Ειδήσεις

Papimi: Εκτός λειτουργίας το μηχάνημα κατά του πόνου

«Ανενεργό» εδώ και αρκετά χρόνια είναι μηχάνημα που στοχεύει στη καταπράυνση πόνου και επιτάχυνση της ανάρρωσης και το οποίο ανήκει στο Νομαρχιακό σωματείο Ατόμων με αναπηρία νομού Ηρακλείου όπως αποκαλύπτει το neakriti.gr, γεγονός που έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις και μεγάλη αναστάτωση στους κόλπους των ατόμων με αναπηρία, καθώς οι μεν αφήνουν αιχμές για τη μη λειτουργία του και οι δε «σηκώνουν» τα χέρια ψηλά, καθώς δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη και το ρίσκο της λειτουργίας του, χωρίς την παρουσία γιατρού (φυσικοθεραπευτή ή ορθοπεδικού).

Πρόκειται για την συσκευή «Papimi», η οποία αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του συλλόγου από το 2000, οπότε εξασφαλίστηκε χρηματικό ποσό άνω των 30.000 ευρώ από την τότε Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Επί προεδρίας Καίτης Ψυχογιού, η εν λόγω συσκευή λειτούργησε για περισσότερα από 6 χρόνια, χωρίς πρόβλημα και χωρίς την παρουσία ειδικού γιατρού, όπως μας ανέφερε η ίδια. Ωστόσο, οι απόψεις γύρω από την αποτελεσματικότητα της συσκευής διίστανται. Ορισμένα άτομα με αναπηρία φαίνεται ότι δεν είδαν κάποια διαφορά στο πρόβλημα τους ενώ κάποια άλλα, ότι είδαν βελτίωση, όπως η τότε πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Αναπήρων  κ. Καίτη Ψυχογιού.

Στην πορεία των χρόνων, το «Papimi» έμεινε «ανενεργό» καθώς όπως έκρινε το διοικητικό συμβούλιο, το μηχάνημα έχρηζε συντήρησης και το κυριότερο, η χρήση του, όπως έκριναν τα μέλη του, θα πρέπει να γίνεται παρουσία ειδικού γιατρού για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων, επιπλοκών κ.α. για την προστασία των ατόμων με αναπηρία.

Στη συνέχεια η κ. Καίτη Ψυχογιού, η οποία έχει αφήσει τη δική της σφραγίδα στον χώρο, επιδίωξε να βρει την χρυσή τομή, απευθυνόμενη σε δικηγόρο προκειμένου όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση του μηχανήματος να υπογράφουν έγγραφο ότι «αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη», κάτι ωστόσο που δεν φαίνεται να είναι αποδεκτό από την άλλη πλευρά.

Η επίτιμη πρόεδρος κ. Ψυχογιού υποστηρίζει ότι… «έφαγε πόρτα» στη προσπάθεια της να κάνει papimi, με την ίδια να επιδιώκει άμεσα συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τότε μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει αρκετές στιγμές έντασης και διαπληκτισμού μεταξύ ορισμένων ατόμων με αναπηρία, μεταξύ της πρώην και της νυν διοικήσεως, με το θέμα να έχει τεθεί στον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων κ. Κοκοσάλη, καθώς υπήρξε αίτημα για τη διερεύνηση της δυνατότητας μεταφοράς του μηχανήματος σε χώρο του ΚΗΦΗ στους Κουνάβους, αιτία που αποτέλεσε αφορμή για να ανάψουν για τα καλά οι …φωτιές στους κόλπους μερίδας ατόμων με ορισμένα πρόσωπα από την  νυν διοίκηση.

Τα όσα έχουν προηγηθεί μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στο neakriti.gr ο Γενικός Γραμματέας της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Κρήτης κ. Γιώργος Κοτζιάς, ο οποίος να σημειωθεί ότι δεν είναι το πρόσωπο εκείνο για το οποίο η κυρία Καίτη Ψυχογιού έχει γίνει πυρ και μανία.

Ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του papimi καθώς δεν επιτρέπεται η χρήση του για όλους, όπως για παράδειγμα σε ασθενείς με βηματοδότη και για άλλες περιπτώσεις.

«Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε. Το θέμα είναι «λεπτό». Απαιτείται η παρουσία ειδικού γιατρού, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Το Νομαρχιακό σωματείο ατόμων με αναπηρία του Νομού Ηρακλείου δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώνει γιατρό ή να προχωρήσει στη συντήρηση του μηχανήματος», μας επισήμανε ο κ. Κοτζιάς ο οποίος παράλληλα μας αποκάλυψε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την παραχώρηση του μηχανήματος για 5 χρόνια στην ΔΥΠΕ Κρήτης, η οποία θα αναλάβει τη συντήρηση του, ώστε να λειτουργήσει με ασφάλεια και κυρίως με την παρουσία ειδικού γιατρού ώστε να εξυπηρετούνται περισσότεροι πολίτες που το έχουν ανάγκη.

Τελικά, μετά από μεγάλες διαμάχες και έντονο παρασκήνιο, το «papimi» θα λειτουργήσει υπό την ομπρέλα της ΔΥΠΕ Κρήτης και για χρονικό διάστημα 5 ετών, με τις προσπάθειες από πλευράς ΔΥΠΕ Κρήτης να επικεντρώνονται στην εξεύρεση του κατάλληλου χώρου για την εγκατάσταση και λειτουργία του.

Λίγα λόγια για το PAPIMI

Την συσκευή κατασκεύασε ο καθηγητής Φυσικής και Μαθηματικών στα ΤΕΙ Πειραιά Θ. Παππάς, ο οποίος την δοκίμασε για χρόνια σε διάφορα νοσοκομεία, παίρνοντας απ' όλους πιστοποιητικά επιβεβαίωσης της θεραπευτικής δράσης της.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Σχόλια