default-image

Ζέστη και αέρας στην Κρήτη, υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Κρήτη
Ζέστη και αέρας στην Κρήτη, υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι και αν στην υπόλοιπη Ελλάδα δρόσισε λιγάκι από χθες, στην Κρήτη η ζέστη και τα επικίνδυνα για πρόκληση πυρκαγιάς φαινόμενα συνεχίζονται. Συνεπώς και για τις επόμενες ημέρες, έως τουλάχιστον την Κυριακή, ο καιρός ναι μεν θα είναι αίθριος, ωστόσο η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας και τους 34 βαθμούς κυρίως στα νότια της Κρήτης.

Την ίδια ώρα, αισθητοί θα είναι και οι βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι, κυρίως στις ανατολικές περιοχές της Κρήτης και ιδιαίτερα τη Σητεία . Το στοιχείο των ισχυρών ανέμων αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών, θέτοντας σε επιφυλακή την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου. Μάλιστα, με σήμα του προς όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, το αυτοτελές γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου ενημερώνει, σύμφωνα με δελτίο της ΕΜΥ, για κατάσταση υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα Πέμπτη.

Παράλληλα, καλεί σε αυξημένη ετοιμότητα το προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό των υπηρεσιών για αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης. Επίσης, ενημερώνονται οι κάτοικοι προκειμένου να τεθεί σε ετοιμότητα το δίκτυο εθελοντών σε κάθε περιοχή.

Ο καιρός , με ένταση ο αέρας στα ανατολικά του νησιού

Πιο αναλυτικά, ο καιρός για σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με το μετεωρολόγο κ. Μανόλη Λέκκα, θα είναι καλός, οι άνεμοι θα είναι πιο εξασθενημένοι στα δυτικά και μέχρι το Ρέθυμνο, όπου θα κυμαίνονται στα 2-3 μποφόρ, πνέοντας από βορειοδυτικές διευθύνσεις, ενώ στα ανατολικά θα διατηρούνται με εντάσεις 3-4 και τοπικά στην περιοχή της Σητείας στα 5-6 μποφόρ.

Η ελάχιστη θερμοκρασία θα ξεκινά από τους 22-23 βαθμούς στις δυτικές περιοχές, ενώ η μέγιστη θα κορυφώνεται, ξεπερνώντας τους 32 βαθμούς.

Στις ανατολικές περιοχές, σήμερα η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στους 31 βαθμούς, ενώ θα αγγίξει και τους 34 βαθμούς Κελσίου στα νότια.

Αύριο Παρασκευή, οι καλές καιρικές συνθήκες διατηρούνται, ωστόσο το βόρειο ρεύμα ή αλλιώς ο "Ετησίας", γνωστό σε εμάς ως «μελτέμι», επανενισχύεται. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η ένταση του ανέμου από νωρίς το πρωί να είναι γύρω στα 5 και τοπικά στα 6 μποφόρ στις περισσότερες βόρειες περιοχές του νησιού, ενώ την ίδια ώρα θα φτάνει μέχρι και τα 7 μποφόρ σε νότιες, δυτικές και ανατολικές περιοχές, γεγονός που προμηνύει αρκετά υψηλό κυματισμό στις θάλασσες.

Η θερμοκρασία αύριο Παρασκευή θα βρίσκεται λίγο κάτω από τους 30 βαθμούς στα ανατολικά και βόρεια, ενώ στα δυτικά και στα νότια θα κυμαίνεται από 30-32 βαθμούς Κελσίου.

Το βόρειο ρεύμα με ίδιες εντάσεις όπως αυτές της Παρασκευής διατηρείται και το Σάββατο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο από το απόγευμα και μετά φαίνεται να εξασθενεί, με εξαίρεση την περιοχή της Σητείας. Η θερμοκρασία παραμένει στα ίδια επίπεδα, κυμαινόμενη από 29-30 βαθμούς στα ανατολικά, 30-31 στα δυτικά και βόρεια και 32 βαθμούς Κελσίου στα νότια.

Την Κυριακή, αν και το βόρειο ρεύμα συνεχίζει να κάνει την εμφάνισή του στο νησί μας, την ίδια ώρα φαίνεται να πνέει πιο εξασθενημένο, με ένταση 4-5 μποφόρ στα βόρεια, 5-6 πιθανά κατά τόπους σε κάποιες νότιες περιοχές, με τη θερμοκρασία όμως να υπερβαίνει τους 30 βαθμούς σε αρκετές περιοχές.

ρεπορτάζ : Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News