default-image

Ένας Αρκάς πρωθυπουργός της Ελλάδας

Ένας Αρκάς πρωθυπουργός της Ελλάδας

Ο αρχαιολόγος που ανακάλυψε την Κνωσό

Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Ιουλίου του 1851 όταν γεννιέται ο Βρετανός αρχαιολόγος, Άρθουρ Έβανς. Ο Έβανς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 1941, έχοντας συμπληρώσει 90 χρόνια ζωής, είναι διάσημος στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη, καθώς ήταν ο επικεφαλής των ανασκαφών που έφεραν στο φως τις αρχαιότητες στην Κνωσό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, το όνομά του έχει δοθεί σε γνωστή κεντρική οδική αρτηρία της πόλης του Ηρακλείου.

Ένας Αρκάς πρωθυπουργός της Ελλάδας

Σαν σήμερα, στις 8 Ιουλίου του 1876, έρχεται στη ζωή, στην Τρίπολη της Αρκαδίας ο νομικός και κοινωνιολόγος, Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας ενώ σε όλο του το βίο υπήρξε προσηλωμένος στα δημοκρατικά ιδεώδη.

Η αρχή των Ιουλιανών και της "Αποστασίας"

Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Ιουλίου του 1965 όταν ο -τότε- βασιλιάς Κωνσταντίνος αποστέλλει επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας, Γεώργιο Παπανδρέου, στην οποία τον κατηγορεί ότι «ενισχύει και υποθάλπει […] συνωμοσία μοναδικόν σκοπόν έχουσα την ανατροπήν του Συντάγματος και την επιβολήν δικατορίας ελεεινής μορφής...». Επρόκειτο ουσιαστικά για την αρχή της ρήξης του Παπανδρέου με τα Ανάκτορα, η οποία οδήγησε λίγες ημέρες μετά στα περίφημα Ιουλιανά και κατ' επέκταση στην «Αποστασία». Στις 15 του ίδιου μήνα ο πρωθυπουργός εξαναγκάζεται σε παραίτηση από το Παλάτι καθώς θέλησε να αναλάβει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αντί του Πέτρου Γαρουφαλιά, ο οποίος ήταν ο εκλεκτός του Κωνσταντίνου για την συγκεκριμένη θέση. Μετά την παραίτηση Παπανδρέου, ορκίζεται κυβέρνηση που απαρτίζεται από στελέχη που αποχώρησαν από την Ένωση Κέντρου κι έμειναν στην ιστορία ως «αποστάτες».

Η Κίνα ανοίγει τα σύνορα σε ξένους επενδυτές

Σαν σήμερα, στις 8 Ιουλίου του 1979, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας γίνεται η δεύτερη σοσιαλιστική (sic) χώρα, μετά τη Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο, η οποία επιτρέπει σε ξένους υπηκόους να προχωρήσουν σε επενδύσεις στο εσωτερικό τους.

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Αντώνη Σαμαρά

Πριν από ακριβώς 4 χρόνια, στις 8 Ιουλίου του 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. «Υπέρ» ψηφίζουν συνολικά 179 βουλευτές (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά), ενώ«κατά» ψηφίζουν 121 (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ και χρυσή αυγή).

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News