default-image

Η Λαϊκή Συσπείρωση για το Πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου

Ηράκλειο
Η Λαϊκή Συσπείρωση για το Πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, για το Πολιτιστικό Κέντρο, με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

"Η «Λαϊκή Συσπείρωση» και παλιότερα η «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου», παρατάξεις που στηρίζονται από το ΚΚΕ, διαχρονικά και με σταθερότητα ενημέρωνε και συνεχίζει να ενημερώνει τον Ηρακλειώτικο λαό για τις εξελίξεις στο ΠΣΚΗ. Για τις μεθοδεύσεις, τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής Δημοτικής Αρχής (όπως φαίνεται μέχρι στιγμής), ώστε να παραδοθεί στο κεφάλαιο, ένα έργο που πληρώθηκε και πληρώνεται με λεφτά του ελληνικού λαού. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας και της επιμονής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ήρθε επιτέλους το θέμα του ΠΣΚΗ για συζήτηση στο ΔΣ που πραγματοποιήθηκε 11/7/2016.

Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι η Δημοτική Αρχή θέλει να υποβαθμίσει τη συζήτηση αυτή, καθώς δεν έφερε καμία εισήγηση για το θέμα!! Μάλιστα φάνηκε καθαρά η προσπάθεια της, κρατώντας δήθεν χαμηλούς τόνους, να συνεχίσει στην ίδια ρότα που είχε χαραχτεί όλο το προηγούμενο διάστημα: να παραμείνει το έργο στον αυτόματο πιλότο του νέου εργολάβου, να συνεχίσει τη Β΄ φάση υλοποίησης του έργου με τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες πρακτικές και τελικά να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τη λειτουργία του ΠΣΚΗ στην ιδιωτικοποίηση ή στη λεγόμενη «αυτοχρηματοδότησή» του, δηλαδή πάλι να πληρώνει ο λαός.

Από κοντά βέβαια η παράταξη Κουράκη, που ως Δημοτική Αρχή διαχειρίστηκε την Α΄ φάση υλοποίησης του έργου, ενώ έχει τεράστιες ευθύνες για όσα οδήγησαν στην εκτόξευση του κόστους  του έργου (από 23 εκ€ προϋπολογισμό, έχει ξεπεράσει τα 43,5εκ€ και αναμένεται να φτάσει συνολικά περίπου 55,5εκ €), μιλά για συκοφαντίες, θεωρεί ότι όλα έγιναν σωστά και ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης για ευθύνες αλλά για να τους αποδώσουμε επαίνους! Μάλιστα τόσο ήσυχος έμεινε ο πρώην δήμαρχος από την υποστήριξη που έλαβε από τη σημερινή δημοτική αρχή, ώστε αποχώρησε σιωπηρά - όπως και η συντριπτική πλειοψηφία της παράταξής του- μόλις έλαβε το λόγο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Σε αυτό το σκηνικό θολώματος και αποπροσανατολισμού από την ουσία, συνέβαλε τα μέγιστα η παράταξη ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ, που με διάφορα «τεχνοκρατικά» προσπάθησε να πετάξει τη μπάλα έξω από το γήπεδο, μιας και στην ουσία όλοι οι παραπάνω συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση του έργου, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του.

Στον αντίποδα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ανέδειξαν την ουσία του ζητήματος και με σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν, κάλεσαν το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει αποφάσεις ώστε:

?      να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του έργου τόσο κατά την κατασκευή του που έγινε με χρήματα του ελληνικού λαού, όσο και κατά τη λειτουργία του. Δημόσιος χαρακτήρας σημαίνει αποπεράτωση του έργου και λειτουργία του με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, με μόνιμο και επαρκές προσωπικό, με χαμηλό εισιτήριο ή δωρεάν για όλο τον Ηρακλειώτικο και Κρητικό λαό που το έχει ήδη ακριβοπληρώσει. Να μην αξιοποιηθεί το δάνειο ύψους 50εκ€ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αρκετά δάνεια πληρώσαμε.

?      να αποδοθούν ευθύνες από το ΔΣ για την κακοδιαχείριση στην Α΄ Φάση κατασκευής του έργου και να παρθούν μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα στη Β΄ Φάση υλοποίησης του έργου, πράγμα βέβαια δύσκολο μιας και ήδη έγινε το πρώτο βήμα με την δημοπράτηση της Β΄ φάσης του έργου ως μελέτη-κατασκευή.

?      να μην φύγει δεκάρα από τα ταμεία του Δήμου για τις επιστροφές αρκετών εκατομμυρίων που απαιτούν υπουργεία κ.ά. λόγω απένταξης της χρηματοδότησης του ΠΣΚΗ όσο και άλλων έργων (πχ Πέρα Γαλήνοι).  

?      το έργο πολύ σύντομα να μπει υπό την εποπτεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και να φύγει από τον έλεγχο της ΔΕΠΤΑΗ ΑΕ, η οποία πρέπει να καταργηθεί.  Αυτό να γίνει αφού η Τεχνική Υπηρεσία στελεχωθεί με μόνιμο και επαρκές προσωπικό. Μέχρι τότε, να παρασχεθεί κάθε βοήθεια στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΣΚΗ, η οποία θα πρέπει να φέρνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκθέσεις-εισηγήσεις στο ΔΣ για την πρόοδο των εργασιών αποπεράτωσης του έργου, ώστε το ΔΣ να παίρνει σχετικές αποφάσεις.

?      καθώς ο λαός αρκετά πλήρωσε ως τώρα, άμεσα να καταργηθεί κάθε περιορισμός που ισχύει σήμερα στην προσωρινή  λειτουργία του ΠΣΚΗ το οποίο πρέπει να είναι ανοιχτό στο λαό, στα σωματεία, στους φορείς του μαζικού κινήματος, στα κόμματα. Να καταργηθούν τα υπέρογκα ποσά που ζητούνται για την ενοικίαση των χώρων του ΠΣΚΗ και τα μετατραπούν σε συμβολικά.

Όλες αυτές  οι προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δεν τέθηκαν καν σε ψηφοφορία! Μάλιστα η δημοτική αρχή Λαμπρινού με πρόσχημα ότι το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί, αρνήθηκε να πάρει αποφάσεις για οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά το ΠΣΚΗ. Δεν μας κάνει εντύπωση. Ξέρουμε πολύ καλά ότι τόσο η προηγούμενη δημοτική αρχή, όσο και η σημερινή, αλλά και η παράταξη που στηρίζεται από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ στο Δ. Ηρακλείου, παρά τις κορώνες περί του αντιθέτου, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, δρομολογούν νέα βάρη για τον Ηρακλειώτικο λαό ώστε να λειτουργήσει το «κόσμημα» σε όφελος του κεφαλαίου.

Το ΠΣΚΗ πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά με όρους που να συμφέρουν τον λαό  κι όχι τους εργολάβους.  Καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας να ξεσηκωθούν. Δεν μπορεί να στήνεται χορός εκατομμυρίων στην πλάτη τους για να πλουτίζουν κάποιοι, την ώρα που ο λαός στενάζει από τα μνημόνια δεξιών, «κεντρώων» και «αριστερών» κυβερνήσεων. Να μην ανεχτούν τις δημοτικές αρχές που του φορτώνουν κι άλλα βάρη στην πλάτη ώστε να εξυπηρετήσουν και αυτοί -ακριβώς όπως και οι κυβερνήσεις- το κεφάλαιο. Να συστρατευτούν με το ΚΚΕ, με τη Λαϊκή Συσπείρωση, που δεν τα διπλώνουν, που παρουσιάζουν την αλήθεια νέτη-σκέτη και να παλέψουν για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που γεννάει κρίσεις, φτώχεια, πολέμους και το οποίο υπηρετούν τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι δημοτικές αρχές που βρέθηκαν και βρίσκονται σήμερα στο τιμόνι του Δήμου Ηρακλείου".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News