default-image

Η πρώτη δημόσια απελευθέρωση καρέτα-καρέτα (φωτο)

Κρήτη
Η πρώτη δημόσια απελευθέρωση καρέτα-καρέτα (φωτο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάνε το καλό και ρίχτο στο γιαλό λέει μια παροιμία, όμως αυτό έγινε ακριβώς πράξη στην παραλία του Αδελιανού Κάμπου, όπου ο Ελευθήρ - Λεών επέστρεψε στη θάλασσα μετά από την περιπέτεια που έζησε.

Είναι μια νεαρή χελώνα Καρέτα ηλικίας 25 ετών που είχε την ατυχία να καταναλώσει τα πλαστικά σκουπίδια ασυνείδητων. Διασώθηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝΑ στη Σάμο και απελευθερώθηκε μετά από 5 μήνες θεραπείας στη Γλυφάδα, εν τέλει στην Κρήτη, στη μοναδική δημόσια εκδήλωση που ευχαριστήθηκαν δεκάδες παρευρισκόμενοι σε απόλυτη ησυχία! 

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, συνεχάρη τους εθελοντές από όλο τον κόσμο που βρίσκονται στην Κρήτη και το Ρέθυμνο κάθε χρόνο για τη χελώνα Καρέτα.

Ελευθήρ - Λεών σημαίνει Ελεύθερος και δυνατός, αυτό ακριβώς που πρέπει κάθε άγριο ζώο να έχει, ελευθερία για να ζει στο φυσικό του περιβάλλον και σθένος για να ανταπεξέρχεται των κινδύνων. Όμως τα διαχειριστικά μέτρα εφαρμόζονται πλημμελώς από τις επιχειρήσεις στις παραλίες της Κρήτης. 

Διαχειριστικά μέτρα σε παραλίες ωοτοκίας Χελώνας Καρέτα

?      μάζεμα ξαπλωστρών

?      σβήσιμο φωτισμού

?      κανένα όχημα στον αιγιαλό

?      όχι φασαρία και κοσμοσυρροή τη νύχτα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θαλάσσια χελώνα, ένα από τα πιο αρχέγονα είδη του κόσμου, μάς αφήνει παρακαταθήκη με την παρουσία της, πιστοποιώντας στην πράξη ότι οι παραλίες μας είναι καθαρές. Μόνο θλίψη προκαλούν τα περιστατικά κακοποίησης και βασανισμού του είδους. Αχτίδα αισιοδοξίας αποτελούν οι μέχρι στιγμής 240 φωλιές της Καρέτα ανά την Κρήτη με τις μισές στο Ρέθυμνο. Πάντως η βλάβη χελώνας, φωλιάς και παραλίας που αυτομάτως είναι ενταγμένη σε ζώνη NATURA 2000, αφού φιλοξενεί χελώνα Καρέτα, διώκεται από το νόμο.

Η υπεύθυνη του προγράμματος Κρήτης του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, Αθανασία Νικολοπούλου, καλεί οποιονδήποτε θέλει κάποια συμβουλή, ακόμη και ψαράδες που έπιασαν κατά λάθος στα δίχτυα τους μια χελώνα, να απευθυνθούν στο σύλλογο: τηλ. 6937352379 & [email protected].

Φωλιές χελώνας Καρέτα στην Κρήτη μέχρι αρχές Ιουλίου

Ρέθυμνο 120

Χανιά 80

Μεσαρά 40

Και λίγα λόγια την ιστορία του σημερινού πρωταγωνιστή:

Ο «Ελευθήρ-Λεών», μια αρσενική νεαρή, θαλάσσια χελώνα ηλικίας 25 ετών και μήκος καβουκιού 73 εκατοστών βρέθηκε εξουθενωμένη και αδύναμη στη παράλια της Σάμου από την οργάνωση ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ και τους κατοίκους της περιοχής, τον Απρίλιο.

Ονομάστηκε ΕΛΕΥΘΗΡ προς τιμή των εγκαινίων του Μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας του μεγαλύτερου πολιτιστικού γεγονότος του 2016, για την Ελλάδα.

10 άνθρωποι κινητοποιήθηκαν για να μεταφερθεί άμεσα στο Κέντρο Διάσωσης του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ ώστε το ζώο να υποβληθεί σε εξετάσεις και να του χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Το πόρισμα έδειξε το πόσο έκταση έχει πάρει η μάστιγα της ρύπανσης στην θαλάσσια ζωή. Σύμφωνα με τη διάγνωση, ο «Ελευθηρ-Λεών» βρέθηκε με πλαστικά στο στομάχι του, γεγονός που τον αποδυνάμωσε καθώς δε μπορούσε να τραφεί σωστά.

15 εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ ανέλαβαν την περίθαλψη του, που περιλάμβανε εντατική θεραπεία με αντιβίωση και τάισμα με γαστρικό σωλήνα και ειδική πολτοποιημένη τροφή μέχρι που θα ξεκινούσε να τρέφεται από μόνος του κανονικά.

Η στιγμή της επιστροφής: Τώρα  ο «Ελευθήρ-Λεών», είναι και πάλι υγιής και δυνατός και αφέθηκε πάλι ελεύθερος.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News