Ειδήσεις

Βιάννος, χωρίς νερό λόγω... άσκοπης χρήσης

Μετ' εμποδίων και με μπόλικη... ταλαιπωρία κυλά το φετινό καλοκαίρι για πολλές περιοχές της Κρήτης στο... μέτωπο του νερού! Λόγω της ανομβρίας του χειμώνα, του παλαιωμένου, προβληματικού δικτύου ύδρευσης-άρδευσης αλλά και της ασυνειδησίας κάποιων, που είτε προκαλούν δολιοφθορές στο δίκτυο είτε ξοδεύουν άσκοπα το πολύτιμο... ύδωρ σαν να είναι ανεξάντλητο, η καλοκαιρινή σεζόν προμηνυόταν πολύ δύσκολη... Και να που τα προβλήματα "σκάνε" συνεχώς το ένα μετά το άλλο.

Μετά το Ηράκλειο, όπου είχαμε πολλαπλά προβλήματα, με πολυήμερες διακοπές υδροδότησης και με περιορισμό στη διοχέτευση νερού σε πολλές συνοικίες, οι διακοπές της υδροδότησης άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και στην ενδοχώρα του νησιού.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Βιάννου, που έμεινε από νερό δύο φορές μέσα στο σαββατοκύριακο, με τη δημοτική Αρχή να διαμηνύει πως το θέμα είναι υπό έλεγχο και θα διευθετηθεί άμεσα...

Λόγω ανομβρίας, λιγοστών αποθεμάτων και αυξημένης καλοκαιρινής ζήτησης νερού, από το ένα άκρο του νησιού ως το άλλο, οι αρμόδιες Αρχές και πρωτίστως οι Δήμοι είχαν σπεύσει να απευθύνουν προειδοποιήσεις-εκκλήσεις προς πάσα κατεύθυνση... Προς επαγγελματίες, επιχειρηματίες, παραγωγούς και κατοίκους να μη χρησιμοποιούν αλόγιστα το νερό γιατί διαφορετικά, εν μέσω τουριστικής περιόδου και αυξημένων αναγκών, τα προβλήματα υδροδότησης θα ενταθούν, πλήττοντας πολλαπλά τις τοπικές κοινωνίες.

Διπλή διακοπή στη Βιάννο!

Παρά τις εκκλήσεις, η αλόγιστη χρήση νερού δε λέει να σταματήσει. Η άσκοπη κατανάλωση, σε συνδυασμό με τα προβλήματα, φυσιολογικά ή αναπάντεχα, στις υποδομές και στο δίκτυο ύδρευσης, οδηγούν σε ροή του νερού με το... σταγονόμετρο ή σε πλήρη διακοπή της υδροδότησης.

Αυτό συνέβη εις διπλούν το σαββατοκύριακο στην Άνω Βιάννο. Προχθές, ένα τμήμα του χωριού έμεινε χωρίς στάλα νερό όλο το απόγευμα, από τις 5 ειδικότερα το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ και χθες το πρωί, από τις 11 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι σημειώθηκε ανάλογη διακοπή της υδροδότησης.

Το σκηνικό ταλαιπωρίας προκάλεσε αγανάκτηση σε αρκετούς κατοίκους του χωριού, με δεδομένο μάλιστα πως το σαββατοκύριακο είχαν προγραμματιστεί και διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις...

Η διπλή διακοπή του νερού έχει προκαλέσει προβληματισμό και στη δημοτική Αρχή, καθώς αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στα τέλη της άνοιξης, με συστηματικές δολιοφθορές και κλοπές στο δίκτυο, αυτή τη φορά η εμπλοκή δεν είχε να κάνει με τις υποδομές ή την απώλεια νερού, αλλά με την αυξημένη άρδην ζήτηση, την οποία η δημοτική Αρχή θα διερευνήσει περαιτέρω...

«Πράγματι υπήρξε ταλαιπωρία και το πρωί, και το προηγούμενο βράδυ (σ.σ. σαββατόβραδο), για αρκετές ώρες, σε ένα τμήμα του χωριού. Ταλαιπωρήθηκαν πολλοί κάτοικοι και ζητάμε και εμείς συγνώμη. Είμαστε προβληματισμένοι διότι δεν υπήρξε πρόβλημα με τις ποσότητες του νερού. Στη δεξαμενή η ροή από τις πηγές που την υδρεύουν ήταν η κανονική, η φυσιολογική, στα 14 κυβικά νερού δηλαδή την ώρα. Προφανώς υπήρξε ξαφνικά πολύ μεγάλη κατανάλωση νερού, με αποτέλεσμα να αδειάσει η δεξαμενή!

Στο χωριό, πλην ελαχίστων ίσως εξαιρέσεων, δεν υπάρχουν ντεπόζιτα στα σπίτια. Οπότε με το που διακόπηκε η υδροδότηση στο κομμάτι αυτό, πέριξ της πλατείας, ξέμειναν επιτόπου όλοι από νερό. Για αυτό και υπήρξε μεγάλη αναστάτωση», ανέφερε στη "Ν.Κ." ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, από τη στιγμή που δεν είχαμε πρόβλημα με τις υποδομές ή το δίκτυο, η εμπλοκή οφείλεται σε ραγδαία αύξηση της ζήτησης, της κατανάλωσης. Αυτό θα πρέπει να το δούμε, να το διερευνήσουμε. Ίσως έχει να κάνει με το ότι το σαββατοκύριακο αυξάνεται ο κόσμος στο χωριό. Υπάρχουν κοινωνικές εκδηλώσεις και αυξάνεται η κατανάλωση. Ίσως να έχουν αυξηθεί πολύ αυτή την περίοδο οι επισκέπτες. Και πάλι βέβαια δε δικαιολογείται το άδειασμα της δεξαμενής, με τέτοια ροή στα 14-15 κυβικά την ώρα! Είναι μεγάλη αυτή η ποσότητα για να εξαντληθεί.

Είναι αυτό που λέμε - και έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας - στον κόσμο, ότι το καλοκαίρι, αλλά ειδικά φέτος το καλοκαίρι, ας είμαστε όλοι πιο φειδωλοί στην κατανάλωση. Το νερό της ύδρευσης είναι για την ύδρευση! Δεν πρέπει να ποτίζουμε έτσι με τη σέσουλα αυλές, κήπους, μπαλκόνια, δρόμους ή τα αμάξια μας. Τα έχω δει και εγώ με τα μάτια μου... Κόσμο να πλένει με τις μάνικες τα αμάξια και το δρόμο, ενώ λέμε όλοι "κατανάλωση με πολύ... μέτρο φέτος"!

Σε κάθε περίπτωση, εγώ αυτό που θέλω να πω στους δημότες μας είναι ότι θα εξασφαλίσουμε λύση ακόμα και για την αυξημένη αυτή ανάγκη και ζήτηση. Θα βρούμε σε σταθερή βάση να παρέχουμε 3-4 κυβικά νερό παραπάνω, πλέον, την ώρα στη δεξαμενή, πέραν των δεδομένων 14 κυβικών δηλαδή. Θα το δούμε και με τον ΤΟΕΒ, και σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει σωστή μέριμνα για να μην επαναληφθούν οι διακοπές και τα προβλήματα»...

ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια