default-image

Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας

Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας

Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας

Το ημερολόγιο έδειχνε 12 Ιουλίου του 1827 όταν ο τσάρος Νικόλαος Α' κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Ιωάννη Καποδίστρια από τη θέση του υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας, προκειμένου ο τελευταίος να αναλάβει καθήκοντα κυβερνήτη της Ελλάδας. Τον Ιανουάριο του 1828 ο Καποδίστριας φτάνει στο Ναύπλιο όπου γίνεται δεκτός με ζητωκραυγές από τον ελληνικό λαό. 

Η γέννηση του μεγάλου Νερούδα

Πριν από ακριβώς 102 χρόνια, στις 12 Ιουλίου του 1904 γεννιέται στην Παράλ της Χιλής ο Νεφταλί Ρικάρδο Ρέγιες Μπασοάλτο, γνωστός ως Πάμπλο Νερούδα. Ο κορυφαίος ποιητής του 20ου αιώνα εξέδωσε πληθώρα συλλογών που περιείχαν από ερωτικά ποιήματα μέχρι έργα - πολιτικά μανιφέστα. Η απέχθεια του για τον Ισπανό δικτάτορα Φράνκο και η φιλία του με τους Λόρκα, Αραγκόν, αλλά και τον Φιντέλ Κάστρο τον ωθούν προς τον κομμουνισμό. Από τα πιο διάσημα ποιήματά του είναι το Κάντο Χενεράλ, το οποίο μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Το 1971 βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στηρίζει ενεργά τον σοσιαλιστή ηγέτη Σαλβαδόρ Αλιέντε και τη "Λαϊκή Ενότητα" που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Χιλής. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 1973, λίγες μόνο ημέρες μετά το τραγικό τέλος του Αλιέντε και την πραξικοπηματική άνοδο του Πινοτσέτ στην εξουσία, ο Νερούδα πεθαίνει, νικημένος από την επάρατη νόσο. Ο λαός του Σαντιάγο μετατρέπει την κηδεία του μεγάλου ποιητή σε μαζική διαμαρτυρία ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς, το οποίο μέχρι και το 1990 απαγορεύει τα έργα του Νερούδα.

Το πρώτο κύπελλο καταλήγει στον Πειραιά

Σαν σήμερα, στις 12 Ιουλίου του 1976 διεξάγεται στο κλειστό γήπεδο της Γλυφάδας, στην Αθήνα ο πρώτος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός κατακτά το πρώτο τρόπαιο νικώντας την ΑΕΚ με σκορ 81-69.

22 χρόνια από το "τέλος" του Παϊσίου

Εξάλλου, σαν σήμερα στις 12 Ιουλίου του 1994 πεθαίνει ο γνωστός αγιορείτης μοναχός Παΐσιος. Ο Αρσένιος Εζνεπίδης όπως ήταν το κοσμικό του όνομα γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας τον Ιούλιο του 1924. Το 1993 ο γέροντας διαγιγνώσκεται με καρκίνο του παχέος εντέρου και τον Φεβρουάριο του 1994 υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση στο «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης. Τις τελευταίες ημέρες της ζωής του δεν παίρνει φάρμακα παρά τους φρικτούς πόνους. Αφήνει την τελευταία του πνοή στις 12 Ιουλίου του 1994 και ενταφιάζεται στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Δυο δεκαετίες μετά, στις 13 Ιανουαρίου του 2015, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως αποφασίζει την κατάταξη του Παΐσιου στο αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News