Ειδήσεις

To πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και ο "Αττίλας"

Τα 73α γενέθλια του Λουκιανού Κηλαηδόνη

Tα 73 του χρόνια κλείνει σήμερα ο γνωστός μουσικός και τραγουδιστής Λουκιανός Κηλαηδόνης. Ο Λουκιανός γεννήθηκε στην Κυψέλη της Αθήνας στις 15 Ιουλίου του 1943. Τελείωσε το Λεόντειο Λύκειο στα Πατήσια και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας, χωρίς ωστόσο να ασκήσει ποτέ το επάγγελμα του αρχιτέκτονα. Ξεκίνησε τη μεγάλη του καριέρα στις αρχές της δεκαετίας του '70 ενώ στην ιστορία έχει μείνει το περίφημο «Πάρτυ στη Βουλιαγμένη» που έγινε τον Ιούλιο του 1983 προσελκύοντας περισσότερους από 70.000 θεατές.

Η εκδήλωση αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη συναυλία εκτός γηπέδων και θεάτρων. Στο πάρτυ τραγούδησαν μεταξύ άλλων οι Διονύσης Σαββόπουλος, Βαγγέλης Γερμανός, Αφροδίτη Μάνου και Γιώργος Νταλάρας. Ο Λουκιανός είναι παντρεμένος με την Άννα Βαγενά κι έχουν δυο κόρες. Το 1999 δημιουργούν μαζί τη δική τους μουσική σκηνή, το «Μεταξουργείο», όπου συνεχίζουν να εμφανίζονται μέχρι σήμερα.

Το υπεραιωνόβιο μονοπώλιο της μπύρας Fix

Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Ιουλίου του 1965 όταν η ελληνική κυβέρνηση καταργεί μετά από περισσότερο από έναν αιώνα το μονοπώλιο μπύρας της εταιρίας FIX στη χώρα μας. Η ιστορία της γνωστής μπύρας ξεκινά στα μέσα του 19ου αιώνα όταν φτάνει στην Ελλάδα ο βαυαρικής καταγωγής Ιωάννης Φιξ, ο οποίος είχε σπουδάσει την τέχνη της ζυθοποιίας στο Μόναχο. Το 1864 κατασκευάζει εργοστάσιο μπύρας στο Κολωνάκι. κι από τότε μέχρι και το 1965, η μπύρα στη χώρα μας παράγεται αποκλειστικά από τη Fix. Η αναστολή λειτουργίας της Fix ήρθε το 1982, ενώ η εταιρία άρχισε να δραστηριοποιείται ξανά πριν από λίγα χρόνια.

To πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και ο "Αττίλας"

Σαν σήμερα, στις 15 Ιουλίου του 1974 εκδηλώνεται στην Κύπρο πραξικόπημα με σκοπό την ανατροπή του Προέδρου Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'. Το πραξικόπημα το οποίο υποκινήθηκε από τη χούντα των συνταγματαρχών της Αθήνας, είχε τελικά ως αποτέλεσμα την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, λίγα μόνο 24ωρα αργότερα: Οι Τούρκοι χρησιμοποιώντας το πραξικόπημα σαν πρόφαση, επιτέθηκαν στο νησί και κατέλαβαν το 36% των εδαφών του (στο βόρειο μέρος). Μετά το πραξικόπημα, ο Μακάριος διασώζεται και μεταφέρεται στη Νέα Υόρκη. Στις 19 Ιουλίου συμμετέχει στη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη, καταγγέλλοντας τη δράση της χούντας.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια