default-image

Σε ποια καταστήματα βάζει "λουκέτο" ο Δήμος Ηρακλείου

Κρήτη
Σε ποια καταστήματα βάζει "λουκέτο" ο Δήμος Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζικά "λουκέτα" έρχονται σε επιχειρήσεις της εστίασης στο Ηράκλειο!

Η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής του Δήμου Ηρακλείου αποφάσισε χθες το οριστικό κλείσιμο όχι ενός ή δύο, αλλά 14 καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για διάφορες παρατυπίες και παραβάσεις.

Ουσιαστικά πάντως, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, φαίνεται πως στη Λότζια αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι σε όσους παρανομούν συστηματικά στη χρήση τραπεζοκαθισμάτων, μιας και στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποφασίστηκε να κλείσουν οριστικά οι επιχειρήσεις επειδή έχουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα απ' ό,τι προβλέπει η σχετική τους άδεια!

Πρόκειται για μια απόφαση επιβολής του νόμου από τη Λότζια, που πάντως αναμένεται, εφόσον προχωρήσει η σφράγιση των καταστημάτων, να προκαλέσει έντονες συζητήσεις αλλά και αντιδράσεις, δεδομένου ότι μιλάμε για μαζικά "λουκέτα" σε επιχειρήσεις εν καιρώ κρίσης και δοκιμαζόμενης τοπικής αγοράς...

Η απόφαση για το κλείσιμο των 14 καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πάρθηκε χθες το μεσημέρι, κατά την πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηρακλείου.

Η επιτροπή έκρινε ότι τα συγκεκριμένα καταστήματα, μετά και από εισήγηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας, δεν πληρούν τους κανόνες και όρους λειτουργίας, έχουν προβεί σε αυθαιρεσίες, ενώ υπερβαίνουν κατά πολύ και το επιτρεπόμενο όριο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.

Μετά την εισήγηση αυτή της Υγειονομικής Υπηρεσίας, η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα σε οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας στα 14 καταστήματα.

Ποια καταστήματα αποφάσισε όμως οριστικά πλέον να κλείσει ο Δήμος Ηρακλείου; Πρόκειται για καταστήματα εστίασης, κατά βάση καντίνες, οβελιστήρια και καφέ-σνακ μπαρ...

Καταστήματα, όπως αναφέρεται στην αρμόδια υπηρεσιακή εισήγηση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπου διαπιστώθηκαν επανειλημμένα παρανομίες. Έγιναν συστάσεις προς τους ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν με τους όρους λειτουργίας που είχαν παραβιάσει. Σε κάποιες μάλιστα επιχειρήσεις είχε βγει και προσωρινή απόφαση αναστολής λειτουργίας τους.

Οι επιχειρηματίες, όπως αναφέρεται, δε φρόντισαν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις και τις συστάσεις μετά τους ελέγχους. Τις αγνόησαν και γι' αυτό πλέον αποφασίστηκε το οριστικό και όχι προσωρινό λουκέτο τους...

Ενδεικτικές περιπτώσεις

Ενδεικτικά, χωρίς φυσικά να αναφέρουμε ονόματα και διευθύνσεις, σε καφέ-σνακ μπαρ, σε κεντρικό σημείο της πόλης, σε έλεγχο της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. εντοπίστηκαν 75 καθίσματα στον εξωτερικό χώρο της καφετέριας και άλλα 87 στο εσωτερικό, ενώ βάσει της σχετικής άδειας το καφέ μπορεί να έχει 40 καθίσματα και 9 σκαμπό στον εσωτερικό χώρο.

Στον ίδιο έλεγχο διαπιστώθηκε και έτερη παραβίαση της άδειας λειτουργίας. Συγκεκριμένα, ο χώρος της κουζίνας, όπως είχε αρχικά αδειοδοτηθεί, καταργήθηκε και κουζίνα εντοπίστηκε σε υπόγειο χώρο, που δεν προβλέπεται. Σύμφωνα με την εισήγηση, έγιναν συστάσεις. Υπήρξε ενημέρωση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι στο συγκεκριμένο καφέ επρόκειτο να εκδοθεί νέα άδεια λειτουργίας, από διαφορετικό πρόσωπο. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και ως εκ τούτου αποφασίστηκε η οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης.

Σε άλλη ενδεικτική περίπτωση, στο κατάστημα εντοπίστηκαν 81 τραπεζοκαθίσματα αντί για 21 που προβλέπει η άδειά του, ενώ διαπιστώθηκε και παράνομη χρήση του παταριού του μαγαζιού, όπου επίσης είχαν τοποθετηθεί τραπεζοκαθίσματα...

Σε μια άλλη περίπτωση, οβελιστηρίου, το κατάστημα αποφασίστηκε ότι πρέπει να κλείσει επειδή, πέραν των παράνομων τραπεζοκαθισμάτων, εντοπίστηκε σε σχετικό έλεγχο πως είχε διαμορφωθεί παράτυπα παρασκευαστήριο σε άλλο, παράπλευρο, υπόγειο χώρο της επιχείρησης...

ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News