Ειδήσεις

Μένει εκτός Unesco το φαράγγι της Σαμαριάς;

Σε περιπέτειες μπήκε ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς που απειλείται με έξωση από τον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO αν δεν διαμορφωθούν προστατευτικές ζώνες.

Θα πρέπει η περιοχή να σταθεί αντάξια στα κριτήρια του Παγκόσμιο Δικτύου Αποθεματικών Βιόσφαιρας με αποστολή αναθεωρημένου σχεδίου διαχείρισης που θα εμπεριέχει χάρτη ζωνών σε συμφωνία με τα κριτήρια που έθεσε η στρατηγική της Σεβίλλης και αυτό, αυστηρά μέχρι τις 30 του προσεχή Σεπτέμβρη.

Στο θέμα αναφέρεται με ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη, ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ρωτώντας εάν έχουν σχεδιαστεί οι ζώνες ανάσχεσης του βόρειου τμήματος του φαραγγιού, αν έχει γίνει η σχετική τροποποίηση σύμφωνα με τη στρατηγική της Σεβίλλης και αν υπάρχει επικοινωνία με την UNESCO επί τούτου, αλλά και για την ένταξη της Σαμαριάς στα φυσικά πάρκα της UNESCO, όπως ο Ψηλορείτης και η περιοχήτης Σητείας.

Ήδη τον περασμένο Ιούνιο σε σχέση με αυτόν του 2015, καταγράφεται πτώση στην επισκεψιμότητα του φαραγγιού της Σαμαριάς σε ποσοστό -6,8%, την ώρα που ο οικοτουρισμός σημειώνει άνοδο σε άλλες χώρες της Ευρώπης και αφορά τουρίστες υψηλής μορφωτικής και εισοδηματικής στάθμης.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Σχόλια