default-image

Η απάντηση για τον ξυλοδαρμό του βαρκάρη στην Πλάκα

Κρήτη
Η απάντηση για τον ξυλοδαρμό του βαρκάρη στην Πλάκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχείς είναι οι εξελίξεις στο ρεπορτάζ του neakriti.gr σχετικά με τον ξυλοδαρμό καπετάνιου σε πλοιάριο που εκτελεί το δρομολόγιο Πλάκα - Σπιναλόγκα.

Το neakriti.gr επικοινώνησε με εκπρόσωπο της Συνεργατικής, ο οποίος δήλωσε τα εξής «η άτυπη Συνεργατική www.plakaboats.gr έχει εμπειρία 40 χρόνων. Αποτελείται από 18 αξιόπιστα και αξιόπλοα σκάφη που εκτελούν το δρομολόγιο Πλάκα  - Σπιναλόγκας. Όταν ήρθε το καινούριο σκάφος άρχισε να δουλεύει κανονικά. Η πρώτη δουλειά που έκανε ήταν να σπάσει την τιμή και από τα 8 ευρώ να την κατεβάσει αρχικά στα 4 ευρώ και μετά στα δύο. Με αποτέλεσμα να υπάρξουν από την πλευρά του νέου σκάφους οι πρώτες προστριβές. Του έγιναν συστάσεις τόσο από εμάς όσο και από διάφορες υπηρεσίες ότι αυτό είναι αιτία διαμάχης και καλύτερα να τα βρούμε. Δεν υπάρχει λόγος μετά από 8 - 10 χρόνια που δουλεύουμε στην ίδια τιμή να κατέβει η τιμή».

Ο εκπρόσωπος της Συνεργατικής εξήγησε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους το θέμα της τιμής αποτελεί πεδίο αντιπαραθέσεων καθώς επίσης και για ποιο λόγο είναι τόσο σημαντικό για τους ίδιους.

«Διότι συνεργαζόμαστε με τουριστικό γραφείο που έχει κλείσει τα πακέτα σε αυτή την τιμή. Όταν όμως έρχονται τα γκρουπ και βλέπουν τις πινακίδες 4 ευρώ, που κρατάει η σύζυγος του ιδιοκτήτη του άλλου πλοιαρίου, εμείς έχουμε πρόβλημα με τα γκρουπ. Μας ζητάνε πίσω τα λεφτά τους. Μας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Απόδειξη όλων αυτών τα z των ταμειακών μηχανών και τα τιμολόγια των τουριστικών γραφείων. Έγινε πρόταση από εμάς να σταματήσει η μείωση της τιμής. Και από εκεί και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά με σκοπό μελλοντικά ίσως να γινόταν μέλος της Συνεργατικής. Η απάντηση του ήταν «δεν κατέβηκα για να συνεργαστώ μαζί σας».

Στη συνέχεια δήλωσε με ευθύτητα ότι «επιφυλάσσεται η Συνεργατική να τα στείλει για να τα δημοσιεύσουμε προς επίρρωση όσων λέγονται από τον εκπρόσωπο της Συνεργατικής».

Ο εκπρόσωπος της Συνεργατικής καταδίκασε απερίφραστα το χτεσινό ξυλοδαρμό, δηλώνοντας όμως από την πλευρά του ότι, η επίθεση δεν ήταν απρόκλητη καθώς σε προγενέστερο χρόνο ο καπετάνιος του σκάφους τους είχε εξυβρίσει. Σε κάθε περίπτωση βέβαια δήλωσε ότι «δεν έπρεπε να έχουν ανάψει τα αίματα».

Τέλος, δήλωσε με σαφήνεια και χωρίς περιστροφές ότι είναι ψέμα η καταγγελία του ιδιοκτήτη ότι σκάφη της Συνεργατικής έκλεισαν την είσοδο του λιμανιού για να μην αφήσουν τον καπετάνιο να ελλιμενιστεί.

Το neakriti.gr επικοινώνησε με τον Διοικητή της Λιμενικής Αστυνομίας Αγίου Νικολάου, ανθυποπλοίαρχο κ. Νεκτάριο Σφυρογιαννάκη, ο οποίος τόνισε τα εξής «υπάρχει αντιδικία, μια επαγγελματική αντιπαλότητα ανάμεσα στους υφιστάμενους επαγγελματίες και έναν καινούριο που ξεκίνησε φέτος».

Στη συνέχεια ο κ. Σφυρογιαννάκης εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους γίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στους παλιούς ιδιοκτήτες σκαφών και τον καινούριο. «Η δυσκολία δεν ήταν στο να ελλιμενιστεί το σκάφος του νέου ιδιοκτήτη, αλλά στο πού θα δέσουν τα σκάφη. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ως προς την ασφαλή πρόσδεση των σκαφών κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Η ουσία του προβλήματος έγκειται κατά την ώρα της αποεπιβίβασης των επιβατών. Διότι η θέση επιβίβασης των επιβατών του νέου επαγγελματία είναι σε σημείο που δεν είναι το ίδιο εμπορικό όπως των υπολοίπων που δραστηριοποιούνταν τόσα χρόνια. Αυτό το στοιχείο αποτελεί το σημείο τριβής ? η θέση αναμονής επιβίβασης επιβατών. Με τη μεσολάβηση του Λιμεναρχείου Αγ. Νικολάου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αγ. Νικολάου δόθηκε μια προσωρινή λύση, η οποία όμως είναι έωλη και δεν έλυσε το πρόβλημα αφού εξακολουθούν οι προστριβές. Έχει πάρει διαστάσεις το θέμα με μηνύσεις και αντεγκλήσεις εκατέρωθεν».

Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει σκηνικό έντονων συγκρούσεων με φόντο τη Σπιναλόγκα. Το νησί, το οποίο έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο από το best seller της Βρετανίδας συγγραφέως Victoria Hislop. Τα περιστατικά αυτά αποτελούν ντροπή για όλους τους Κρητικούς καθώς συμβαίνουν μπροστά στα μάτια έκπληκτων τουριστών, οι οποίοι έρχονται στην Κρήτη για να περάσουν στιγμές ξενοιασιάς και όχι να γίνονται μάρτυρες ανάλογων επεισοδίων.

Εξάλλου, στην καταληκτική του δήλωση ο κ. Σφυρογιαννάκης τονίζει ότι «η αγορά της Σπιναλόγκας είναι ένα ορυχείο που χωράει τους πάντες και θα ήταν προς όφελος όλων τους και όλων μας να τα βρουν σύντομα».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αγαπάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News