default-image

"Σφαγή" των μισθωτών απαιτούν οι δανειστές

Οικονομία
"Σφαγή" των μισθωτών απαιτούν οι δανειστές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εργασιακός μεσαίωνας, που ήδη γίνεται πραγματικότητα με τα μέτρα διάλυσης της αγοράς εργασίας και μετατροπής των μισθωτών σε δουλοπάροικους, μέτρα που έχουν ληφθεί την τελευταία πενταετία, κινδυνεύει να... χειροτερέψει! Και πλέον δε θα μιλάμε για δουλοπαροικία, αλλά για κανονική σκλαβιά!

Αυτό θα γίνει πραγματικότητα εφόσον υιοθετηθούν κατά τη φθινοπωρινή αξιολόγηση τα τρομακτικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές, και τα οποία περιλαμβάνονται σε έγγραφο 21 σελίδων, το οποίο, σύμφωνα με τον Τύπο της Κυριακής, δόθηκε στην κυβέρνηση, αλλά σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας αποτελεί την "πρόταση" των δανειστών προς την "επιτροπή ειδικών" που επεξεργάζεται τα ζητήματα ενόψει της διαπραγμάτευσης.

Στο έγγραφο, το οποίο μοιάζει βγαλμένο από τα πιο εφιαλτικά νεοφιλελεύθερα μοντέλα, περιλαμβάνονται σαρωτικές αλλαγές που αναμένεται να οδηγήσουν τους μισθούς σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα (για την ακρίβεια σε τραγικά χαμηλότερα επίπεδα!), θα εντείνουν την ανασφάλεια των εργαζομένων, θα απαγορεύσουν, ουσιαστικά, την απεργία και το συνδικαλισμό και θα οδηγήσουν πρακτικά στην επιστροφή της δουλείας!

Στο έγγραφο, η τρόικα υποστηρίζει ότι ο κατώτατος μισθός παραμένει... υψηλός (!!!) και απαιτούν την κατάργηση της προϋπηρεσίας!

Παράλληλα, στο στόχαστρο μπαίνει και η κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται με τη μορφή 13ου-14ου μισθού, με τους δανειστές να αναφέρουν ότι από το 2017 ο μισθός πρέπει να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς, χωρίς κανένα επίδομα.

Στις απολύσεις προτείνουν την εξέταση της αύξησης του ορίου στα ποσοστά που ορίζει η κοινοτική οδηγία, δηλαδή από το 5% στο 10%.

Οι αλλαγές που ζητούν οι δανειστές, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", είναι οι εξής:

1. Κατώτατος μισθός: Παραμένει υψηλότερος (υποστηρίζουν οι δανειστές) σε σύγκριση με ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρά τη μείωση που ισχύει από το 2012 και το "πάγωμα" της προϋπηρεσίας στα 9-10 χρόνια. Η δομή του μισθού παραμένει εξαιρετικά περίπλοκη, λόγω της πρόσθετης αποζημίωσης (τριετίες) για διαφορετικά επίπεδα εμπειρίας. Παρόμοια δομή κατώτατου μισθού δεν υπάρχει σε άλλες χώρες. Οι αλλαγές που έγιναν θα συνεχιστούν και από το 2017 ο κατώτατος μισθός (586 ευρώ) θα είναι ένα ποσό αναφοράς (single rate), χωρίς επιδόματα και τριετίες.

2. Καθορισμός του μισθού: Οι δανειστές, επικαλούμενοι την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών κρατών, τονίζουν ότι θα αποφασίζεται από το κράτος, όπως προβλέπει ο Νόμος 4172/13.

Στην πράξη, κλείνουν κάθε συζήτηση για την επαναφορά του καθορισμού του μισθού στη δικαιοδοσία των κοινωνικών εταίρων, που υπαινίχθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

3. Ευελιξία αμοιβών (wage flexibility) και συλλογικές συμβάσεις μόνο σε επίπεδο επιχείρησης: Το μέτρο θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καθορίζουν το μισθό όπως ακριβώς το επιθυμούν και να μη δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

4. Αύξηση του ορίου απολύσεων ως 10%, όπως ορίζει η κοινοτική οδηγία, και κατάργηση των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις.

5. "Ξήλωμα" του συνδικαλιστικού νόμου με κατάργηση συνδικαλιστικών αδειών και άρση της ασυλίας στις απολύσεις: Σήμερα, εκτός πέντε σπουδαίων λόγων (μεταξύ των οποίων κλοπή, δολιοφθορά, χρηματισμός), τα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων εξαιρούνται από τις απολύσεις. Με άλλα λόγια... καθιστούν το συνδικαλισμό αδύνατο, αφού οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εκβιάζονται κατά το δοκούν από τις επιχειρήσεις.

6. Επαναφορά του δικαιώματος ανταπεργίας στους εργοδότες με δύο μορφές: Το «αμυντικό λοκ άουτ» και το «επιθετικό λοκ άουτ».

Κατρούγκαλος: "Εμείς δεν τα συζητάμε"

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας επιβεβαιώνει την ύπαρξη του μανιφέστου των δανειστών για τα εργασιακά, αν και επισημαίνει ότι απευθύνεται στην επιτροπή ειδικών που η ίδια η κυβέρνηση έχει συγκροτήσει κατόπιν οδηγιών της τρόικας.

Παράλληλα, επιβεβαιώνει ότι στην ατζέντα βρίσκεται το θέμα των ομαδικών απολύσεων, χωρίς να διαψεύδει ότι οι δανειστές ζητούν μειώσεις μισθών.

Η δήλωση του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου έχει ως εξής: «Το κείμενο που δημοσιεύει σήμερα (σ.σ. χθες) κυριακάτικη εφημερίδα δεν απευθύνεται προς την κυβέρνηση. Πρόκειται για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Η κυβέρνηση πέτυχε στη συμφωνία του Ιουλίου να περιορίσει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που θέσαμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ, που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό: τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. Τίποτα άλλο δε θα δεχτούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δε θα δεχτούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News