Ειδήσεις

Πανελλήνιες, 1 στους 5 έγραψε κάτω από 7000 μόρια

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, ένας στους πέντε υποψήφιους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων δεν κατάφερε να γράψει πάνω από 7.000 μόρια. Παρά τα φροντιστήρια, τα ιδιαίτερα μαθήματα και την εντατική προετοιμασία, ο ένας στους πέντε, δηλαδή, δεν κατάφερε να γράψει κατά μέσο όρο 7 με άριστα το 20!

Συγκεκριμένα, από τους 100.005 υποψηφίους όλων των ομάδων προσανατολισμού και επιστημονικών πεδίων, 19.863 δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα 7.000 μόρια. Αντίθετα, οι αριστούχοι με πάνω από 19.500 μόρια ήταν μόλις 55 άτομα! Και όλα αυτά στο πλαίσιο των σχετικά εύκολων φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, όπου δεν υπήρξε "σφαγή" σε κανένα μάθημα, ούτε ενστάσεις σχετικά με την ορθότητα των θεμάτων...

Ως προς τις επιδόσεις των μαθητών, στην Ιστορία γενικής παιδείας είχαμε και φέτος πραγματικό "Βατερλό", αφού το 82,64% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση. Απογοητευτικές ήταν οι βαθμολογίες και στα Μαθηματικά γενικής παιδείας, καθώς κάτω από τη βάση έγραψε το 66,19% των διαγωνισθέντων με το νέο σύστημα...

Ας δούμε όμως αναλυτικά ανά ομάδα προσανατολισμού ποια ήταν τα μαθήματα που δυσκόλεψαν περισσότερο τους υποψηφίους:

Θετικών Σπουδών

Το μάθημα που δυσκόλεψε περισσότερο τους υποψήφιους ήταν τα Μαθηματικά. Το 19,25% των υποψηφίων έγραψε από 0 μέχρι 5 στο συγκεκριμένο μάθημα. Αντίθετα, το μάθημα στο οποίο έγραψαν καλύτερα οι υποψήφιοι ήταν η Χημεία. Το 35,34% των υποψηφίων αρίστευσε, πετυχαίνοντας επιδόσεις μεγαλύτερες του 18, με άριστα το 20.

Ανθρωπιστικών Σπουδών

Το μάθημα που δυσκόλεψε περισσότερο τους υποψήφιους των Ανθρωπιστικών Σπουδών ήταν η Ιστορία. Το 24,55% των υποψηφίων έγραψε από 0 μέχρι 5 στο συγκεκριμένο μάθημα. Αντίθετα, το μάθημα στο οποίο έγραψαν καλύτερα οι υποψήφιοι ήταν τα Λατινικά. Το 18,98% των υποψηφίων αρίστευσε, πετυχαίνοντας επιδόσεις μεγαλύτερες του 18, με άριστα το 20.

Οικονομίας και Πληροφορικής

Το μάθημα που δυσκόλεψε περισσότερο τους υποψήφιους του συγκεκριμένου κύκλου σπουδών ήταν τα Μαθηματικά. Το 42,49% των υποψηφίων έγραψε από 0 μέχρι 5 στο συγκεκριμένο μάθημα. Αντίθετα, το μάθημα στο οποίο έγραψαν καλύτερα οι υποψήφιοι ήταν οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Το 32,34% των υποψηφίων αρίστευσε, πετυχαίνοντας επιδόσεις μεγαλύτερες του 18, με άριστα το 20.

Μηχανογραφικά

Στο μεταξύ, ενώ λήγει αύριο Παρασκευή 8 Ιουλίου η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε δύο μετονομασίες τμημάτων.

Πρόκειται για το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης με έδρα τα Χανιά (κωδ. 331), που μετονομάζεται σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Το μετονομαζόμενο τμήμα εξομοιώνεται με τα ομότιτλα τμήματα του ΕΜΠ, του ΑΠΘ, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κάτι που ενδιαφέρει τους δικαιούχους μετεγγραφής.

Επίσης, το Τμήμα Ραδιολογίας-Ακτινολογίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας (κωδ. 627) μετονομάζεται σε Τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας, χωρίς μεταβολή γνωστικού αντικειμένου.

 ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ

Ελεύθερη πτώση των Παιδαγωγικών

Τουλάχιστον 18.500 μόρια θα χρειαστούν φέτος όσοι στοχεύουν στις Ιατρικές Σχολές, ενώ για είσοδο στις Νομικές θα απαιτηθούν τουλάχιστον 17.500 μόρια. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων για την κλιμάκωση των μορίων εισαγωγής των υποψηφίων που διαγωνίστηκαν με το νέο σύστημα.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται «βουτιά» των βάσεων στις παιδαγωγικές σχολές, πτώση στις Οικονομικές, εκπλήξεις στις Πολυτεχνικές, άνοδος στις Ιατρικές και αυξομειώσεις στις Νομικές και Φιλολογικές σχολές. Ειδικά για τις Παιδαγωγικές, οι εκτιμήσεις φέρουν κάποιες από αυτές να έχουν είσοδο με 9 και 10 χιλιάδες μόρια, δηλαδή με βαθμολογίες που κάποτε αποκλείονταν εντελώς από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια.

Φυσικά, όλα αυτά αναμένεται να επιβεβαιωθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, οπότε παραδοσιακά ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής και αναρτώνται τα ονόματα των επιτυχόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περυσινές βάσεις είχαν ανακοινωθεί στις 26 Αυγούστου 2015.

ρεπορτάζ : Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια