default-image

Πέταξαν τις κρητικές επιχειρήσεις εκτός ΕΣΠΑ

Κρήτη
Πέταξαν τις κρητικές επιχειρήσεις εκτός ΕΣΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι, υποτίθεται, ο στόχος της δράσης του νέου ΕΣΠΑ με τίτλο "Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές".

Μόνο όμως τέτοια φιλική συμπεριφορά και πραγματική... διάθεση ενίσχυσης της νέας επιχειρηματικότητας δεν έδειξαν στην κυβέρνηση, όπου, όπως δείχνουν τα γεγονότα, έπαιξαν ένα περίεργο, ύπουλο... παιχνίδι εις βάρος νέων επιχειρηματιών εδώ στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, με αποτέλεσμα να μείνουν τελικά εκτός... ΕΣΠΑ!

Τι ακριβώς έγινε; Τελευταία στιγμή, στο "παρά πέντε" του κλεισίματος του προγράμματος, δηλαδή της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής το υπουργείο Οικονομίας-Ανάπτυξης άλλαξε τους όρους συμμετοχής!

Για την ακρίβεια, το υπουργείο πρόσθεσε μια λέξη στη διακήρυξη, η οποία όμως φτάνει και περισσεύει για να πετάξει πρακτικά έξω από το πρόγραμμα πολλές νέες κρητικές, και όχι μόνο βεβαίως, μικρές επιχειρήσεις! Επιχειρήσεις που φτιάχτηκαν, δηλαδή, εδώ στο νησί μας πριν από ενάμιση ή δύο χρόνια, με την προοπτική ακριβώς του νέου ΕΣΠΑ και του συγκεκριμένου προγράμματος ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας!

Η αιφνιδιαστική τροποποίηση, όπως αποκαλύπτει σήμερα η "Νέα Κρήτη", αφορούσε στην προϋπόθεση της πλήρους πλέον διαχειριστικής χρήσης για δύο τουλάχιστον χρόνια! Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όλες οι υφιστάμενες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν μεν το 2014 αλλά όχι καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς εκείνης, ώστε να έχουν πλήρη διαχειριστική χρήση για μια 2ετία (2014-2015), πετιούνται αυτομάτως εκτός της κατηγορίας των δικαιούχων υφιστάμενων μικρών επιχειρήσεων και περνούν στη δεύτερη κατηγορία της δράσης, που αφορά στις νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Το μεγάλο όμως πρόβλημα είναι πως η δεύτερη αυτή κατηγορία των νεοσύστατων εταιρειών δικαιούται μονάχα το 10% της χρηματοδοτικής πίτας της συγκεκριμένης δράσης του ΕΣΠΑ. Πρακτικά, δηλαδή, οι επιχειρήσεις που με μια αιφνιδιαστική προσθήκη μιας και μόνο λέξης άλλαξαν κατηγορία πετιούνται εκτός προγράμματος, αφού τα κονδύλια είναι ελάχιστα και οι υποψήφιοι δικαιούχοι πάρα πολλοί!

Η εφημερίδα Νέα Κρήτη δέχτηκε "βροχή" παραπόνων, διαμαρτυριών και καταγγελιών από ενδιαφερόμενους Κρητικούς επιχειρηματίες, που τραβάνε τα μαλλιά τους από την πρωτοφανή στα χρονικά πρακτική αυτή της κυβέρνησης.

Το σοκ μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ήταν τεράστιο, διότι οι άνθρωποι ξόδεψαν και πολύ χρόνο, και κυρίως πολλά λεφτά να ετοιμάσουν φακέλους και έγγραφα για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Οι ίδιοι έκαναν τις διαδικασίες τους, είχαν προσδοκίες και όνειρα να ενταχθούν στην ενισχυτική δράση του ΕΣΠΑ, και τώρα βλέπουν πως, με μια κυβερνητική μεθόδευση της τελευταίας στιγμής, σβήνουν τελείως οι όποιες ελπίδες συμμετοχής τους στο ενισχυτικό, αναπτυξιακό αυτό πρόγραμμα...

Ας δούμε αναλυτικά πώς έχει η πρωτοφανής αυτή υπόθεση, που έχει προκαλέσει σοκ και οργή σε πολλούς μικρούς επιχειρηματίες και εδώ στο νησί μας.

Όπως μας μετέφεραν λοιπόν οι αγανακτισμένοι επιχειρηματίες, στη διακήρυξη της δράσης "Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές", ΕΣΠΑ 2014-2020, οι όροι σε ό,τι αφορά το δικαίωμα συμμετοχής είχαν ως εξής:

«Επιλέξιμες στο πλαίσιο της παρούσας δράσης είναι οι υφιστάμενες και οι νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις ως εξής:

1.α. Υφιστάμενες επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' και Γ' κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31/12/2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις ή

β. Νέες επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων και έχουν συσταθεί μέχρι 31/12/2015».

Με βάση την επίσημη αυτή Υπουργική Απόφαση και διακήρυξη της δράσης, έσπευσαν να υποβάλουν αιτήσεις και μικροί επιχειρηματίες της Κρήτης, οι οποίοι άνοιξαν την επιχείρησή τους σε κάποια στιγμή το 2014. Άνθρωποι, δηλαδή, που πληρούσαν την προϋπόθεση των 2 διαχειριστικών χρήσεων, μία για το 2015 και άλλη μία για το 2014.

Φυσικά, για να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο συγκεκριμένο ενισχυτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, όλοι αυτοί οι άνθρωποι χρειάστηκε να κάνουν μια μεγάλη προετοιμασία. Χρειάστηκε να στραφούν σε ειδικούς, οικονομολόγους κ.λπ., για να τους ετοιμάσουν την απαιτούμενη "χαρτούρα", έγγραφα, φακέλους κ.λπ.

Συνάμα, για την προετοιμασία του φακέλου και της αίτησης, οι άνθρωποι αυτοί ξόδεψαν και αρκετά χρήματα, που σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν και τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ!

Η αιφνιδιαστική αλλαγή

Όλα έβαιναν καλώς. Η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων έληξε στις 5 το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 8 Ιουλίου. Και ξαφνικά, όπως μας μετέφεραν οι αγανακτισμένοι επιχειρηματίες, στο κλείσιμο πάνω του προγράμματος έσκασε η... "βόμβα"!

Λίγα μόλις λεπτά πριν το κλείσιμο του προγράμματος, για την ακρίβεια 7 λεπτά πριν το κλείσιμο της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, στους ενδιαφερόμενους κοινοποιήθηκε αιφνιδιαστική Υπουργική Απόφαση τροποποίησης της διακήρυξης! Τροποποίηση που με την προσθήκη μιας και μόνο λέξης, δηλαδή της λέξης "πλήρεις" δίπλα στον όρο «2ετείς διαχειριστικές χρήσεις», έφερε τα πάνω κάτω για πολλούς ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.

Στην επίμαχη λοιπόν 5η τροποποίηση της Πρόσκλησης Υποβολής Αιτημάτων Χρηματοδότησης Επιχειρηματικών Σχεδίων στη Δράση "Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές" αναφέρεται: «Επιλέξιμες στο πλαίσιο της παρούσας δράσης είναι οι υφιστάμενες και οι νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις ως εξής:

1. α. Υφιστάμενες επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' και Γ' κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31/12/2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις ή

β. Νέες επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων και έχουν συσταθεί μέχρι 31/12/2015».

Πρακτικά εκτός δράσης!

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του προγράμματος, το 90% του προϋπολογισμού της δράσης θα διατεθεί στις υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Και μόλις 10% του προϋπολογισμού θα διατεθεί στις νέες επιχειρήσεις. Όπως καταλαβαίνει ο καθένας, πρακτικά οι ελπίδες των κρητικών επιχειρήσεων που άνοιξαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, έστω και λίγες μέρες μετά, και αναγκαστικά δεν μπορούν να διεκδικήσουν ένταξη ως υφιστάμενες επιχειρήσεις αλλά ως νεοσύστατες, για έγκριση ενίσχυσης είναι ελάχιστες, από τη στιγμή που κόβονται από τη μεγάλη δεξαμενή χρηματοδότησης των υφιστάμενων επιχειρήσεων προς ένταξη και περνούν στη μικρή δεξαμενή των νεοσύστατων μικρών επιχειρήσεων, στην οποία αναλογεί μόλις το 10% των κονδυλίων της δράσης!

Θυμίζουμε ότι στον πρώτο αυτό κύκλο της δράσης, η όλη "πίτα" των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ανέρχεται πανελλαδικά σε 110 εκατ. ευρώ. Από αυτά, από κοινού για την περιφέρεια Κρήτης μαζί με τις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου και Βόρειου Αιγαίου, το συνολικό ποσό αναλογεί σε 10,2 εκατ. ευρώ.

Το 10% του ποσού αυτού για την Περιφέρεια Κρήτης μαζί με τις άλλες 4 περιφέρειες που αντιστοιχεί στις νεοσύστατες επιχειρήσεις είναι μόλις 1,2 εκατ. ευρώ! Μιλάμε, δηλαδή, για "σφαγή" ενδιαφερομένων εδώ στην Κρήτη για λιγοστές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!

Β. Κεγκέρογλου: Τι συμβαίνει με το ΕΣΠΑ;

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κατέθεσε ο Γραμματέας Κ.Ο Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και  Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου για την άδικη-αιφνιδιαστική απόφαση τροποποίησης των όρων συμμετοχής σε δράση του ΕΣΠΑ.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε η επί τα χείρω τροποποίηση των όρων συμμετοχής στη δράση του νέου ΕΣΠΑ με τίτλο «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων  για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές».

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Παρασκευή, λίγες μόνο ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, κοινοποιήθηκε στους ενδιαφερόμενους υπουργική απόφαση, η οποία τροποποιούσε για 5η φορά την πρόσκληση υποβολής αιτημάτων χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων στη δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων  για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές», αποκλείοντας ουσιαστικά δεκάδες νέες μικρές επιχειρήσεις, αφού απαιτούνται πλέον, προκειμένου να ενταχθείς, «2ετείς πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις».

Επειδή όλο τον καιρό, πριν την 5η τροποποίηση της πρόσκλησης, οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι είχαν απευθυνθεί σε μελετητές, δαπανώντας αρκετά χρήματα αλλά και χρόνο, με σκοπό την ένταξη τους σ' αυτό το ενισχυτικό-αναπτυξιακό πρόγραμμα και επειδή, χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη, αίφνης πληροφορήθηκαν πως τελικά δεν μπορούν να υπαχθούν.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

-Αντιλαμβάνεστε τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για τους νέους επιχειρηματίες, που προκαλέσετε με την απόφαση σας αυτή; Ποιος ο λόγος της αιφνιδιαστικής-επί τα χείρω- τροποποίησης της πρόσκλησης του προγράμματος την τελευταία στιγμή;

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία και να μην απενταχθούν από το εν λόγω πρόγραμμα επιχειρήσεις με τουλάχιστον 2 διαχειριστικές χρήσεις, όπως άλλωστε αρχικά οριζόταν στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων;».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News