default-image

Έντονες διαμαρτυρίες από τις καθαρίστριες στο ΠΑΓΝΗ

Κρήτη
Έντονες διαμαρτυρίες από τις καθαρίστριες στο ΠΑΓΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πραγματοποιήθηκε χθες παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ και στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ από τις εργαζόμενες καθαρίστριες του νοσοκομείου, τη διοίκηση του σωματείου εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και με την παρουσία του σωματείου των καθαριστριών.

Και από τα 2 στελέχη του υπουργείου έγινε προσπάθεια να καθησυχάσουν τους εργαζομένους για τον κίνδυνο απώλειας της θέσης εργασίας αυτών που ήδη εργάζονται μέσω εργολάβου λέγοντας ότι ο στόχος τους είναι να μην μείνει κάνεις απ έξω.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους

Προσπάθησαν να καλλιεργήσουν αυταπάτες ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα εάν υπογραφούν ατομικές συμβάσεις έργου, (εφόσον δε θίγεται το κύριο που είναι οι όροι και οι συνθήκες εργασίας) και επιχείρησαν να βάλουν τους εργαζομένους στη λογική των χαμηλών απαιτήσεων: Ή όλοι με  6-ωρο, κυκλικό ωράριο ή ορισμένοι με 8-ωρο και ένας αριθμός εργαζομένων έξω.

Περιέγραψαν ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια  είναι αυτά που καθορίζουν τις θέσεις εργασίας  και τόνισαν  ότι σε σχέση με τους εργολάβους είναι καλύτερο αυτό το μεταβατικό στάδιο. Βέβαια δεν έγινε καμία αναφορά για το τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι μετά το 2017 που λήγουν οι συμβάσεις καθώς και τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι αν αρρωστήσουν εφ όσον δεν δικαιούνται αναρρωτική άδεια ή όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα τους για τα οποία δεν γίνεται κουβέντα στη σύμβαση, όπως είναι οι κανονικές άδειες, επιδόματα κ.τ.λ.

Ιδιαίτερα από πλευράς της διοικήτριας της ΥΠΕ επιχειρήθηκε επίθεση στο σωματείο του ΠΑΓΝΗ και στον πρόεδρο του με κατηγορίες του τύπου  ότι προκαλεί αναστάτωση, ότι γνωρίζει το πολιτικό πλαίσιο διεκδίκησης του σωματείου, και επιχείρησε να παρέμβει στη λειτουργία του  λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν εκπροσωπούνται από το σωματείο του ΠΑΓΝΗ!!!

Από την πλευρά του πρόεδρου των εργαζομένων τονίστηκε  ότι:

1. Επιβεβαιώνονται  οι εκτιμήσεις μας  ότι  οι ατομικές συμβάσεις είναι η άλλη όψη της δουλείας χωρίς δικαιώματα που είχαν επιβάλει οι εργολάβοι με την στήριξή των προηγούμενων κυβερνήσεων. Σε αυτόν το δρόμο κινείται και η σημερινή κυβέρνηση  με τις εργασιακές σχέσεις ζούγκλας που υπάρχουν σε όλα τα κράτη είτε είναι στη Ε.Ε. είτε ΟΧΙ.

2. Περί μεταβατικότητας: σήμερα η εγκύκλιος δίνει τη δυνατότητα να ξαναμπούν  οι εργολάβοι συγκαλυμμένα με τον μανδύα της ΚΟΙΣΠΕ (δήθεν κοινωνικών συνεταιρισμών) έχοντας μάλιστα και προτεραιότητα στο όνομα της κοινωνικής ενσωμάτωσης  των ωφελούμενων στο συνεταιρισμό.

3. Οι όποιες δεσμεύσεις ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ  ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: ΑΠΟ ΤΑ 120 ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ ΤΟ 2012, σήμερα δουλεύουν 96  που δεν επαρκούν να καλύψουν πλήρως  όλα τα τμήματα του νοσοκομείου (1 καθαρίστρια για 1 κτίριο)  για όλο το 24ωρο. Οι συμβάσεις έργου δεν αποτελούν λύση για τους εργαζόμενους γιατί μετατρέπει τους ίδιους σε εργολάβους-ιδιώτες χάνοντας εργασιακά δικαιώματα (άδειες, επιδόματα, δώρα κ.α.), ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα συνεχίσουν πέραν τις 31/12/2017. Τονίστηκε η αναγκαιότητα για  πλήρη   στελέχωσή  του νοσοκομείου με καθαρίστριες μόνιμες, καθαριότητα όλο το 24ωρο, σταθερή δουλειά  8ωρο για όλους με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, άδειες, αναρρωτικές και εξασφάλιση για μετά το 2017.

4. Το σωματείο των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ κάλεσε  τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τις παγίδες και τις αυταπάτες, να δουν καθαρά ότι είτε με τη Σκύλλα (συμβάσεις έργου) είτε με τη Χάρυβδη (δουλειά μέσω εργολάβου) δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα.

Λύση για τους εργαζόμενους είναι:

•      Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των εργολαβικών συνεργείων

•      Δουλειά με σύγχρονα  δικαιώματα.

Ο αγώνας των καθαριστριών στο νοσοκομείο αφορά όλους τους εργαζόμενους, όλους τους ασθενείς! Για να είναι καθαρά τα νοσοκομεία πρέπει να υπάρχουν καθαρίστριες που να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως αξίζει στη βαριά και ανθυγιεινή δουλειά τους. Όχι με ψίχουλα!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News