Ειδήσεις

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε 2 μόνο δήμους της Κρήτης

Η κυβέρνηση... "ξαναζεσταίνει" το "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα" που εφάρμοζε πιλοτικά η προηγούμενη κυβέρνηση και το εφαρμόζει κι εκείνη... πιλοτικά σε 30 δήμους της χώρας, αλλά με άλλο όνομα: Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης!

Το απίστευτο βεβαίως είναι ότι, αντί να επεκταθεί το πρόγραμμα ώστε να καλύψει ολόκληρη τη χώρα, η κυβέρνηση το εφαρμόζει ξανά "πιλοτικά" σε 30 Δήμους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και δύο της Κρήτης: ο Δήμος Ρεθύμνου και ο Δήμος Γόρτυνας. Στην προηγούμενη πιλοτική εφαρμογή, μεταξύ των ωφελούμενων Δήμων ήταν αυτός του Μαλεβιζίου.

Το πρόγραμμα καταβολής του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (200 € κατ' άτομο) για όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας ξεκινά από τις 14 Ιουλίου. Το "πράσινο φως" δίνει η δημοσίευση σε ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει τη διάθεση 57 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2016, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Με βάση την απόφαση, το εγγυημένο ποσό ορίζεται για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό στα 200 € ανά μήνα, για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού θα δίνεται προσαύξηση 100 € ανά μήνα και για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού επιπλέον 50 € ανά μήνα. Το δηλούμενο εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης - προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση - που εισπράχθηκε απ' όλα τα μέλη του νοικοκυριού κατά τους έξι μήνες πριν από το μήνα υποβολής της αίτησης κυμαίνεται από 1.200 έως 3.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, ενώ η αξία της περιουσίας δεν μπορεί να ξεπερνά η ακίνητη τα 90.000 ευρώ (προσαυξανόμενα κατά 15.000 € για κάθε τέκνο και έως τις 150.000 €) και η κινητή τα 6.000 €.

Σε περίπτωση που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα, ποσοστό 50% δαπανάται αποκλειστικά μέσω χρήσης προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας του δικαιούχου, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάληψης μετρητών από την προπληρωμένη τραπεζική κάρτα. Για το υπόλοιπο 50% υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης μετρητών, μέσω τραπεζικού καταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος που ο δικαιούχος τηρεί λογαριασμό ή/και μέσω χρεωστικής κάρτας, από Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ) των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι 30 Δήμοι (Περιφέρεια - Δήμος)

1. Αττική, Νέα Ιωνία 2. Αττική, Ασπρόπυργος 3. Αττική, Ελευσίνα 4. Αττική, Φυλή 5. Αττική, Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό 6. Αττική, Αιγάλεω 7. Αττική, Κερατσίνι-Δραπετσώνα 8. Αττική, Νίκαια-Άγιος Ιωάννης Ρέντη 9. Αττική, Πέραμα 10. Στερεά Ελλάδα, Λαμία 11. Κεντρική Μακεδονία, Βέροια 12. Κεντρική Μακεδονία, Παύλος Μελάς 13. Κεντρική Μακεδονία, Κιλκίς 14. Κεντρική Μακεδονία, Κατερίνη 15. Κρήτη, Ρέθυμνο 16. Κρήτη, Γόρτυνα 17. Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Ορεστιάδα 18. Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Καβάλα 19. Ήπειρος, Άρτα 20. Ιόνια Νησιά, Ζάκυνθος 21. Βόρειο Αιγαίο, Λέσβος 22. Πελοπόννησος, Καλαμάτα 23. Πελοπόννησος, Σικυώνα 24. Νότιο Αιγαίο, Κάλυμνος 25. Νότιο Αιγαίο, Λέρος 26. Θεσσαλία, Τρίκαλα 27. Θεσσαλία, Ελασσόνα 28. Δυτική Ελλάδα, Πύργος 29. Δυτική Ελλάδα, Αιγιαλεία 30. Δυτική Μακεδονία, Καστοριά.

Σχόλια