default-image

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και η ελληνική εμπλοκή

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και η ελληνική εμπλοκή

Ο εκσυγχρονιστής πρωθυπουργός, Χ. Τρικούπης

Το ημερολόγιο έδειχνε 11 Ιουλίου του 1832 όταν γεννιέται στο Ναύπλιο ο επί επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, Χαρίλαος Τρικούπης. Γιος του πολιτικού και ιστορικού Σπυρίδωνα Τρικούπη και της Αικατερίνης Μαυροκορδάτου, υπήρξε από τους σημαντικότερους πολιτικούς στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αναλαμβάνει για πρώτη φορά τον πρωθυπουργικό θώκο το 1875: Τα χρόνια που ακολούθησαν, ήταν κυρίαρχος στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, εκπροσωπώντας την ανερχόμενη ελληνική αστική τάξη. Μεγάλοι του αντίπαλοι ήταν αρχικά ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος και στη συνέχεια ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης.

Το τρομοκρατικό "χτύπημα" στο «City of Poros»

Πριν από 28 χρόνια, στις 11 Ιουλίου του 1988, σημειώνεται στο ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «City of Poros» τρομοκρατική επίθεση με 9 νεκρούς και 71 τραυματίες. Το πλοίο έπλεε στα ανοιχτά του Αργοσαρωνικού με συνολικά 471 επιβάτες, ενώ η τρομοκρατική ενέργεια αποδίδεται στον Παλαιστίνιο Αμπού Νιντάλ.

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και η ελληνική εμπλοκή

Σαν σήμερα, στις 11 Ιουλίου του 1995, λαμβάνει χώρα στη Βοσνία η μεγαλύτερη σφαγή αμάχων που σημειώθηκε στην Ευρώπη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκείνη την ημέρα Σερβοβόσνιοι, με επικεφαλής τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς εξοντώνουν στη Σρεμπρένιτσα της ανατολικής Βοσνίας συνολικά 8000 άρρενες αμάχους μουσουλμάνους. Στις σερβικές δυνάμεις, είχαν ενταχθεί και κάποιοι Έλληνες ακροδεξιοί, οι οποίοι πολέμησαν στο πλευρό των "ορθόδοξων αδερφών" τους. Η τραγωδία της 11ης Ιουλίου αποτελεί σύμβολο ντροπής για τη Γηραιά Ήπειρο, μεταξύ άλλων, επειδή συνέβη σε μια πόλη η οποία υποτίθεται ότι βρισκόταν υπό την προστασία του ΟΗΕ: Οι 100 Ολλανδοί κυανόκρανοι που επόπτευαν την εν λόγω περιοχή δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τη σφαγή, ενώ η βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, έφτασε στη Σρεμπρένιτσα κατόπιν «εορτής».

Το πρώτο ποίημα του Ανδρέα Κάλβου

Εξάλλου, στις 11 Ιουλίου του 2003, εντοπίζεται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, η -μέχρι τότε- άγνωστη ωδή του Ανδρέα Κάλβου με τίτλο «Ελπίς Πατρίδος». Ήταν το πρώτο ποίημα που έγραψε ο μεγάλος ποιητής στην ελληνική γλώσσα.

Ο Καραμανλής στο γάμο της κόρης Ερντογάν

Στις 11 Ιουλίου του 2004 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρευρίσκεται ως μάρτυρας στο γάμο της κόρης του Τούρκου ομόλογού του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σπανούλης: Από "θεός"... "μαύρο πρόβατο"

Πριν από ακριβώς 6 χρόνια, στις 11 Ιουλίου του 2010, ο μπασκετμπολίστας Βασίλης Σπανούλης, υπογράφει στην ομάδα του Ολυμπιακού και μετατρέπεται αυτόματα σε μαύρο πρόβατο για τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, όπου πρωταγωνίστησε και «έφτιαξε» το όνομά του τα προηγούμενα χρόνια. 

Επιμέλεια: Nικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News