default-image

Ξεπερνά το 80% η καταστροφή στις ελιές και τα αμπέλια

Κρήτη
Ξεπερνά το 80% η καταστροφή στις ελιές και τα αμπέλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με δάκρυα στα μάτια, με οργή και έκδηλη την απογοήτευση, αγρότες του Ν. Λασιθίου, μιλούν για απίστευτη καταστροφή που ξεπερνά το 80% του εισοδήματος τους από τις ελιές και τα αμπέλια στους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους της Ιεράπετρας και της Σητείας κατά κύριο λόγο.

Ζητούν από την Πολιτεία να ασχοληθεί επιτέλους με την αντιμετώπιση του προβλήματος των ζημιών που προκλήθηκαν στην άνθηση, στην καρπόδεση και στην καρπόπτωση των ελαιώνων της Ανατολικής Κρήτης από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και τους ξηρούς νότιους ανέμους της περασμένης Άνοιξης, ενώ αυτές τις μέρες οι ίδιοι κατά βάση αγρότες, που είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα φρουτόδεντρα τους και στους άνυδρους αμπελώνες τους, διαπιστώνουν ότι τα σταφύλια τους έχουν καεί από τον καύσωνα πάνω στα κλήματα, άλλα έχουν αφυδατωθεί και έχουν πέσει στο χώμα και άλλα έχουν ξεριζωθεί ή έχουν σπάσει εξαιτίας των θυελλωδών βοριάδων του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Μεγάλη καταστροφή στην Καλαμαύκα

Η ορεινή Καλαμαύκα με τους περιποιημένους ελαιώνες και τους αμπελώνες της, στο Μακρύ Λιβάδι, στα Σκιφιά και στην Καστελλάνα, έχει υποστεί τις συνέπειες της καταστροφής από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες των τελευταίων μηνών.

«Εκτιμώ ότι βιώνουμε την καταστροφικότερη σαιζόν που θυμούμαι στα 77 χρόνια της ζωής μου», μας λέει ο συνταξιούχος κ. Αντώνης Χρυσοφάκης.

«Οι ελαιώνες της Καλαμαύκας αν και είχαν μεγάλη ανθοφορία, δεν μπόρεσαν να δέσουν τις ελιές λόγω της Αφρικάνικης σκόνης και των υψηλών θερμοκρασιών της άνοιξης. Όσα δέντρα έδεσαν λίγες ελιές έχουν τώρα μεγάλο πρόβλημα με το δάκο. Κάτι πρέπει να γίνει από τον κάθε παραγωγό ξεχωριστά. Να κρεμάσουμε δακοπαγίδες στα δέντρα μας για να σώσουμε ότι μπορούμε.

Μεγάλο πρόβλημα έχουν και τα αμπέλια μας στην Καλαμαύκα. Πήγα εχθές στο αμπέλι μου και έπαθα σοκ από αυτό που είδα. Τα σταφύλια, λόγω της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, είχαν αφυδατωθεί και οι ρώγες τους δεν ξεπερνούσαν στο μέγεθος τα ψιλά σκάγια. Οι κουρμούλες ήταν γυμνές, τα φύλλα είχαν ξεραθεί από τον ήλιο και ότι είχε απομείνει είχε γίνει τροφή για τα κοπάδια που βόσκουν ανεξέλεγκτα μέσα στις καλλιέργειες μας. Εμείς καλλιεργούμε με κόπο και ιδρώτα και κάποιοι άλλοι καταστρέφουν με τα κοπάδια τους ότι πράσινο έχει απομείνει.

Την ίδια ώρα παρατηρούμε ότι χαμηλώνει η στάθμη του υπόγειου υδροφορέα και εκτιμούμε ότι θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον με το έργο του Αποσελέμη, που δεν επιτρέπει στα νερά του Οροπεδίου να ακολουθήσουν τη φυσική τους πορεία προς τα νότια της Δίκτης», προσθέτει ο 77χρονος κ. Αντώνης Χρυσοφάκης.

Πάνω από 80% η ζημία στις Μάλλες

Από τις οψιμότερες λόγω υψομέτρου περιοχές της Ιεράπετρας οι Μάλλες, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα στις ελιές και στα σταφύλια, με την απώλεια του εισοδήματος των αγροτών να ξεπερνά το 80%.

«Ξεπερνά το 80% η ζημιά που έχουν υποστεί οι ελαιώνες των Μαλλών. Μας έχουν καταστρέψει οι υψηλές θερμοκρασίες, η ανομβρία και η σκόνη της Σαχάρας. Έχουμε παραγωγούς με 500 δέντρα που δε θα βγάλουν ένα κιλό λάδι. Το ίδιο πρόβλημα έχουμε και στα σταφύλια που έχουν πάθει ηλίαση, στα μήλα, στα αχλάδια, στις βανίλιες, και στα βερίκοκα. Όλα τα καλοκαιρινά φρούτα των Μαλλιωτών έχουν πέσει στο χώμα. Οι θυελλώδεις βοριάδες που πνέουν εδώ και ένα μήνα, έχουν διαλύσει και τους κήπους μας, απ' όπου περιμέναμε να μαζέψουμε κάποια λίγα καλοκαιρινά κηπευτικά.

Πληρώνουμε τον ΕΛΓΑ αλλά δεν περιμένουμε να πάρουμε τίποτα από την πολιτεία, γιατί αν είχαμε κράτος θα έπρεπε ήδη να ήταν στις περιουσίες μας οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εισπράξουν τα ασφάλιστρα Τίποτε άλλο…», μας λέει ο κ Επαμεινώνδας Παναγιωτάκης από τις Μάλλες.

«Στην Ιεράπετρα και στη Σητεία τα ελαιόδεντρα έχουν χάσει το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθών τους και των λίγων καρπών τους στη συνέχεια με το δάκο, τους καύσωνες και τους θυελλώδεις βοριάδες.

Μεγάλη είναι η ζημιά και στα αμπέλια Στα Μουλιανά Σητείας όπου καλλιεργώ αμπέλι, η μείωση της παραγωγής σταφυλιών είναι πολύ μεγάλη. Εκτιμώ ότι αυτή η ζημιά που σήμερα είναι ορατή στις ελιές και τα αμπέλια θα είναι πολύ μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια, γιατί λόγω της ανομβρίας δεν βγήκαν καινούργιοι ανθοφόροι βλαστοί για να καρποφορήσουν μελλοντικά τα δέντρα», μας είπε ο παραγωγός κ. Μιχάλης Μπαλοθιάρης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News