Ειδήσεις

Συγκρούσεις με φόντο το Πολιτιστικό Κέντρο

Για τα καλά αναμένεται να ανέβει η "θερμοκρασία" στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, καθώς, στην κορυφή της ατζέντας της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης που θα ξεκινήσει στις 6 παρά 5 το απόγευμα, φιγουράρει η διεξαγωγή γενικής συζήτησης γύρω από το Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Μια γενική αναλυτική συζήτηση γύρω από το Πολιτιστικό Κέντρο που είχαν ζητήσει οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και αναμένεται να ανάψει για τα καλά τα αίματα, αν αναλογιστεί κανείς την έντονη αντιπαράθεση που είχε "σηκωθεί" σε προηγούμενες συνεδριάσεις όταν και το θέμα του Πολιτιστικού είχε συζητηθεί ακροθιγώς...

Δεδομένο είναι ότι σήμερα δημοτική Αρχή και αντιπολίτευση, όπως και μεταξύ τους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ειδικά η παράταξη Κουράκη με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους και με φόντο τα πορίσματα των επιθεωρητών Δημόσιων Έργων.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου, θυμίζουμε, είχε προκληθεί ένταση γύρω από το τελευταίο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιων Έργων που ζήτησε από το Δήμο Ηρακλείου να προχωρήσει στον έλεγχο και στον εντοπισμό τυχόν πειθαρχικών παραβάσεων γύρω από την εργολαβία του μεταλλικού στεγάστρου του Πολιτιστικού. Ωστόσο, όπως ενημέρωσε το Σώμα ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, η Νομική Υπηρεσία του Δήμου απεφάνθη πως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα και πως αρμόδιο για τον πειθαρχικό έλεγχο τυχόν παραπτώματος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΠΤΑΗ και του Δ.Σ. αυτής είναι το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης.

Πολιτικές αντιδράσεις

Η τοποθέτηση-ενημέρωση του δημάρχου πυροδότησε έντονες πολιτικές αντιδράσεις από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που εξέφρασαν έντονες ενστάσεις, με το σκεπτικό πως δεν είναι δυνατόν να αφήνεται η ΔΕΠΤΑΗ να ελέγχει τη ΔΕΠΤΑΗ, και ο Δήμος να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια.

Σε υψηλούς τόνους ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών", Ηλίας Λυγερός, κατηγόρησε τότε τη δημοτική Αρχή πως επιλέγει να νίψει ουσιαστικά τας χείρας της και κάλεσε το δήμαρχο «να ανοίξει τις πόρτες της δημοκρατίας και του ελέγχου»... Ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" κατηγόρησε μάλιστα επί προσωπικού την ημέρα εκείνη το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, ότι αλλάζει εύκολα απόψεις για το Πολιτιστικό Κέντρο.

Να έρθουν όλα τα πορίσματα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης γύρω από το Πολιτιστικό Κέντρο προς διεξοδική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Μιχάλης Κασαπάκης.

Προ ημερών μάλιστα η προσκείμενη στο ΚΚΕ δημοτική παράταξη είχε ζητήσει από τον πρόεδρο του Σώματος, Γρηγόρη Πασπάτη, είτε να λάβει χώρα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποκλειστικά για το έργο του Πολιτιστικού Κέντρου, είτε να συζητηθεί αναλυτικά σε κανονική συνεδρίαση, όπως θα συμβεί σήμερα, που το Πολιτιστικό είχε εισαχθεί ως 1ο θέμα συζήτησης στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Η ατζέντα της συνεδρίασης

Η ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου συνολικά αριθμεί 12 θέματα:

1. Συζήτηση για το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

2. Έγκριση τρόπου εκτέλεσης του έργου "Επισκευή όψεων 6ου, 9ου και 11ου Γυμνασίου Δήμου Ηρακλείου".

3. Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου "Ανακατασκευή ασφαλτικών οδοστρωμάτων".

4. Πρακτικό της Επιτροπής Κυκλοφορίας 2/2016 που αφορά σε κυκλοφοριακά θέματα και ρυθμίσεις σε οδούς της πόλης (λήξη δημόσιας διαβούλευσης) - Απόφαση 49/2016 Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

5. Συγκρότηση Επιτροπής παραλαβής, παρακολούθησης και βεβαίωσης καλής εκτέλεσης υπηρεσίας με τίτλο "Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Καινοτόμων Δράσεων Δημόσιας Υγείας & Ισότητας των δυο Φύλων, για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου δράσεων στοχευμένης κοινωνικής παρέμβασης".

6. Αντικατάσταση προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ "Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηρακλείου Κρήτης".

7. Αντικατάσταση τακτικού μέλους Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ "Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηρακλείου Κρήτης".

8. Ορισμός εκπροσώπων στην Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος Μέτρου 19 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 "Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω LEADER (ΤΑΠΤΟΚ - Τοπική Ανάπτυξη Μέσω Τοπικών Κοινοτήτων" και Προτεραιότητας 4 Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας & Θάλασσας "Αύξηση της απασχόλησης και της εδαφικής συνοχής".

9. Έγκριση διενέργειας προμήθειας ηλεκτρολογικού υλικού για την εγκατάσταση των αισθητήρων στους εξωτερικούς χώρους του Δήμου και προμήθεια τοποθέτησης μνήμης (RAM) για τους servers του Δήμου Ηρακλείου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Αξιόπιστο, ανθεκτικό και ασφαλές Διαδίκτυο των Πραγμάτων για εφαρμογές έξυπνων πόλεων (Reliable, Resilient and secUre Iot for sMart city applications - RERUM) στα πλαίσια του 7ου πλαισίου (7th Framework Programme for Research, technological Development and Demonstration).

10. Έκδοση παραγωγικών αδειών λαϊκών αγορών.

11. Ανανέωση παραγωγικών αδειών λαϊκών αγορών.

12. Μεταβίβαση επαγγελματικής άδειας πωλητή λαϊκών αγορών.

ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια