Ειδήσεις

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι εκπτώσεις

Στο κλίμα των εκπτώσεων έχουν μπει τα εμπορικά καταστήματα στο Ηράκλειο αλλά και σε όλη την Κρήτη, αναμένοντας τις θερινές εκπτώσεις που ξεκινούν αυτή τη Δευτέρα 11 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη 31 Αυγούστου. Ήδη στις βιτρίνες πολλών καταστημάτων έχουν τοποθετηθεί τα καρτελάκια των εκπτώσεων, προσελκύοντας σε πρώτη φάση τα βλέμματα των καταναλωτών που προχωρούν σε έρευνα αγοράς αυτό το διάστημα. Και, όπως κανείς μπορεί να διακρίνει, πρόκειται για γενναιόδωρα ποσοστά εκπτώσεων, με τους καταστηματάρχες να μπαίνουν από την αρχή δυναμικά στο ρυθμό των εκπτώσεων, προς τέρψιν και δέλεαρ των καταναλωτών ακόμα και μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Στα ράφια των επιχειρήσεων, τόσο στο εμπορικό κέντρο των μεγάλων πόλεων όσο και στην ενδοχώρα, προσφέρεται πληθώρα εμπορευμάτων, τα οποία δεν κατάφεραν να πωληθούν το προηγούμενο διάστημα λόγω έλλειψης ρευστότητας στα νοικοκυριά και γενικότερα στην αγορά. Και αυτό καθώς, όπως είναι γνωστό τοις πάσι, οι κουτσουρεμένοι μισθοί και οι συντάξεις, οι απανωτοί και δυσβάσταχτοι φόροι και συνολικά οι πολιτικές που εφαρμόζονται τελευταία συνεχίζουν να οδηγούν σε οικονομικό τέλμα τους πολίτες και κατ' επέκταση την αγορά, με τα περισσότερα νοικοκυριά να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις βασικές τους ανάγκες, πράγμα που καθιστά σχεδόν ανέφικτο το να προχωρήσουν στις μαζικές εκείνες αγορές που έκαναν παλιά. Πάντως, τα ποσοστά των εκπτώσεων στην τοπική αγορά ως φαίνεται θα είναι πολύ δελεαστικά, με τους επιχειρηματίες να ελπίζουν σε καλά αποτελέσματα. Να υπενθυμίζουμε πως την επόμενη Κυριακή 17 Ιουλίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά προαιρετικά, σύμφωνα με το νόμο.

Διευκρινίσεις της ΕΣΕΕ

Με την ευκαιρία της διενέργειας των θερινών εκπτώσεων, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με επιστολή της στις εμπορικές Ομοσπονδίες και σε όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας έδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις τόσο για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων όσο και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή αυτών. Συγκεκριμένα, ευχόμενη στο λιανεμπόριο καλές δουλειές και προτρέποντας τους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν, κάνοντας φθηνές και "έξυπνες" αγορές, η ΕΣΕΕ στην επιστολή της υπενθυμίζει πως κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, «εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης». Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται, εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης, και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από... % έως... %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Έλεγχοι και πρόστιμα

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής, επισημαίνει η ΕΣΕΕ. «Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους επιχειρηματίες, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα λόγω λάθους και μάλιστα σε αυτήν τη δύσκολη εποχή. Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ».

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης, προστίθεται.

Αρμόδια Αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση.

ρεπορτάζ : Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια