default-image

Απόφαση- σταθμός: Συνυπαιτιότητα δανειοληπτών-τράπεζας

Οικονομία
Απόφαση- σταθμός: Συνυπαιτιότητα δανειοληπτών-τράπεζας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαστική απόφαση-σταθμός από την Κρήτη που αλλάζει άρδην πλέον τα δεδομένα στο μέτωπο των "κόκκινων" δανείων. Η απόφαση που θεωρείται κομβικής σημασίας, αφού για πρώτη φορά αναγνωρίζεται δικαστικά συνυπευθυνότητα δανειολήπτη και τράπεζας, ήρθε από το Ειρηνοδικείο Λασιθίου.

Το Ειρηνοδικείο όχι απλώς απέρριψε αίτημα δανειοληπτών από τον Άγιο Νικόλαο για διαγραφή δανειακού χρέους, αλλά αποφάσισε να παραπέμψει στον εισαγγελέα τόσο το ζευγάρι των δανειοληπτών, όσο όμως και τους υπαλλήλους της τράπεζας που είχαν εγκρίνει τον υπέρμετρο και με παράλογες προϋποθέσεις - όπως διαπίστωσε το δικαστήριο - δανεισμό τους!

Με την απόφαση αυτή του Ειρηνοδικείου Λασιθίου, για πρώτη φορά οι δικαστικές Αρχές της χώρας θέτουν στο τραπέζι το θέμα της συνυπευθυνότητας των τραπεζών. Την ίδια στιγμή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προχώρησε σε νέα σύσταση προς τις τράπεζες, ώστε να προχωρήσουν μαζικά σε ρυθμίσεις των "κόκκινων" δανείων, με τις ενώσεις καταναλωτών και τους δικηγορικούς συλλόγους να συνιστούν προσοχή στους πολίτες για να αποφύγουν παγίδες...

Η υπόθεση

Πώς έχει όμως η υπόθεση που σηματοδοτεί νέες εξελίξεις στο μέτωπο των "κόκκινων" δανείων;

Οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης, ένα ζευγάρι των δημόσιων υπαλλήλων που σύμφωνα με πληροφορίες διαμένουν στον Άγιο Νικόλαο αλλά δεν είναι από την Κρήτη, έλαβαν δάνεια ύψους 544 χιλιάδων ευρώ με υποθήκη τη μεζονέτα που έχτισαν και μηνιαία δόση 3.300 ευρώ, όσο περίπου και η μισθοδοσία τους!

Ειδικότερα, το εν λόγω ζευγάρι δημόσιων υπαλλήλων, με συνολικές αποδοχές 3.500 ευρώ, έλαβε την περίοδο 2008-2011 και από την ίδια τράπεζα έξι συνεχόμενα δάνεια ύψους 544.365 ευρώ. Για το σύνολο αυτών των δανείων, έπρεπε να πληρώσει σε 20 χρόνια, μαζί με τους τόκους, πάνω από 800.000 ευρώ. Η μέση δόση για την εξυπηρέτηση των δανείων ήταν 3.300 ευρώ το μήνα, δηλαδή το σύνολο των μισθών τους.

Το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που προσέφερε ως εγγύηση ήταν μία μεζονέτα 290 τ.μ., που έχτισε σε οικόπεδο 650 τ.μ. με τα χρήματα του δανείου, ακίνητο που αποτελεί και τη μόνη κατοικία των δανειοληπτών αυτών και του παιδιού τους. Μιλάμε για αξία 150.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε υποθήκες 636.000 ευρώ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν πως το δάνειο θα παρέμεινε ανεξόφλητο εσαεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι από τις δανειακές του υποχρεώσεις έχει αποπληρώσει ένα ποσό μόλις 12.000 ευρώ. Στην πρόταση συμβιβασμού που υπέβαλαν οι δανειολήπτες δέχτηκαν να πληρώνουν 1.000 ευρώ το μήνα για 48 μήνες και στη συνέχεια 353 ευρώ για άλλα 16 χρόνια, δηλαδή 120.000 ευρώ συνολικά σε βάθος 20ετίας!

Το Ειρηνοδικείο Λασιθίου απέρριψε τις αιτήσεις των δανειοληπτών. Ταυτόχρονα όμως τους παραπέμψε στον εισαγγελέα μαζί με τους τραπεζοϋπαλλήλους που ενέκριναν τα δάνεια. Είναι η πρώτη δικαστική απόφαση - του Ειρηνοδικείου Νεάπολης Λασιθίου - που επιρρίπτει και στα δύο εμπλεκόμενα μέρη, τράπεζες και δανειολήπτες, ευθύνες για τον αλόγιστο δανεισμό του παρελθόντος.

Το δικαστήριο προχώρησε στις παρακάτω πρωτόγνωρες για τη χώρα μας παραδοχές:

- «Δόλο μπορεί να κρύβει κάποιος όταν ζητά να του εγκριθεί ένα δάνειο πέρα από τις οικονομικές του δυνατότητες.

- Η τράπεζα έχει συνυπαιτιότητα όταν εγκρίνει ένα υπέρογκο δάνειο.

- Η πρακτική της χορήγησης χαριστικών δανείων βλάπτει και αυτούς που δεν έχουν πάρει δάνειο.

- Οι δόσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 40% των εισοδημάτων.

- Οι πραγματικές αξίες ακινήτων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι τράπεζες μπορεί να είναι έως και 85% χαμηλότερες από την εγγύηση υποθήκης που έχουν εγγράψει».

Για απόφαση-σταθμό έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για πρώτη φορά τοποθετεί το δικαστήριο στο κάδρο την ευθύνη των τραπεζών, μέσων των υπαλλήλων τους, για το ότι παρέσυραν αφειδώς τους καταναλωτές σε τρόπο τινά άκαιρη, χωρίς αντίκρισμα φούσκα δανείων»...

«Υπάρχουν περιπτώσεις που πραγματικά οι διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί είναι κραυγαλέες», σχολίασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Άρης Ροζάκης.

Γ. Στουρνάρας: Καλεί τις τράπεζες σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων

Τις παραπάνω περιπτώσεις φαίνεται πως βλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και καλεί τις τράπεζες σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων το συντομότερο δυνατόν, αφού 108 δισ. βρίσκονται στο "κόκκινο". Δάνεια ύψους 5,4 δισ. προβλέπεται να πάνε σε ξένα funds και να βγουν σε πλειστηριασμό ακίνητα για οφειλές 7,6 δισ. Το ζητούμενο για την Τράπεζα της Ελλάδος είναι τα υπόλοιπα 28 δισ. "κόκκινα" δάνεια να ξεκινήσουν σιγά-σιγά να εξυπηρετούνται, με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Το "σήμα" που έχει στείλει η Τράπεζα της Ελλάδος στις 4 εμπορικές τράπεζες είναι να προχωρούν σε οριστικές και όχι παροδικές λύσεις...

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη, Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News