Ειδήσεις

Η Άλωση της Βαστίλλης από το γαλλικό λαό

Η Άλωση της Βαστίλλης από το γαλλικό λαό

Σαν σήμερα, στις 14 Ιουλίου του 1789 εν μέσω πρωτοφανούς επαναστατικού ενθουσιασμού που δονεί ολόκληρη τη Γαλλία, λαμβάνει χώρα η περίφημη Άλωση της Βαστίλλης. Πέντε μέρες νωρίτερα, στις 9 του μηνός, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση μετατρέπεται σε Συντακτική, απαιτώντας Σύνταγμα από τον Λουδοβίκο. Ο τελευταίος αντιδρά, συγκεντρώνοντας στρατό στο Παρίσι και απολύοντας τον υπουργό Οικονομικών, Νεκέρ που έχαιρε της εμπιστοσύνης της Εθνοσυνέλευσης.

Για πρώτη φορά, τότε, την ώρα που οι βουλευτές δείχνουν να πελαγώνουν, ο παρισινός λαός εισέρχεται στο προσκήνιο της Επανάστασης: Καταλαμβάνει το δημαρχείο, οργανώνει πολιτοφυλακές και στις 14 Ιουλίου εφορμά στο φρούριο της Βαστίλλης, που χρησιμοποιούνταν ως φυλακή. Οι εξεγερμένοι ζητούν από το διοικητή του φρουρίου να παραδώσει τις φυλακές στον όχλο. Αυτός αρνείται και ξεκινά σύρραξη του λαού με τους λιγοστούς υπερασπιστές της Βαστίλλης.

Το πλήθος εισέρχεται θριαμβευτικά στο φρούριο, στο οποίο δεν βρίσκονταν φυλακισμένοι παρά λίγοι ποινικοί, ωστόσο το γεγονός της άλωσης της Βαστίλλης, γιορτάζεται από όλους τους Γάλλους, καθώς αυτή αποτελούσε για δεκαετίες σύμβολο της μοναρχικής καταπίεσης. Από το 1880 η 14η Ιουλίου αποτελεί κι επίσημα εθνική εορτή της Γαλλίας.

Ο περίφημος "Πόλεμος του Ποδοσφαίρου"

Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Ιουλίου του 1969 όταν ξεκινούν οι πολεμικές επιχειρήσεις ανάμεσα στο Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα, στην Κεντρική Αμερική. Η σύρραξη διήρκησε συνολικά 100 ώρες, καθώς τερματίστηκε μόλις τέσσερις ημέρες μετά την έναρξή της, στις 18 Ιουλίου.

Οι λόγοι του πολέμου ανάγονται στις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στα δύο υπανάπτυκτα και εξαρτώμενα πολιτικοοικονομικά από τις ΗΠΑ, κράτη. Ειδικότερα, η ένταση προήλθε εξαιτίας του αναδασμού της γης στην Ονδούρα αλλά και του μεταναστευτικού κύματος από το Ελ Σαλβαδόρ προς την Ονδούρα. Ωστόσο, η τετραήμερη πολεμική σύρραξη έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ο «Πόλεμος του Ποδοσφαίρου», καθώς η αφορμή για το «μπαμ» δόθηκε από τις τρεις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις που έλαβαν χώρα εκείνο το διάστημα ανάμεσα στις ομάδες των δύο κρατών, στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ του 1970, στο Μεξικό. 

Ο τραγικός θάνατος του Θάνου Αξαρλιάν

Εξάλλου, σαν σήμερα, στις 14 Ιουλίου του 1992, η αποτυχημένη απόπειρα εκτέλεσης του υπουργού Οικονομικών, Ιωάννη Παλαιοκρασσά, από τη «17 Νοέμβρη», στο Σύνταγμα, οδηγεί στον θανάσιμο τραυματισμό του Θάνου Αξαρλιάν. Ο μόλις 20 ετών φοιτητής σκοτώθηκε από τη φονική ρουκέτα της οργάνωσης, η οποία αντί τον υπουργό, πετυχαίνει τον Αξαρλιάν. 

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια