default-image

Σταφυλόκοκκος: Η ασθένεια που "χαλάει" τις διακοπές

Κρήτη
Σταφυλόκοκκος: Η ασθένεια που "χαλάει" τις διακοπές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία έχει καταβάλλει από την έναρξη του καλοκαιριού τους γονείς οπότε και ο σταφυλόκοκκος έχει κάνει όχι απλά την εμφάνιση του αλλά βρίσκεται σε έξαρση.

Στο στόχαστρο του κυρίως μικρά παιδιά, τα σώματα των οποίων γεμίζουν αντιαισθητικά σπυράκια και αναγκάζοντας να μπουν σε ένα αυστηρό πρόγραμμα τήρησης κανόνων υγιεινής και θεραπείας με αντιβιωτικά φάρμακα.

Γενικά τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα: Επειδή δεν έχουν ξαναπεράσει σταφυλόκοκκο, οπότε δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα και επειδή ο παιδικός οργανισμός είναι πιο ευαίσθητος. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, η άμμος, η θάλασσα, η σκόνη, κατοικίδια και οικόσιτα ζώα δεν είναι σύμμαχοι...

Ο σταφυλόκοκκος ζει στο δέρμα πολλών ανθρώπων και η "φωλιά" του είναι στη μύτη. Υπό ορισμένες συνθήκες, ο σταφυλόκοκκος που "ζει ήσυχα" στο δέρμα, μπορεί να  φουντώσει και να προκαλέσει λοίμωξη στο δέρμα. Τέτοιες συνθήκες είναι η ζέστη και η υγρασία και μπορεί να εκδηλωθεί όταν το δέρμα του παιδιού έχει κάποιες γρατζουνιές ή τσιμπήματα από έντομα και όταν ξύνεται.

Ο σταφυλόκοκκος θεωρείται ένα μικρόβιο "συνηθισμένο" για την καλοκαιρινή περίοδο. Ωστόσο, φέτος, οι παιδίατροι καταγράφουν αυξημένα κρούσματα, μεταξύ των περιστατικών που καταλήγουν στα ιατρεία τους.

"Το  μολυσματικό κηρίο είναι μια μεταδοτική επιφανειακή μικροβιακή λοίμωξη του δέρματος που παρατηρείται συχνά στα παιδιά. Διακρίνεται σε πρωτοπαθές (άμεση μόλυνση προηγουμένως υγιούς δέρματος)  και δευτεροπαθές ( μόλυνση σε σημεία του δέρματος όπου υπήρχαν μικροτραυματισμοί, εκδορές, δήγματα εντόμων ή έκζεμα) .

Εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας 2-5 ετών αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και σε ενήλικες. Η φλεγμονή αυτή αναπτύσσεται σε θερμά κλίματα και μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ατόμων σε στενή επαφή. Το κύριο παθογόνο αίτιο είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος," υποστηρίζει στο neakriti.gr η παιδίατρος κ. Ειρήνη Μπιμπάκη.

Δεν λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις σύμφωνα με  παιδιάτρους που ο φετινός σταφυλόκοκκος είναι πολύ ανθεκτικός. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις παιδιών που, ακόμα και μετά από αρκετές ημέρες αντιβίωση, ο οργανισμός εξακολουθεί να βγάζει καινούργια χαρακτηριστικά σπυράκια.

Ειδικά, όταν τα σπυράκια αυτά έχουν πύον και τρέχουν, η μετάδοση του μικροβίου από το ένα παιδί στο άλλο είναι πολύ εύκολη.

Υπάρχουν περιπτώσεις υποτροπής της νόσου γεγονός που μπορεί να οφείλεται στην μη ολοκληρωμένη θεραπεία ( διακοπή χορήγησης της αντιβίωσης μόλις οι βλάβες βελτιωθούν) ή στην παρουσία ανθεκτικού στελέχους. Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς δεν χρειάζεται να πανικοβάλλονται, σε συνεννόηση με τον παιδίατρο τους θα αντιμετωπιστεί η λοίμωξη με την χορήγηση της κατάλληλης αντιβίωσης και με την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής, προσθέτει η παιδίατρος κ. Ειρήνη Μπιμπάκη

Ο σταφυλόκοκκος μπορεί επίσης να μεταδοθεί από μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα, γι' αυτό είναι σημαντική η αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής τόσο ως μέτρο πρόληψης, όσο και ως μέτρο καταπολέμησης του μικροβίου.

Αντιθέτως, είναι πολύ βασικό για τους νοσούντες να πλένουν συχνά και καλά τα χέρια τους, να μη μοιράζονται πετσέτες με άλλους, να αλλάζονται συχνά τα σεντόνια και τα ρούχα τους. Ενδύματα και λευκά είδη είναι προτιμητέο να είναι 100% βαμβακερά, καθώς τα νάιλον και τα συνθετικά ρούχα ευνοούν την εφίδρωση και η υγρασία με τη σειρά της ευνοεί το μικρόβιο. Οι νοσούντες θα πρέπει να προσπαθούν να μην ξύνονται γιατί έτσι μεταφέρουν το μικρόβιο και σε άλλα μέρη του σώματός τους, ενώ θεωρείται πολύ σημαντικό να μη μολυνθούν οι βλεννογόνοι αδένες.

Δεν υπάρχει λόγος υπερβολικού άγχους των γονιών, καθώς μετά από 7 ημέρες αγωγής με αντιβίωση από το στόμα το μικρόβιο παύει να μεταδίδεται. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή γιατί το παιδί μπορεί ανά πάσα στιγμή να κολλήσει ξανά. Τα μπάνια στη θάλασσα και οι διακοπές στο χωριό είναι παράγοντες που δεν είναι σύμμαχοι στην αντιμετώπιση του μικροβίου...

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει αρχικά την τοπική αγωγή με αντιβιοτική κρέμα σε περίπτωση που οι βλάβες είναι λίγες και όχι  εκτεταμένες. Όταν οι βλάβες καταλαμβάνουν μεγάλη επιφάνεια του δέρματος ή τείνουν να αυξάνονται σε αριθμό θα πρέπει να χορηγείται αντιβιοτική αγωγή από του στόματος για χρονικό διάστημα 10 ημερών.Μέτρα ώστε να μην μεταδοθεί το μολυσματικό κηρίο περαιτέρω είναι το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη των βλαβών που ορορροούν, το καλό κόψιμο των νυχιών και το  πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων σε υψηλή θερμοκρασία., τονίζει με έμφαση η παιδίατρος κ. Μπιμπάκη.

Τρόποι προφύλαξης: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Τι πρέπει να προσέχετε για να αποφύγει το παιδάκι σας να πάθει δερματική λοίμωξη από σταφυλόκοκκο:

- Το δερματάκι των μικρών φίλων πρέπει να είναι καθαρό και ενυδατωμένο.

- Τα νυχάκια να είναι καθαρά και κομμένα.

- Να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής.

- Να αποφεύγεται η στενή επαφή με άλλα παιδάκια που έχουν ανοικτές πληγές.

- Τα παιδάκια που έχουν δερματική λοίμωξη να λαμβάνουν τη σωστή θεραπεία και να καλύπτουν τις ανοικτές πληγές τους όταν χρειάζεται να συνευρίσκονται με άλλα παιδάκια.

Μετά τη θεραπεία μπορεί το παιδί να ξαναπάθει δερματική λοίμωξη;

Αυτό συμβαίνει όταν:

- Δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

- Ξανακολλάει το σταφυλόκοκκο από κάποιον φορέα από το στενό περιβάλλον, π.χ. αδερφάκι ή γονέα.

- Το αντιβιοτικό δεν κατάφερε να "σκοτώσει" το σταφυλόκοκκο εντελώς, επειδή αυτός είναι ο πιο "δύσκολος" τύπος, που λέγεται Methicillin Resistant S.aureus (MRSA).

Οδηγίες για ενήλικες

Ο σταφυλόκοκκος δε βρίσκεται στον αέρα. Ένας άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από σταφυλόκοκκο αν μοιράζεται με κάποιον άλλο που έχει μολυνθεί πετσέτες, αθλητικό εξοπλισμό κ.λπ. Μπορεί επίσης να μολυνθεί από φαγητό το οποίο δεν έχει πλυθεί και δεν έχει απολυμανθεί σωστά.

Το βακτήριο υπάρχει ακόμη και σε καρέκλες, ξαπλώστρες όπου έχει καθίσει κάποιο άτομο που έχει το βακτήριο. Επίσης, είναι δυνατή η μόλυνση από τη θάλασσα ή από μια πισίνα που δεν απολυμαίνεται σωστά.

Για να αποφύγετε τη μόλυνση μπορείτε: Να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να κάνετε ντουζ πριν και μετά το μπάνιο στη θάλασσα, την πισίνα κ.λπ. Αν έχετε ανοιχτές πληγές, φροντίστε να τις απολυμαίνετε σωστά και να τις καλύπτετε με ειδικούς επιδέσμους. Όσοι έχουν σταφυλόκοκκο δε θα πρέπει να ασχολούνται με την παραγωγή φαγητού, καθώς υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του σταφυλόκοκκου. Να αλλάζετε συχνά πετσέτες, ρούχα, μαγιό κ.λπ., ειδικά τους ζεστούς μήνες, καθώς το βακτήριο εξαπλώνεται πιο εύκολα.

Όλες οι επιφάνειες που μπορεί να περιέχουν ανθρώπινα υγρά, όπως ο ιδρώτας, πύον κ.λπ., καλό θα ήταν να απολυμαίνονται με ειδικά αντισηπτικά ή οινόπνευμα.

Δεν υπάρχει λόγος να φοράτε μάσκες ή ειδικά γάντια για να αποφύγετε την μόλυνση.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News