default-image

Θερινό σχολείο: Φοιτητές μελετούν πολιτιστικούς θησαυρούς

Κρήτη
Θερινό σχολείο: Φοιτητές μελετούν πολιτιστικούς θησαυρούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εδώ και τρία χρόνια πέντε φοιτητές και απόφοιτοι από την Αμερική, την Ιταλία, Σερβία αλλά και Έλληνες επιστρέφουν στην Κρήτη για να «ανακαλύψουν» και να μελετήσουν τους θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι Γωνιές Μαλεβιζίου φιλοξενούν φοιτητές οι οποίοι διδάσκονται τις μεθόδους της εθνογραφικής έρευνας πάνω στην πολιτιστική κληρονομιά  από τους υπεύθυνους του προγράμματος Δρ Άρη Αναγνωστόπουλο (πανεπιστήμιο του Κεντ, ΗΒ), Δρ Ελένη Στεφάνου (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και Δρ Σελιν Μέρφι (Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

Έρχονται κάθε καλοκαίρι

Όπως εξηγεί ο Ανθρωπολόγος και μέλος της Πρωτοβουλίας για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Άρης Αναγνωστόπουλος στο neakriti.gr « στο θερινό σχολείο έρχονται φοιτητές αρχαιολογίας, ανθρωπολογίας, μουσειολογίας, και γενικά έχουμε φοιτητές που τους απασχολεί η πολιτιστική κληρονομιά. Για ένα μήνα κάθε καλοκαίρι εδώ και τρία χρόνια, τους διδάσκουμε πώς να κάνουν έρευνα κοινωνική στο χώρο και πως αυτή συνδέεται με την αρχαιολογία. Τα τελευταία χρόνια η αρχαιολογία έχει στραφεί στο παρών . Υπάρχει ενδιαφέρον πως οι άνθρωποι που ζουν σήμερα αντιλαμβάνονται το παρελθόν και με ποιους τρόπους αλληλεπιδρούν με τα υλικά που απομένουν όπως μνημεία ,ερείπια και αρχαιολογικούς χώρους. Έχει γίνει στροφή προς τις κοινωνικές επιστήμες».

Τις μεθόδους της εθνογραφικής έρευνας πάνω στην πολιτιστική κληρονομιά  διδάσκονται οι φοιτητές  από τους υπεύθυνους του προγράμματος Δρ Άρη Αναγνωστόπουλο (πανεπιστήμιο του Κεντ, ΗΒ), Δρ Ελένη Στεφάνου (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και Δρ Σελίν Μέρφι (Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

Εντυπωσιάστηκαν από τις Γωνιές

Το σχολείο φέτος εστίασε στη μελέτη και ανάδειξη του πολιτιστικού και φυσικού τοπίου στην περιοχή γύρω από τις Γωνιές. Μέσα από την έρευνα καταγράφεται και  αναδεικνύεται η ιδιαιτερότητα του τοπίου του ορεινού Μαλεβιζίου. Σύμφωνα με τον κ.Αναγνωστόπουλο «νομίζω ότι τους φοιτητές τους εντυπωσιάζουν οι Γωνιές, τους κάνει εντύπωση το περιβάλλον του χωριού και οι άνθρωποι. Τους κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο δρουν οι άνθρωποι, μας βοηθάνε πολύ στην έρευνα και μας στηρίζουν» .

Για την ολοκληρωμένη προσπάθεια δεν υπάρχει χρηματοδότηση αφού οι ίδιοι οι φοιτητές πληρώνουν τα έξοδά τους ενώ όσοι διδάσκουν πληρώνονται από τα Πανεπιστήμια και τους χώρους όπου εργάζονται.  

Το τρίτο στη σειρά θερινό σχολείο διοργάνωσε η Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς  σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γωνιών Μαλεβιζίου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News