Ειδήσεις

Θρίλερ για τα τείχη...όλα ανοιχτά ενόψει απόφασης ΚΑΣ

«Εμείς δώσαμε τη μάχη μας... Αναλύσαμε το σκεπτικό και το σχεδιασμό μας καρέ-καρέ, σημείο-σημείο. Πλέον περιμένουμε την τελική απόφαση, για την οποία θεωρούμε ότι όλα είναι ανοιχτά»... Αυτό είναι το στίγμα που δίνει η Λότζια για το θέμα των ενετικών τειχών του Ηρακλείου, στον απόηχο μιας μαραθώνιας και αρκετά «έντονης» συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και εν αναμονή, εντός του μήνα, της έκδοσης της τελικής απόφασης του ΚΑΣ επί του master plan του Δήμου για την προστασία, ανάδειξη και χρήση του μεγαλύτερου οχυρωματικού έργου της Μεσογείου.

Η δημοτική Αρχή, μετά τα τεκταινόμενα στη συνεδρίαση, ακολουθεί μια άκρως επιφυλακτική γραμμή, όπως αντικατοπτρίζεται, άλλωστε, με τον πλέον εμφατικό τρόπο στο περιεχόμενο και ύφος της σχετικής ανακοίνωσης που βγήκε από το Δήμο.

 Η επιφυλακτική αυτή γραμμή καταδεικνύει πως η συνεδρίαση στο ΚΑΣ άφησε παν ενδεχόμενο ανοιχτό, και σκιαγραφεί ένα σκηνικό αγωνίας και θρίλερ ως προς το τι μέλλει γενέσθαι τελικά με τα τείχη, αφού στο ΚΑΣ φάνηκε να υπάρχει... απόσταση! Απόσταση ανάμεσα στη φιλοσοφία μερίδας των μελών του Συμβουλίου για ένα πιο καθαρό μνημείο, δίχως αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκινγκ και κτίσματα και στη φιλοσοφία της Λότζιας για ένα μνημείο πιο «ζωντανό», πιο ανοιχτό στους πολίτες, που θα μπορεί μέσω και ήπιων εμπορικών χρήσεων να αυτοσυντηρείται, ώστε να διατηρήσει την αίγλη του...

Η συνεδρίαση

Ας δούμε όμως αναλυτικά πώς καταγράφεται το σκηνικό στο «καυτό» μέτωπο των ενετικών τειχών, με επίκεντρο τη συνεδρίαση στο ΚΑΣ, όπου η συζήτηση για τα τείχη διήρκεσε 9 ώρες!

Στο πρώτο κομμάτι της διαδικασίας, για ένα ολόκληρο 3ωρο, από τις 3 ως τις 6 το απόγευμα, η προϊσταμένη της Τοπικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κ. Βασιλική Συθιακάκη, χωρίς την παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών φορέων, ενημέρωσε, κεκλεισμένων των θυρών, τους συναδέλφους της για την εισήγησή της!

Στις 6 το απόγευμα, «σκυτάλη» στην ενημέρωση πήρε η αντιπροσωπία του Δήμου, την οποία αποτελούσαν ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Αναστασάκης και Κώστας Βαρδαβάς και η αρχαιολόγος της Παλιάς Πόλης Κάλλια Νικολιδάκη, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη.

Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως η πρόταση, το μάστερ πλαν του Δήμου Ηρακλείου τυγχάνει της ομόθυμης στήριξης τόσο της Περιφέρειας όσο και των υπόλοιπων τοπικών φορέων της πόλης.

Στη δική του τοποθέτηση, ο δήμαρχος Ηρακλείου παρέθεσε μια απλή αρχή: Το ότι, όπως είπε, κανένας δεν αγαπά περισσότερο τα τείχη από τον ίδιο το Δήμο!

«Σκυτάλη» πήραν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης και η αρχαιολόγος Κάλλια Νικολιδάκη, που προχώρησαν σε αναλυτική παρουσίαση της πρότασης της Λότζιας για τα τείχη. Οι ίδιοι υπογράμμισαν πως ο σχεδιασμός έχει λάβει σοβαρά υπόψη του τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε συγκεκριμένα σημεία των τειχών και οι λύσεις που προτείνει είναι ρεαλιστικές και με γνώμονα το σεβασμό στο μνημείο και τη σωστή αξιοποίησή του, προς όφελος των δημοτών.

Τέλος, η αντιπροσωπία του Δήμου επισήμανε ότι το master plan των ενετικών τειχών βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και, εφόσον εγκριθεί, υπάρχει η δυνατότητα οι παρεμβάσεις να ξεκινήσουν σύντομα.

Οι σκληρές θέσεις και η Ρόδος!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σχετική διαδικασία της συζήτησης στο ΚΑΣ είχε το κομμάτι των ερωταπαντήσεων. Ο ένας μετά τον άλλο τα μέλη του ΚΑΣ απηύθυναν ερωτήσεις στους εκπροσώπους του Δήμου, ενώ παράλληλα δεν παρέλειπαν να εκφράσουν απόψεις και να τοποθετηθούν οι ίδιοι.

Εδώ λοιπόν ακριβώς προέκυψε ένα κλίμα που δημιούργησε προβληματισμό στο Δήμο και δίνει διαστάσεις θρίλερ ως προς την τύχη του master plan. Μια μεγάλη μερίδα των μελών του Συμβουλίου τάχθηκε υπέρ πιο «σκληρών» θέσεων, στο πλαίσιο παλιότερης, αυστηρής απόφασης του '85, η οποία ακριβώς προβλέπει αυτό που εισηγείται και η Τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων: έξωση αθλητικών και λοιπόν εγκαταστάσεων, αλλά και κατεδαφίσεις κτισμάτων, όπως αυτά στη συνοικία της Βίγλας.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως αρκετά μέλη του ΚΑΣ χαρακτήρισαν ως πρότυπο παράδειγμα αξιοποίησης οχυρωματικού μνημείου την περίπτωση της Ρόδου, ως μνημείο δηλαδή καθαρό από εγκαταστάσεις...

Τα επιχειρήματα της Λότζιας

Από την πλευρά του Δήμου, η ανταπάντηση ήταν πως σήμερα, και τεχνολογικά μιλώντας, υπάρχει η δυνατότητα με κάποιες τροποποιήσεις και μελέτες να παραμείνει μέρος των αθλητικών εγκαταστάσεων, χωρίς να προκαλείται όχληση στο μνημείο, όπως φοβούνται οι αρχαιολόγοι.

Επισημάνθηκε, επίσης, πως οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι πλέον συνυφασμένες με τα τείχη, αφού μετρούν πολλές δεκαετίες παρουσίας και πως, αν απομακρυνθούν για να μεταστεγαστούν σωστά σε άλλα σημεία της πόλης, θα χρειαστεί το λιγότερο μια 15ετία!

Ομοίως για τη Βίγλα, η αντιπροσωπία της Λότζιας υπογράμμισε πως τα κτίσματα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του μνημείου, και θα πρέπει να διατηρηθούν.

Για τα δε πάρκινγκ, ο Δήμος απάντησε στις ανησυχίες και ενστάσεις των μελών του Συμβουλίου πως δε νοείται να θέλει κανείς επισκέπτες σε ένα μνημείο και να μην υπάρχει την ίδια στιγμή πρόνοια για πάρκινγκ.

Εδώ βεβαίως υπάρχει το αντεπιχείρημα των ιδιωτικών πάρκινγκ, με το Δήμο να επισημαίνει όμως πως δεν εξασφαλίζουν τη στάθμευση λεωφορείων, που επίσης είναι σημαντική παράμετρος.

Μια μεγάλη μερίδα των μελών του Συμβουλίου φάνηκε να κινείται σε πιο σκληρές θέσεις για το μνημείο, που προκαλούν ανησυχία στο Δήμο ως προς την απόρριψη αρκετών στοιχείων του master plan. Δεν έλειψαν παράλληλα, όμως, αν και λιγότερες, κάποιες «φωνές» με πιο συγκαταβατική, ρεαλιστική διάθεση.

Στον καμβά αυτό, στο Δήμο είναι προβληματισμένοι, είναι επιφυλακτικοί, αλλά θεωρούν πως τα πάντα είναι ανοιχτά ενόψει της τελικής «ετυμηγορίας» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Ρεπορτάζ : Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια