Ειδήσεις

Ζητούν σύγχρονο διοικητήριο στη θέση στρατοπέδου "φάντασμα"

Υπέρ της αξιοποίησης του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου "Νικολούδη" τάσσονται με κοινή ανακοίνωση τους οι Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις Φαιστού  και Γόρτυνας υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία έκταση που είναι εγκαταλελειμμένη  εδώ και 20 χρόνια  και έχουν σκοπό να διεκδικήσουν την αξιοποίηση του στρατοπέδου για την εξυπηρέτηση των αναγκών του δήμου και όχι για κέντρο φιλοξενίας μεταναστών.

Το στρατόπεδο Νικολούδη  ,48 περίπου στρεμμάτων,είχε ενταχθεί στον Πίνακα Αποδεσμευόμενων Στρατοπέδων, με σκοπό την αξιοποίησή του από την Υπηρεσία Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (Υ.Α.Μ.Σ.), στο πλαίσιο του νόμου 2745/99.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Φαιστού υποστηρίζει ότι για το θέμα ενημέρωσε ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο όπου και υπογράμμισε: «Έχουμε κάνει μια κοινή πρόταση με την Περιφέρεια Κρήτης για την παραχώρηση του Στρατοπέδου Νικολούδη. Πρόκειται για ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο με 4 όμοια κτήριο με συνολική επιφάνεια 1.740 τ.μ. Είχαμε ξεκινήσει την προσπάθεια και παλιότερα, αλλά η νομοθεσία ήταν δύσκολη και λίγα στρατόπεδα είχαν παραχωρηθεί σε Δήμους. Με ένα καινούργιο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και που βελτιώνεται αυτές τις ημέρες περισσότερο θα παρέχονται τα στρατόπεδα στους Δήμους.

Πρόσφατα επισκέφτηκαν το Δήμο Φαιστού μετά από σχετικό αίτημα ο Υποστράτηγος, Διευθυντής του Ταμείου Εθνικής Άμυνας κ. Γεώργιος Σταθιάς συνοδευόμενος από τα στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Γεώργιος  Ζησιμάτος (επικεφαλής της διαχείρισης της περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας) και η κ. Παλιοδήμου.Πήγαμε στο Στρατόπεδο, είδαμε τους χώρους, , και είδαν ότι δεν μπορούσε η περιουσία του δημοσίου να έχει αυτή την εγκατάλειψη. Κρίνανε και αυτή ότι το αίτημά μας είναι δίκαιο και οδηγείται σε λύση. Έχουμε υποβάλει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας μια πρόταση για το πως σκεφτόμαστε να το αξιοποιήσουμε. Προβλέπουμε και προτείνουμε να γίνει ένα Διοικητικό Κέντρο για όλη τη Μεσαρά, δηλαδή να μεταφερθούν και Περιφερειακές Υπηρεσίες και Δημοτικές Υπηρεσίες. Όσο αφορά το Δήμο μπορεί να πάει η ΔΕΥΦ, όλες οι Δημοτικές Επιχειρήσεις, ο όγκος των οχημάτων του Δήμου, συνεργεία κ.α Από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες μπορεί να πάει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Αστυνομικό Τμήμα, το ΕΚΑΒ, οι Σαμαρείτες και ότι άλλο προκύψει στο τελικό πλάνο που θα διαμορφώσουμε, που είναι σχεδόν έτοιμο. Πιστεύω ότι ένας χώρος 47 στρεμμάτων συν τα κτήρια μπορεί να δώσουν ένα σύγχρονο Διοικητικό Κέντρο για τη Μεσαρά και όχι μόνο."

Θέση στο θέμα έλαβε και ο Δήμαρχος Γόρτυνας κ. Νίκος Σχοιναράκης που υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι δεν μπαίνει σε ξένα χωράφια και είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά στο Δήμο Φαιστού.Αναλυτικά υπογραμμίζει:

Πρόκειται για ένα εγκαταλελειμένο στρατόπεδο, στο Τυμπάκι και ως εκ τούτου  αφορά αποκλειστικά και μόνο στη δημοτική αρχή Φαιστού . Εγώ δεν μπαίνω σε ξένα χωράφια. Να πω πάντως ότι όταν υπάρχουν ανεκμετάλλευτοι χώροι θεωρώ ότι  πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε φορείς να τους εκμεταλλεύονται προς όφελος της τοπικής  κοινωνίας.

Συγκεκριμένα πάντως όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των ΔΗΜΤΟ Φαιστού και Γόρτυνας :

"Αν κι έχει επανειλημμένως τεθεί ζήτημα εκποίησής της  προς εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας, στην εν λόγω περίπτωση, οι προσπάθειες αξιοποίησής του δεν ευοδώθηκαν με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη δικαιοδοσία του ΓΕΣ.

Η πρόσφατη πρόταση του Δήμου για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Διοικητηρίου για όλη τη Μεσαρά, όπου θα στεγάζονται διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και άλλες υπηρεσίες όπως το ΕΚΑΒ, το Πυροσβεστικό Τμήμα και οι Σαμαρείτες του ΕΕΣ.

Σημαντικές προσπάθειες για την αξιοποίηση του στρατοπέδου έχουν γίνει και από το Μεσαρίτη βουλευτή μας κ. Λευτέρη Αυγενάκη με κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις προς τους πρώην Υπουργούς Εθνικής Άμυνας την περίοδο 2008-2013, δίχως όμως να υπάρξει ανταπόκριση.

Η αδιαφορία των διατελέσαντων Υπουργών Εθνικής Άμυνας των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών επί διακυβέρνησης ΝΔ, έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη του στρατοπέδου και τον αποκλεισμό της τοπικής κοινωνίας από σημαντικές υποδομές.       

Δεσμευόμαστε να δράσουμε συντονισμένα και να διεκδικήσουμε την αξιοποίηση του στρατοπέδου για την εξυπηρέτηση των αναγκών του δήμου και το καλό του τόπου μας!

Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε άλλη σκέψη για μετατροπή του στρατοπέδου σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών! Είμαστε αποφασισμένοι να εναντιωθούμε σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια."          

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

Σχόλια