Ειδήσεις

Στη δικαιοσύνη η περιβαλλοντική καταστροφή (video)

Αγανάκτηση, θλίψη και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Κρήτης η αποκάλυψη του neakriti.gr για την μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει συντελεστεί 8 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου από τον παλιό παραλιακό δρόμο αμέσως μετά το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης με το μπάζωμα της εκβολής του Καρτερου ποταμού.

Μάλιστα αμεση ήταν η αντίδραση του Δήμου Ηρακλείου με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο περιβάλλοντος κ. Πέτρο Ινιωτάκη να μην κρύβει την οργή και το θυμό του για την καταστροφή που έχει συντελεστεί στο συγκεκριμένο υγροβιότοπο ενώ όπως πρόσθεσε Δευτέρα με Τρίτη κλιμάκιο  θα μεταβεί στο σημείο για αυτοψία της περιοχής και η υπόθεση θα πάρει αναμφισβήτητα το δρόμο της δικαιοσύνης.

  "Αυτή είναι μία άκρως απαράδεκτη πρακτική που παρατηρείται και  κατά τη γνώμη μου δεν είναι τωρινή αλλά παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια. Κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες  μπαζώνονται οι εκβολές του ποταμού Καρτερού και καταστρέφεται ένας  να από  τους ελάχιστους υγροβιότοπους  που υπάρχουν στο Δήμο Ηράκλειου και να πλήττεται η βιοποικιλότητα της περιοχής με ανυπολόγιστη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον".

Σύμφωνα με το neakriti.gr το σημείο όπου εκβάλλει ο Καρτερός ποταμός, δυτικά της αμμώδους παραλίας της Αμνισού έχει μπαζωθεί το τελευταίο διάστημα από ασυνείδητους , οι οποίοι αν και τα κίνητρα τους παραμένουν άγνωστα, διέκοψαν εντελώς παράνομα και δίχως να υπολογίζουν το κόστος ,την επικοινωνία του ποταμού με τη θάλασσα και πλέον πρωταγωνιστεί ένας τεράστιος βάλτος με αμέτρητα νεκρά ψάρια, σκουπίδια και εστίες μόλυνσης με δυσωδία.

Αναμφίβολα έχει συντελεστεί μία άνευ προηγουμένου ,περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή με τις φωτογραφίες να αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα του αφανισμού της χλωρίδας και της πανίδας καθώς  στις εκβολές του Καρτερού υπάρχει ελώδης έκταση και ζώνη αμμοθινών που προσελκύει  πολλά μεταναστευτικά πουλιά ενώ υπάρχει και πληθυσμός νεροχελωνών (Mauremis rivulata) φτιάχνοντας μέχρι και πρότινος φωλιές οι θαλάσσιες χελώνες.

Πλέον ολόκληροι πληθυσμοί ψαριών παραδόθηκαν αμαχητί αλλά και κεφαλόπουλα, ψάρια που εξαιτίας των ανέμων είχαν μετακινηθεί από τη θάλασσα στο ποτάμι και δυστυχώς δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν ξανά στο φυσικό του περιβάλλον , με το δεδομένο ότι το ποτάμι στέγνωσε , το οξυγόνο τους έπαψε να υφίσταται και αυτά βρήκαν τραγικό θάνατο.

Οργή και αγανάκτηση από τους κατοίκους της περιοχής

"Είμαι μόνιμος κάτοικος Καρτερού αλλά η εικόνα που αντίκρυσα δεν μπορεί να περιγραφεί και η  κατάσταση είναι απαράδεκτη. Πήγαν και μπάζωσαν τον ποταμό ανεγκέφαλοι με τεράστιες ποσότητες χώματος και πέτρας προκειμένου να περνάνε με τα οχήματα τους δίχως να υπολογίσουν ότι υπάρχει ζωή στις εκβολές του ποταμού" υπογραμμίζει με οργή ο κ. Γιάννης Μαυροειδής, κάτοικος του  Καρτερου .

Ο ίδιος καθημερινά συνηθίζει να κάνει το μπάνιο του στη συγκεκριμένη περιοχή και όταν ήρθε αντιμέτωπος με την εικόνα αυτή , η αγανάκτηση και η οργή του χτύπησε κόκκινο.

«Πάμε καθημερινά για μπάνιο με την οικογένεια και ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα αποκρουστικό θέαμα. Εκεί που χύνεται ο ποταμός πήγαν και τον μπάζωσαν. Τι εικόνα αντικρύζουμε πλέον; Ψόφια ψάρια παντού ,σακούλες με σκουπίδια διάσπαρτες ,βρωμιά, άσχημη μυρωδιά και εστίες μόλυνσης έχουν δημιουργήσει ένα φριχτό σκηνικό, απερίγραπτο και καταστροφικό. Κάνω μια απλή σκέψη . Ποιος από εμάς μπορεί να κλείσει την όχθη του ποταμού και να σκορπίσει το θάνατο ;;Υπήρχαν τόσα ψάρια εκεί που μετακινούνταν από τη θάλασσα και όταν υπήρχε μπουνάτσα επέστρεφαν και πάλι πίσω . Πιάστηκε η ψυχή μου όταν τα είδα να είναι νεκρά.

Εικάζω ότι πίσω από όλα αυτά βρίσκονται επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και δεν δίστασαν ακόμη να πετάξουν μπάζα στις όχθες του ποταμού, υπογραμμίζει ο κ. Γιάννης.

Ρεπορτάζ : Βάλια Μπούη

Φωτογραφίες :Νικος Χαλκιαδάκης

Σχόλια