Ειδήσεις

Ανομβρία και ξηρασία καταστρέφουν την Κρήτη

Τα μεγάλα έως καταστροφικά τπροβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή της Κρήτης από την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες,  ήρθαν στην  Ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Οι θερμοκρασίες που παρατηρούνται το τελευταίο χρόνο στην Κρήτη, είναι ασυνήθιστα υψηλές. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι η μέση θερμοκρασία μεταξύ το Φεβρουάριο ήταν 5 ολόκληρες μονάδες μεγαλύτερη από το μέσο όρο των επτά (7) τελευταίων δεκαετιών. Πιο χαρακτηριστικά είναι τα βροχομετρικά στοιχεία, που ανακοίνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για το διάστημα  Σεπτεμβρίου 2015 έως Μάρτιο 2016, που δείχνουν μείωση έως 70% των βροχοπτώσεων στην Κρήτη σε σχέση με τη προηγούμενη πενταετία. Ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, με τις πολύ μειωμένες βροχοπτώσεις φέτος, να δημιουργούν περιβάλλον έντονης ξηρασίας με σημαντικές επιπτώσεις στην πανίδα και τη χλωρίδα.

.

Η παρατεταμένη ανομβρία και οι  πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, προκάλεσαν ακαρπία όχι μόνο για τη τρέχουσα παραγωγική περίοδο, αλλά και για την επομένη χρονιά..Αυτό αφορά και την ελαιοκομία και την αμπελουργία.

Στις πολύ ξηρικές περιοχές έχουμε ολοσχερή καταστροφή και της ελιάς και του αμπελιού.  

Βεβαίως οι επιπτώσεις αφορούν και την αρδευόμενη καλλιέργεια από την οποία δεν εξαιρούνται οι ετήσιες υπαίθριες και οι θερμοκηπιακές.

Μεγάλη όμως είναι και η ζημιά της μελισσοτροφίας

•Η πρώιμη βλάστηση οδήγησε σε μεγάλο πρόβλημα στην ανθοφορία

•Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία μειώνουν ή και μηδενίζουν την μελιτοέκκριση

•Μελίσσια χωρίς γόνο

•Απώλειες μελισσοσμηνών λόγω τροφοπενίας

Οι επιπτώσεις στο δυναμικό κλάδο της μελισσοτροφίας είναι σοβαρές και θα γίνουν ακόμα σοβαρότερες και μεγαλύτερες το επόμενο διάστημα.

 Ο Βουλευτής μεταξύ  άλλων υποστήριξε :Τόσο η φυτική όσο και η ζωική παραγωγή, έχουν επηρεαστεί σημαντικά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης και βέβαια για την αποζημίωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγώνΓια όλα αυτά τι προτίθεστε να πράξετε κύριε Υπουργέ για την καταγραφή των προβλημάτων αλλά και την αντιμετώπιση της ξηρασίας; Και παρακαλώ στις απαντήσεις σας να μας πείτε τι γίνεται με τη συσσώρευση ανέλεγκτων υποθέσεων στον ΕΛΓΑ. Με τη λειψή ρύθμιση της προηγούμενης εβδομάδας για τις μετακινήσεις των ελεγκτών, ελπίζετε ότι θα λειτουργήσει το σύστημα καταγραφής ζημιών;»

Ο Υπουργός από την πλευρά του, αφού αναγνώρισε πως η ερώτηση του Βουλευτή αναδεικνύει ένα σοβαρό θέμα, τόνισε πως ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημιώσεις για την ακαρπία, παρά μόνο μέσω των ΠΣΕΑ και μετέφερε την ευθύνη στους φορείς που δεν έχουν υποβάλλει ακόμη ολοκληρωμένο φάκελο.

Για τις ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια ,τις υπαίθριες καλλιέργειες και τη μελισσοτροφεία, που προβλέπονται από κανονισμό ΕΛΓΑ, είπε ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τις δηλώσεις από πλευράς παραγωγών και την καταγραφή των ζημιών.

Στη δευτερολογία του ο κ. Κεγκέρογλου έδωσε έμφαση στην κλιματική αλλαγή και στην ανάγκη εκπόνησης ειδικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της ξηρασίας στην Κρήτη και στη νότια Ελλάδα γενικότερα ενώ προέτρεψε τις συναρμόδιες πολιτικές ηγεσίες να συνεργαστούν τόσο για την καταγραφή των ζημιών, την λήψη πρωτοβουλιών και δράσεων όσο και την καταβολή των  αποζημιώσεων.

«Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα, ενεργή και απειλητική. Η ερημοποίηση δεν είναι πλέον προ των πυλών. Είναι εντός των τειχών.

Χρειάζεται ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ξηρασίας στην Κρήτη και γενικότερα στην νότια Ελλάδα.

Η συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τα Υπουργεία  Υποδομών και Περιβάλλοντος είναι απαραίτητη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έντονο φαινόμενο της ΞΗΡΑΣΙΑΣ.

-Προχωρήστε σε έναν αποτελεσματικό σχεδιασμό

-Προκαλέστε συνέργεια Υπουργείων και Φορέων

-Εφαρμόστε δράσεις άμεσης απόδοσης

- Συστήστε λοιπόν επιστημονικές ομάδες εργασίας για τις επιπτώσεις σε κάθε καλλιέργεια

Ταυτόχρονα, χρειάζεται καταγραφή ζημιών και καταβολή  αποζημιώσεων για το χαμένο αγροτικό εισόδημα, προκειμένου να μπορούν να καλλιεργήσουν οι αγρότες.

-Αποζημιώστε τους παραγωγούς

Αν υπάρξει εγκατάλειψη της καλλιέργειας και της παραγωγής, εκτός της μείωσης του εισοδήματος, θα έχουμε και μεγέθυνση του προβλήματος της ερημοποίησης.» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ.Κεγκέρογλου, κατέθεσε στα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής  τα επίσημα βροχομετρικά στοιχεία και τα αιτήματα Δήμων και συνεταιριστικών οργανώσεων.

Σχόλια