Ειδήσεις

"Ψευδείς" διαρροές και Πολιτιστικό πυρπόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο

Από τις πιο σφοδρές μετωπικές επιθέσεις του πρώην κατά του νυν δημάρχου Ηρακλείου η χθεσινή στο Δημοτικό Συμβούλιο , όπου ο Γιάννης Κουράκης άστραψε και βρόντηξε κατά της δημοτικής Αρχής...

Δημοτική Αρχή την οποία, με φόντο διαρροές και δημοσιεύματα για επιστροφή 900.000 ευρώ από το Δήμο Ηρακλείου, κατηγόρησε σε οργισμένο ύφος για χυδαίες διαρροές εγγράφων και για παραπλάνηση της κοινής γνώμης με πρωτοφανή τρόπο που κάνει το άσπρο... μαύρο!

Το προσωπικό ξέσπασμα Κουράκη, στο οποίο πάντως η πλευρά της δημοτικής Αρχής μετά την πρώτη, έντονη αντίδραση ακολούθησε πολύ χαμηλούς, μαζεμένους τόνους, δείχνοντας να αναγνωρίζει πως έγινε... "φάουλ", πιθανότατα και από έλλειψη πλήρους ενημέρωσης της Λότζιας, έδωσε το στίγμα της εξίσου "θερμής" συνέχειας που ακολούθησε στη συνεδρίαση, με επίκεντρο το Πολιτιστικό Κέντρο.

Ορμώμενος από τα προ ημερών δημοσιεύματα-διαρροές για την απένταξη παλιότερου έργου της ανάπλασης του κυττάρου των Πέρα Γαλήνων και την επιστροφή του ποσού των 900.000 ευρώ από το Δήμο Ηρακλείου, ο κ. Κουράκης άστραψε και βρόντηξε.

Ο Γιάννης Κουράκης κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ότι με χυδαίο τρόπο έκανε διαρροή εγγράφων. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα απορρόφησης και άρα επιστροφής τέτοιου ποσού από το Δήμο!

Όπως εξήγησε, το έργο δεν είχε να κάνει με το ΕΣΠΑ όπως κάκιστα δόθηκε προς τα έξω η εντύπωση, αλλά χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και από το τότε πρόγραμμα "Θησέας" που διαχειριζόταν το αρμόδιο υπουργείο, με στόχο να μην τιμωρηθεί η χώρα με μεγάλα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δώσατε ένα έγγραφο στον Τύπο χωρίς καν να μπείτε στη διαδικασία να διαβάσατε ότι το έργο των Πέρα Γαλήνων δε χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ. Είναι δυνατόν να μη φροντίζετε να ενημερώνεστε στοιχειωδώς;

Τι είναι αυτά που βγαίνουν προς τα έξω; Πηγαίνετε και διαρρέετε με χυδαίο τρόπο έγγραφα και δε λέτε την αλήθεια στον κόσμο.

Γιατί δε λέτε την αλήθεια να τη μάθουν οι πολίτες;», ξέσπασε ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου για να προσθέσει: «Επί ημερών μας τότε ξεκίνησε μια τιτάνια προσπάθεια από τον ΕΣΔΑΚ για τις μελέτες αποκατάστασης και τη δημιουργία νέου κυττάρου.

Ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που ήταν τότε υπουργός με υφυπουργό τον κ. Νάκο, αποφάσισε ότι πρέπει να χρηματοδοτηθεί το έργο για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την αποφυγή των μεγάλων προστίμων.

Ήρθαν τότε εδώ λοιπόν και πήρανε 21 λογαριασμούς. Έγινε μια λογιστική μεταφορά κονδυλίων που ζήτησε το υπουργείο. Εμείς κάναμε μια εθνική εξυπηρέτηση απλώς στην κυβέρνηση, στο κεντρικό κράτος, για το καλό της χώρας»...

Η διαρροή δεν έγινε φυσικά μόνη της, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρώην δήμαρχος, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως είτε από επιπολαιότητα και έλλειψη σωστής ενημέρωσης, είτε από σκοπιμότητα, η διαρροή από όποιον την έκανε διοχετεύτηκε τελείως λανθασμένα, με συνέπεια να γίνεται το άσπρο... μαύρο!

«Σας επιστρέφουμε το χαρακτηρισμό περί χυδαιότητας πίσω. Η δημοτική Αρχή αυτή δε χυδαιολογεί ποτέ και το έχουμε αποδείξει», απάντησε σε σκληρή γλώσσα ο Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος αμέσως μετά, όμως, χαμήλωσε άρδην τους τόνους, λέγοντας πως ουδέποτε κανείς κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική Αρχή.

Με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός έσπευσε να διευκρινίσει πως προσωπικά ο ίδιος δεν έκανε καμία διαρροή και πως χθες ξεκίνησε έρευνα για το θέμα, ζητώντας στοιχεία και από τον ΕΣΔΑΚ.

Οι πολύ μετρημένες, ήπιες αντιδράσεις από πλευράς Λότζιας έδωσαν πάντως μια γενική αίσθηση πως κάπου στην υπόθεση αυτή έγινε φάουλ και πως δεν υπήρχε από πλευράς τους εις βάθος ενημέρωση...

Υψηλοί τόνοι για το Πολιτιστικό

Επικρίσεις, αιχμές, "καρφιά", εξηγήσεις και εντάσεις σφράγισαν την πολύωρη συζήτηση στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο για το έργο του Πολιτιστικού-Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, αφού έκανε λόγο για ένα πολύπλοκο, δύσκολο έργο, ξεκαθάρισε πως θα δοθεί μάχη ώστε να ανατραπεί η απένταξη του ποσού των κοντά 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο δήμαρχος έκανε αναφορά στο ιστορικό του έργου, εκφράζοντας την απορία και έκπληξή του για τον τόσο ηχηρό, όπως σκιαγράφησε, εκτροχιασμό του κόστους του, το οποίο προϋπολογίστηκε στα 23 εκατ. ευρώ και έχει εκτοξευτεί στα 52 εκατομμύρια ευρώ!

Ο κ. Λαμπρινός γνωστοποίησε πως ήδη είναι σε εξέλιξη προκαταρκτική ανακριτική έρευνα με επίκεντρο τα 3 πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Απαντώντας στα "πυρά" για την αύξηση κόστους και την πολυετή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση, ο Γιάννης Κουράκης στάθηκε στην πολυπλοκότητα του έργου, όπως επίσης στην εμπλοκή που υπήρξε με τον προηγούμενο τεχνικό διευθυντή, στις καθυστερήσεις εκταμίευσης των ποσών που ανέβαζαν τον προϋπολογισμό του έργου και στο ζήτημα της γεωθερμίας που προέκυψε στην πορεία.

Μύδροι για τη ΔΕΠΤΑΗ

Από πλευράς των υπόλοιπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν μύδροι για τους θεσμικούς χειρισμούς γύρω από το Πολιτιστικό.

«Εξαρχής είχαμε μεθοδευμένα πράγματα. Το έργο δόθηκε στη ΔΕΠΤΑΗ προκειμένου να φύγει ο έλεγχος από τη δημόσια διοίκηση, συνειδητά. Το αποκορύφωμα ήταν η τοποθέτηση του τεχνικού διευθυντή της Επιχείρησης από μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ. Είχαμε το ίδιο πρόσωπο δηλαδή και ελεγκτή και ελεγχόμενο. Αδιανόητα πράγματα», επισήμανε ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" Ηλίας Λυγερός, ο οποίος καυτηρίασε τη στάση τόσο των διοικούντων της ΔΕΠΤΑΗ όσο και του τεχνικού διευθυντή, που απαξιούν να απαντήσουν σε ερωτήματα ή ενίοτε διαστρεβλώνουν θέσεις δημοτικών παρατάξεων για να βγουν από... πάνω (!). Η δημοτική παράταξη των Ενεργών Πολιτών, εξέδωσε και ανακοίνωση με τη συνολική θέση της επί του Πολιτιστικού.

«Καθαίρεση Αναστασάκου»!

«Το θέμα δεν είναι τεχνικό, είναι πολιτικό. Η ΔΕΠΤΑΗ έχει πρόβλημα να συνεχίσει το έργο. Εμείς σας το λέμε ξεκάθαρα. Θα βρείτε τον μπελά σας, κύριοι της δημοτικής Αρχής, αν συνεχίσετε έτσι. Προτείνουμε ξεκάθαρα: Άμεση ενίσχυση της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΠΤΑΗ και άμεση απομάκρυνση του τεχνικού διευθυντή, όπως είχε συμβεί και με τον προκάτοχο του κ. Αναστασάκου, τον κ. Λατρώνη δηλαδή, και του νομικού συμβούλου της ΔΕΠΤΑΗ», ανέφερε ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Μιχάλης Κασαπάκης. Η Λαϊκή Συσπείρωση δημοσίευσε αναλυτικά τις θέσεις της για το Πολιτιστικό.

«Υπάρχει κανείς στο Ηράκλειο να ασχολείται έστω λίγο με τα θέματα της πόλης και να μην ξέρει το ιστορικό του θέματος; Άλλωστε φάνηκε και στις εκλογές του 2014. Ο λαός πληρώνει, επιβαρύνεται. Σε 1-2 χρόνια θα βάλετε ιδιώτη μέσα, κύριοι της δημοτικής Αρχής», ανέφερε η σύμβουλος της "Άμεσης Δημοκρατίας" Μόνα Αμανατίδου.

ρεπορτάζ : Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια