default-image

Η πικρή αλήθεια για την αγορά εργασίας

Περίεργα
Η πικρή αλήθεια για την αγορά εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάποιοι πανηγυρίζουν (!!!) που η ανεργία μειώνεται, δίχως να αντιλαμβάνονται τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας. Ή, αν το αντιλαμβάνονται, τότε ανήκουν στη μερίδα εκείνων που (θεωρούν ότι) τους συμφέρει αυτή η κατάσταση.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Ο μέσος μισθός έχει πέσει κάτω από τα 8 κατοστάρικα καθαρά (ας μη συζητήσουμε ποιος μπορεί να ζήσει σήμερα με 8 κατοστάρικα το μήνα και τι είδους "ζωή" θα είναι αυτή...). Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που προσπαθούν να επιβιώσουν με τον κατώτερο ή και λιγότερα (τα οποία λαμβάνουν υπογράφοντας συμβάσεις part time, αλλά εργαζόμενοι... full time ή και... full overtime).

Μόλις 15% των εργαζομένων παίρνει πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα καθαρά, που θα τα χαρακτήριζε κανείς, βάσει του κόστους ζωής, το ελάχιστο τού "σχετικώς αξιοπρεπούς μισθού".

Ανοίγουν βεβαίως νέες θέσεις εργασίας. Τι θέσεις; Εμποροϋπάλληλων, σερβιτόρων, ανειδίκευτων εργατών, τέτοια κατά κύριο λόγο. Θέσεις εργασίας των 400-500 ευρώ το μήνα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Άντε και μερικέ θέσεις οδηγών, που είναι σχετικά... καλοπληρωμένες.

Και κάποιοι, λέει, πανηγυρίζουν που "μειώνεται η ανεργία". Τι ωραία, να εργάζεσαι και να βγάζεις λιγότερα από το ελάχιστο που θα μπορούσε να σου επιτρέψει να επιβιώσεις, ε;

Είναι λόγος πανηγυρισμού, δεν είναι;

Και αυτά είναι μόνο η αρχή. Εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα που ζητάνε οι δανειστές από την κυβέρνηση (και αυτά που γνωρίζουμε μέχρι τούδε μας λένε ότι... μάλλον θα εφαρμοστούν) μέχρι το 2020 δε θα υπάρχει μισθός πάνω από 9 κατοστάρικα και ο μέσος μισθός θα έχει πέσει στα 400.

Κρανίου τόπος...

Γ.Ψ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News