Ειδήσεις

Γιατί "μαραζώνει" η άλλοτε κραταιά Καλοκαιρινού

"Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις"... Με αυτή τη λαϊκή ρήση θα μπορούσε κάποιος να συνοψίσει τα συναισθήματα των Ηρακλειωτών καταναλωτών και εμπόρων, οι οποίοι πρόλαβαν να ζήσουν τις περιόδους ακμής τού πάλαι ποτέ πιο εμπορικού δρόμου της πόλης του Ηρακλείου: της λεωφόρου Καλοκαιρινού.

Πλήθος μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στην Καλοκαιρινού μαράζωσαν σταδιακά όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι που ήρθε η οικονομική κρίση και προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στα καταστήματα της ιστορικής λεωφόρου.

Πραγματοποιώντας ένα "μίνι" οδοιπορικό στην αλλοτινή "Πλατιά Στράτα", όπως αποκαλούσαν παλιότερα την Καλοκαιρινού οι Καστρινοί, ο φωτογραφικός φακός της "Νέας Κρήτης" αποτύπωσε την τραγική πραγματικότητα: Μόνο στο πρώτο μισό του δρόμου (μέχρι δηλαδή τη συμβολή με τις οδούς Αγίου Μηνά και Γιαμαλάκη), εντοπίσαμε περισσότερες από δέκα επιχειρήσεις να έχουν κατεβάσει ρολά.

Οι λόγοι της βαθιάς παρακμής

Πού οφείλεται όμως ο μαρασμός του ιστορικού εμπορικού δρόμου του Ηρακλείου; Όπως ανέφερε στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης, ένας από τους λόγους για τη σημερινή εικόνα της Καλοκαιρινού είναι ότι οι δημοτικές Αρχές - διαχρονικά - δε μερίμνησαν ούτως ώστε ο δρόμος να αποκτήσει μια σύγχρονη όψη. «Η Καλοκαιρινού είναι, δυστυχώς, ένας πεπαλαιωμένος δρόμος, ο οποίος αποτελεί μία από τις πλέον κυκλοφοριακά επιβαρυμένες οδικές αρτηρίες του Ηρακλείου», μας λέει με νόημα ο κ. Κουμαντάκης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Κουμαντάκη, η λεωφόρος Καλοκαιρινού και η οδός Αγίου Μηνά είναι οι εμπορικοί δρόμοι της πόλης που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά τα τελευταία χρόνια. Όπως υπογραμμίζει στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, το γεγονός αυτό εξηγείται εν πολλοίς από το ότι στην Καλοκαιρινού και την Αγίου Μηνά βρίσκονταν - κυρίως - μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε αντίθεση με άλλους δρόμους, όπως η Δαιδάλου και η Δικαιοσύνης, όπου σε μεγάλο βαθμό εδράζουν μεγάλα καταστήματα και πολυεθνικές επιχειρήσεις.

«Ειδικά στο δεύτερο μισό της Καλοκαιρινού, από την Αγίου Μηνά μέχρι τη Χανιώπορτα, τα τοπικά μαγαζιά έχουν υποστεί πανωλεθρία», επισήμανε πικραμένος ο κ. Κουμαντάκης, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «τα πολυκαταστήματα αλώνουν την αγορά και κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι' αυτό». Πάντως, ο Μανόλης Κουμαντάκης πρόσθεσε ως έναν από τους λόγους της παρακμής της λεωφόρου Καλοκαιρινού και την «ξενομανία των Ηρακλειωτών και γενικότερα των Κρητικών που αρέσκονται στο να στηρίζουν ξένες επιχειρήσεις σε βάρος των ντόπιων καταστηματαρχών, αλλά εντέλει και των εαυτών τους».

Δέσμευση του Δήμου για ανάπλαση και της Καλοκαιρινού

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, η νυν δημοτική Αρχή της πόλης έχει δεσμευτεί ότι η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου που έχει δρομολογηθεί, και η οποία περιλαμβάνει την ανάπλαση των οδών Ίδης, Δικαιοσύνης, Έβανς και 1821, θα περιέχει και τη λεωφόρο Καλοκαιρινού σε όλη της την έκταση. «Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου δε θα ησυχάσει εάν η Καλοκαιρινού δεν ενταχθεί ολοκληρωτικά και με σχέδιο στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου», τόνισε ο κ. Κουμαντάκης. «Πιστεύουμε ότι η δέσμευση του Δήμου Ηρακλείου θα μετουσιωθεί σε πράξεις κι ότι μαζί με τους υπόλοιπους δρόμους της πόλης θα αναβαθμιστεί ουσιαστικά και η λεωφόρος Καλοκαιρινού», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ο οποίος ευελπιστεί ότι, μετά τη μελλοντική ανάπλαση της Καλοκαιρινού, οι ντόπιοι επιχειρηματίες θα καταφέρουν να ανακάμψουν...

ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια