Ειδήσεις

"Πατείς με, πατώ σε" για μία θέση στους παιδικούς

Μετά την ψυχρολουσία -καθώς στο παρά πέντε δεν άνοιξε το ΕΣΠΑ ώστε να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους εκατοντάδες γονείς για τη φιλοξενία των παιδιών τους σε παιδικούς- περιμένουν με ανυπομονησία τη συνέχιση της διαδικασίας.     

Σύμφωνα με εκτίμηση του προέδρου του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής κ.Βουρεξάκη που μίλησε στην εκπομπή Κρήτη σήμερα της "ΚΡΗΤΗ TV" το ΕΣΠΑ θα «ανοίξει» από την Τρίτη και οι γονείς θα ακολουθήσουν τη διαδικασία για πολυπόθητη θέση στους παιδικούς.

Θα επιλέγουν μόνοι τον παιδικό

Μέχρι πέρυσι σύμφωνα με τον κ.Βουρεξάκη «οι γονείς επέλεγαν 2 - 3 παιδικούς και του ερχόταν  η απάντηση που θα μπει το παιδί τους. Θα κάνουν το αίτημα στο ΕΣΠΑ και δεν θα προσδιορίσουν που θέλουν να πάνε, θα τους δώσει μετά την αξιολόγηση ένα voucher με το οποίο θα κάνουν διαπραγμάτευση».

Οι αλλαγές όμως αυτές αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα στους δημοτικούς παιδικούς αφού μπορεί να συσσωρευτούν αιτήσεις σε λίγους. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής «έρχονται τώρα 2.000 για το δήμο Ηρακλείου σε ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς και έαν έρθουν οι 400 και θέλουν να μπουν στο Μασταμπά;». Το ερώτημα είναι εύλογο και την απάντηση θα πρέπει να τη δώσει το υπουργείο αφού αναμένεται να εκτυλιχτούν σκηνές απείρου κάλλους.

450 για 10 θέσεις

Μόλις το 2,2% των εργατών καθαριότητας, που έκαναν αίτηση πρόσληψης στους παιδικούς σταθμούς του Ηρακλείου, πρόκειται τελικά να βρει δουλειά! Κι αυτό γιατί οι διατιθέμενες θέσεις είναι μόλις 10, ενώ οι ενδιαφερόμενοι για αυτές αποδείχτηκαν 450.

Τα στοιχεία αυτά έκανε γνωστά ο πρόεδρος της ΔΟΠΑΦΜΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, με αφορμή τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τις 48 θέσεις στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου. Το σύνολο των αιτήσεων που κατατέθηκαν για τις 48 προσφερόμενες θέσεις προσέγγισε τις 900, ωστόσο στον Οργανισμό των Παιδικών Σταθμών περίμεναν ακόμα περισσότερες αιτήσεις. Περίμεναν συγκεκριμένα πως θα ξεπερνούσαν τις χίλιες...

Οι λιγότερες αιτήσεις, περί τις 30 στον αριθμό, κατατέθηκαν για τις 3 θέσεις των μαγείρων, ενώ την καλύτερη αναλογία σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες πρόσληψης έχουν οι βρεφονηπιοκόμοι. Για τις συνολικά 35 θέσεις Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που είχαν προκηρυχθεί στη συγκεκριμένη ειδικότητα, κατατέθηκαν γύρω στις 320 αιτήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη, ο αριθμός των αιτήσεων είναι πιθανό να διαφοροποιηθεί ελαφρώς προς τα πάνω τις επόμενες ημέρες, εξαιτίας αιτήσεων που θα φτάσουν ταχυδρομικώς στο αρμόδιο γραφείο προσωπικού της Λότζιας.

Όλα τα παραπάνω δίνουν μια εικόνα για τη σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας: Οι εκατοντάδες άνθρωποι που αγωνιούν για μια θέση εργασίας δεν ευελπιστούν σε κάτι μόνιμο, αλλά σε πρόσληψη με σύμβαση ορισμένου χρόνου, από την 1η Σεπτεμβρίου 2016 έως την 31η Ιουλίου του 2017...

Άλλες 7 θέσεις

Στο μεταξύ, υπό προκήρυξη βρίσκεται άλλη μία θέση του κλάδου ΠΕ Νηπιαγωγών Ειδικής Αγωγής, για το νέο Παιδικό Σταθμό του Δήμου Ηρακλείου στη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης. Όπως λέει ο κ. Βουρεξάκης, στο συγκεκριμένο σταθμό, επί της οδού Παστέρ, πρόκειται να λειτουργήσει τμήμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αυτές, όμως, δεν είναι οι μόνες προσλήψεις που θα γίνουν στους παιδικούς σταθμούς. Το Σεπτέμβριο αναμένεται επίσης να προσληφθούν 6 γυμναστές...

2.500 για τους δημοτικούς παιδικούς

Στο μεταξύ, από το Δήμο Ηρακλείου συνεχίζεται ως την Τετάρτη 13 Ιουλίου η υποβολή αιτήσεων για μία θέση αποκλειστικά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 2.500 αιτήσεις.

Οι γονείς που έχουν υποβάλει αίτηση μέσω της διαδικασίας του Δήμου Ηρακλείου θα μπορούν, επίσης, να καταθέσουν την αίτησή τους και για το ΕΣΠΑ. Μέσω ΕΣΠΑ θα ζητηθεί από τον κ. Βουρεξάκη να απορροφηθούν 950 παιδιά (πέρυσι ήταν 820) στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Περίπου άλλα τόσα παιδιά αναμένεται να απορροφηθούν μέσω ΕΣΠΑ και στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Ρεπορτάζ : Ελένη Σταυρουλάκη - Μάνος Δασκαλάκης

Σχόλια