, Thomas Daigle, η αστυνομία επέτρεψε στους επιβάτες να επιστρέψουν στο χώρο του αεροδρομίου.

13:45: Δύο Αμερικανοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

"Μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι δύο αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν στην επίθεση της Νίκαιας, στις 14 Ιουλίου", αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

11:45: Σύμφωνα με το γαλλικό κανάλι "i>Tele", οι αρχές ετοιμάζονται να κάνουν έφοδο στο σπίτι του οδηγού του φορτηγού, με την ελπίδα ότι θα βρουν στοιχεία για τον ίδιο και όσους τον βοήθησαν.

11:34: Έκτακτη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά την επίθεση που προκάλεσε τουλάχιστον 84 θανάτους και δεκάδες τραυματισμούς στη Νίκαια χθες βράδυ βρίσκεται σε εξέλιξη στο Παρίσι. Στη σύσκεψη υπό τον γάλλο πρόεδρο συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζαν-Ζακ Ουρβοά, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Πιερ ντε Βιλιέρ. Στη σύσκεψη παρίστανται επίσης οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος μετέβη στη Νίκαια μετά την επίθεση, θα συμμετάσχει στη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης.

10:42: «Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων», διαβεβαιώνει η Κωνσταντίνα Πανέτη, προϊσταμένη του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι. «Η ελληνική πρεσβεία από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής και ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο γαλλικό έδαφος», προσθέτει η κυρία Πανέτη.

10:41: «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και συγκίνηση για την αιματηρή επίθεση στην όμορφη πόλη της Νίκαιας σε μια μέρα εθνικής εορτής», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

10:40: «Είναι τραγικό ότι η Γαλλία βιώνει σε υπερθετικό βαθμό τη βία και την τραγωδία. Είναι απαραίτητο να σταθούμε δυναμικά στο πλευρό των Γάλλων. Είναι ένας πόλεμος κατά των τρομοκρατικών ομάδων, των ακραίων αυτών τζιχαντιστικών ομάδων», τόνισε η Κλίντον μιλώντας στην εκπομπή The O'Reilly Factor του τηλεοπτικού δικτύου Fox News.Σε συνέντευξή του στην ίδια εκπομπή, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλτ Τραμπ, υπογράμμισε: «Είναι πόλεμος». Ο Τραμπ ανέβαλε τη σημερινή προγραμματισμένη ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου αντιπροέδρου του.

10:02: Ο Γάλλος ΥΠΕΣ Μπερνάρντ Καζνέβ ανακοίνωσε ότι έξτρα αστυνομικές δυνάμεις και ιατρικό προσωπικό αποστέλλονται στη Νίκαια προκειμένου να συνδράμουν στις ανάγκες που προέκυψα

09:47: «Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ενωμένη μαζί με πολλούς, πολλούς άλλους. Είμαι πεπεισμένη ότι, παρά τις όλες τις δυσκολίες, θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ενώ καταδίκασε την επίθεση.

08:59: Σύμφωνα με το BFMTV μέχρι στιγμής είναι άγνωστη η ταυτότητα των περισσότερων θυμάτων, ενώ ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών ήρθε σε επικοινωνία με τις γαλλικές αρχές για να ενημερωθεί για τα θύματα, Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες αγνοείται η τύχη 20 Βέλγων.

08:42: Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και 3 Αυστραλοί πολίτες.

08:41: Σύμφωνα με τη τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 84.

07:32: «Η φρίκη για την επίθεση στη Νίκαια δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Όλες οι σκέψεις μας βρίσκονται με τους Γάλλους φίλους μας», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ εξέφρασε με το εξής γραπτό μήνυμα τα συλλυπητήριά του στον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ: «Η 14η Ιουλίου, η μέρα που η Γαλλία γιορτάζει την εθνική της επέτειο, συμβολίζει τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης, οι οποίες είναι και δικές μας αξίες. Μια επίθεση, επομένως, εναντίον της Γαλλίας αποτελεί και επίθεση εναντίον του συνόλου του ελεύθερου κόσμου. Η σκέψη μου και η συμπάθειά μου βρίσκονται αυτές τις δύσκολες ώρες με τα θύματα, τους συγγενείς τους και όλους τους συμπατριώτες σας».

07:12: Το Facebook ενεργοποίησε την επιλογή safety check μετά την επίθεση στην Νίκαια. Είναι η τρίτη φορά σε διάστημα 5 εβδομάδων που το κοινωνικό δίκτυο ενεργοποιεί τη συγκεκριμένη εφαρμογή που επιτρέπει σε χρήστες του που βρίσκονται κοντά σε περιοχή φυσικής καταστροφής ή τρομοκρατικής επίθεσης να ενημερώσουν τους φίλους τους ότι είναι ασφαλείς. Οι προηγούμενες ήταν μετά την επίθεση στο γκέι κλαμπ στο Ορλάντο και στην επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

07:04: Εκκληση για αίμα απευθύνουν τα νοσοκομεία της Νίκαιας στα οποία νοσηλεύονται 150 τραυματίες από τους οποίους οι περίπου 20 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

«Αυτή είναι η χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της Νίκαιας», έγραψε δήμαρχος της πόλης Κριστιάν Εστροζί στο Twitter.

Υπάρχουν «πολλές δεκάδες, νεκροί», ανέφερε ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ, τοπικός αξιωματούχος του διαμερίσματος Αλπ-Μαριτίμ. Ο οδηγός του αυτοκινήτου σκοτώθηκε, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ εξήγησε ότι ο οδηγός συνέχιζε να χτυπάει πολίτες σε μεγάλη απόσταση κατά μήκος της Προμενάντ (ντεζ Ανγκλέ), γεγονός «το οποίο εξηγεί τον εξαιρετικά βαρύ απολογισμό». «Υπήρξαν πυρά και ο οδηγός σκοτώθηκε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ένα μέλος της γαλλικής εθνοσυνέλευσης που επικαλέστηκε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν όπλα και χειροβομβίδες. Ένα κυβερνητικό στέλεχος είπε ότι ο οδηγός πυροβόλησε εναντίον πολιτών πριν πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Η έρευνα για την επίθεση ανατέθηκε σε δικαστικούς ειδικευμένους σε υποθέσεις τρομοκρατίας, μετέδωσαν γαλλικά ΜΜΕ επικαλούμενα εισαγγελικές πηγές.

07:02 Για τρομοκρατικό χτύπημα κάνει λόγο και ο Γάλλος πρωθυπουργός Μάνουελ Βαλς. Εγραψε στο Twitter: «Η πόλη της Νίκαιας χτυπήθηκε από τρομοκράτες τη ημέρα της Εθνικής Εορτής. Ο πόνος είναι απέραντος, η χώρα είναι σε πένθος. Οι Γάλλοι θα το αντιμετωπίσουν».

07:01 Οι ΗΠΑ καταβάλλουν "κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξακριβώσουν την τύχη των Αμερικανών πολιτών στη Νίκαια", ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Σε γραπτή δήλωσή του νωρίτερα, ο Κέρι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στη Γαλλία κάθε αρωγή που θα χρειαστεί.

06:59 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο τη βάρβαρη και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση» η οποία διαπράχθηκε χθες το βράδυ στη Νίκαια. Σε ψήφισμά τους που εγκρίθηκε ομόφωνα, τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ εκφράζουν «τη βαθιά τους συμπάθεια και τα συλλυπητήριά τους» στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης και στη γαλλική κυβέρνηση.

Νωρίτερα τη νύχτα:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ειδοποιήθηκε για την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις. Λίγη ώρα αργότερα ο Λευκός Οίκος εξέδωσε την ανακοίνωση του Προέδρου.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, σε μια περιοχή εξαιρετικά δημοφιλή στους τουρίστες αλλά και στους ντόπιους.

Το όχημα, ένα λευκό φορτηγάκι, έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε δεκάδες συγκεντρωμένους ανθρώπους, προκαλώντας πανικό, αφηγήθηκε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Καθώς το αυτοκίνητο χτυπούσε τους ανθρώπους, συντρίμμια εκτοξεύονταν προς όλες τις κατευθύνσεις, συνέχισε ο δημοσιογράφος αυτός, συμπληρώνοντας πως άκουσε «τον κόσμο να ουρλιάζει».

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν εξάλλου λόγο για ανταλλαγές πυρών, κάτι που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις Αρχές.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ότι δεν υπάρχει καμιά κατάσταση ομηρίας στη Νίκαια, στη γαλλική Ριβιέρα, προσθέτοντας πως «δεν μπορώ να σας δώσω καμιά πληροφορία για τα κίνητρα» του οδηγού του φορτηγού.

Ο Ομπάμα καταδικάζει την επίθεση

«Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, καταδικάζω με το σθεναρότερο τρόπο την κατά τα φαινόμενα φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια Γαλλίας, στην οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες αθώων πολιτών», είπε ο Ομπάμα σε δήλωσή του.

Η επίθεση καταγράφηκε καθώς η τρομοκρατική απειλή ήδη θεωρείτο ιδιαίτερα αυξημένη, ειδικά σε χώρες όπως η Γαλλία, οι οποίες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Διαπράχθηκε λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν τερματιστεί, όπως ήταν προγραμματισμένο να συμβεί την 26η Ιουλίου, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε κηρυχθεί στη Γαλλία.

Είναι πλέον η πιο σοβαρή επίθεση που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 130 ανθρώπων τη 13η Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, πιο πολύνεκρη από αυτή που διαπράχθηκε την 22η Μαρτίου στις Βρυξέλλες με 32 νεκρούς.

Αυτές οι δύο επιθέσεις διαπράχθηκαν από το ίδιο δίκτυο ανθρώπων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, περίπου δεκαπέντε μέλη της οποίας σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους βομβιστές-καμικάζι. Περίπου 20 ακόμη μέλη του ΙΚ, ή φερόμενοι ως συνεργοί τους, έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί στη Γαλλία και στο Βέλγιο.

Η Γαλλία είχε ήδη μπει βίαια στην εποχή της τζιχαντιστικής βίας την 7η, την 8η και την 9η Ιανουαρίου 2015, με τις επιθέσεις εναντίον της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας "Σαρλί Εμπντό" και εναντίον ενός εβραϊκού σουπερμάρκετ, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 17 άνθρωποι, ενώ ακολούθησαν πολλές ακόμη επιθέσεις ή απόπειρες.

Συγκίνηση και συλλυπητήρια από τον Μ. Σουλτς

Την απεριόριστη συγκίνησή και τα συλλυπητήριά του με αφορμή την επίθεση που αιματοκύλησε την πόλη της Νίκας χθες τη νύχτα, εκφράζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Εκφράζω σήμερα την απεριόριστη συγκίνησή μου με αφορμή την επίθεση που αιματοκύλησε την πόλη της Νίκαιας χθες τη νύχτα», αναφέρει. «Θα ήθελα να εκφράσω, εξ' ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και στους συγγενείς των θυμάτων και να απευθύνω τις καλύτερες ευχές μου για γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Χαιρετώ το θάρρος και την αλληλεγγύη που επέδειξαν οι υπηρεσίες ασφαλείας και περίθαλψης αλλά επίσης και οι κάτοικοι της Νίκαιας», τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Σουλτς.

Μητρόπολη Γαλλίας: Άνανδρο και αδικαιολόγητο το τρομοκρατικό χτύπημα

Άνανδρο και αδικαιολόγητο χαρακτηρίζει η Μητρόπολη της Γαλλίας το τρομοκρατικό χτύπημα που έπληξε την πόλη της Νίκαιας. Με σχετική ανακοίνωσή τους, τα μέλη της Συνελεύσεως των Ορθοδόξων Επισκόπων της Γαλλίας καταδικάζουν «απερίφραστα την τρομοκρατική αυτή ενέργεια» και χαιρετίζουν «τη δέσμευση των γαλλικών αρχών για την επιβολή του νόμου και για την παροχή υποστήριξης στους πολίτες της χώρας».

Αναλυτικότερα, το ανακοινωθέν που εξεδόθη από τη Μητρόπολη της Γαλλίας έχει ως εξής:

«Παρίσι, 15 Ιουλίου 2016 - Η βαρβαρότητα δεν γνωρίζει σύνορα, δεν έχει όνομα και χτύπησε ξανά τη Γαλλία. Η πόλη της Νίκαιας δέχτηκε χθες, ημέρα της εθνικής μας επετείου, ένα άνανδρο και αδικαιολόγητο τρομοκρατικό χτύπημα, με θύματα άνδρες και γυναικόπαιδα όλων των ηλικιών. Τα μέλη της Συνελεύσεως των Ορθοδόξων Επισκόπων της Γαλλίας καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική αυτή ενέργεια, και χαιρετίζουμε τη δέσμευση των Γαλλικών αρχών για την επιβολή του νόμου και για την παροχή υποστήριξης στους πολίτες της χώρας. Προσευχόμαστε για τους τραυματίες και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, την αδελφική αγάπη και την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News