Ειδήσεις

Στις 12 Ιουλίου πάει για "άνοιγμα" το ΕΣΠΑ των παιδικών σταθμών

Από την Τρίτη 12 Ιουλίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι γονείς να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στην ΕΕΤΑΑ για τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους στους δημόσιους και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Αυτή είναι η ανεπίσημη ενημέρωση που έχει από τους αρμόδιους ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, ο οποίος καλεί τους ενδιαφερόμενους γονείς να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Στο μεταξύ, από το Δήμο Ηρακλείου συνεχίζεται ως την Τετάρτη 13 Ιουλίου η υποβολή αιτήσεων για μια θέση αποκλειστικά στους δημοτικους παιδικούς σταθμούς. Σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 2.500 αιτήσεις.

Οι γονείς που έχουν υποβάλει αίτηση μέσω της διαδικασίας του Δήμου Ηρακλείου θα μπορούν, επίσης, να καταθέσουν την αίτησή τους και για το ΕΣΠΑ. Μέσω ΕΣΠΑ θα ζητηθεί από τον κ. Βουρεξάκη να απορροφηθούν 950 παιδιά (πέρυσι ήταν 820) στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Περίπου άλλα τόσα παιδιά αναμένεται να απορροφηθούν μέσω ΕΣΠΑ και από τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Aνακοίνωση του υπουργείου χωρίς απάντηση

Χωρίς να απαντά στο ερώτημα πότε "ανοίγει" το ΕΣΠΑ κοινή ανακοίνωση εκδόθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, την Αναπληρώτρια Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Αλέξη Χαρίτση, αναφορικά με το νέο σύστημα υλοποίησης της δράσης «Εναρμόνισης της Οικογενειακής με την Επαγγελματική Ζωή» 2016-17.

Όπως τονίζεται:

Το τελευταίο διάστημα, δημοσιεύματα που δεν λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά στοιχεία της δράσης «Εναρμόνιση της Οικογενειακής με Επαγγελματική Ζώη» η οποία συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-20 και από εθνικούς πόρους, έχουν προκαλέσει εύλογη ανησυχία στους γονείς, αναφορικά με τους στόχους και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα του νέου συστήματος υλοποίησης της δράσης. Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας και πλήρη ενημέρωση των γονιών διευκρινίζουμε τα εξής:

(α) Οι λόγοι που επιβάλλουν τις αλλαγές στο πρόγραμμα είναι το γεγονός ότι κατά την προηγούμενη χρονιά περίπου 14.000 παιδιά από νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας δεν έλαβαν το voucher, καθώς και το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των δομών (παιδικοί σταθμοί). Τα παραπάνω προβλήματα προέκυψαν λόγω της δομής του παλιού προγράμματος και δεν οφείλονται σε αμέλεια των Υπηρεσιών.

(β) Δεν υφίσταται μείωση προϋπολογισμού, το αντίθετο μάλιστα, αφού είναι πλέον πιθανό να υπάρξει αύξηση των πόρων που διατεθούν. Κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016, οι δαπάνες του προγράμματος διαμορφώθηκαν σε 175 εκατ. ευρώ, ενώ το έσοδο κάθε δομής από κάθε μεμονωμένο voucher ανήλθε στο ύψος που προσδιορίζει η νέα ΚΥΑ. Όπως τονίστηκε και στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήσαμε στις 4 Ιουλίου, η τελική δαπάνη της δράσης κατά την σχολική χρονιά 2016-2017 ενδέχεται να ξεπεράσει τα 175 εκατ. € λόγω της δέσμευσης της Κυβέρνησης να χορηγηθεί το voucher στο σύνολο των νοικοκυριών με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας και στο σύνολο των νοικοκυριών με πρόσωπα με αναπηρία, ανεξαρτήτως της δημοσιονομικής επίπτωσης που μπορεί να έχει η επίτευξη αυτού του στόχου. Η εντολή αυτή προς την ΕΕΤΑΑ ΑΕ έχει ήδη αποτυπωθεί σε σχετική επιστολή του Γενικού Γραμματέα ΕΣΠΑ και ΠΔΕ κ. Παναγιώτη Κορκολή. Επομένως, η ευαισθησία της κυβέρνησης απέναντι στο θέμα αυτό επιδεικνύεται όχι με δηλώσεις αλλά με πράξεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι εντός του σχολικού έτους 2016-2017 να δαπανηθούν σε αυτή την δράση τουλάχιστον 175 εκατ. ευρώ. Δεν ψάχνουμε για «δικαιολογίες» για να υπαναχωρήσουμε από αυτό το στόχο και θα διασφαλίσουμε την επίτευξη του.

Η δέσμευση της Κυβέρνησης για τη στήριξη των ωφελούμενων της δράσης είναι σταθερή και δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Τελικός κριτής μας θα είναι οι γονείς και οι εργαζόμενοι στις δομές.

Ρεπορτάζ: Ελένης Σταυρουλάκη

Σχόλια