Ειδήσεις

Στην ψυχοθεραπεία ολοένα και περισσότεροι Κρητικοί (video)

Η ψυχοθεραπεία είναι η σύγχρονη μέθοδος θεραπείας των ψυχικών διαταραχών. Εκτός από την κλασική ψυχανάλυση, η οποία ενδείκνυται για ορισμένους τύπους παθολογίας, υπάρχουν πολλοί άλλοι τύποι ψυχοθεραπείας, και πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Γενικά, η ψυχοθεραπεία γίνεται μέσω του λόγου.

Από το πλατό της εκπομπής "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV" ο κλινικός ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου τόνισε ότι στην Κρήτης της ανθρωπιστικής κρίσης όλο και περισσότεροι είναι οι Κρητικοί που ζητούν βοήθεια από ειδικούς, μιας και δεν μπορούν να διαχειριστούν τις δυσκολίες της εποχής. Μάλιστα, θετικό είναι το γεγονός ότι πλέον ένα μεγάλο ποσοστό των Κρητικών έχει βιώσει την εμπειρία της ψυχοθεραπείας, έστω και μια φορά. Όσον αφορά τους λόγους που οι Κρητικοί ζητούν τη βοήθεια ειδικών, κυρίως είναι οικονομικοί, που όμως έχουν και αρκετές προσωπικές προεκτάσεις.

Η διαδικασία

Αυτή η διαδικασία φέρνει στην επιφάνεια ψυχολογικό υλικό, το οποίο είναι πολύτιμο για τη θεραπεία. Μόλις ο θεραπευόμενος αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι η σχέση μεταξύ όλων των παραπάνω έχει συγκεκριμένα νοήματα, τότε ξεκινάει η ουσιαστική δουλειά. Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία γίνεται μία με τρεις φορές την εβδομάδα, εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων, στις οποίες ισχύουν διαφορετικά δεδομένα, και των οποίων η συχνότητα μπορεί να είναι έως και πέντε φορές την εβδομάδα (για παράδειγμα περιπτώσεις ψυχώσεων ή διαταραχών της προσωπικότητας, κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται κλινική αξιολόγηση από τον ειδικό ψυχικής υγείας, προκειμένου να τεθεί η σωστή συχνότητα των συνεδριών της ψυχοθεραπείας.

Τι πρέπει να ξέρετε

1) Πώς ακριβώς βοηθάει η ψυχοθεραπεία τους ανθρώπους;

Κάθε θεραπεία παρέχει τη δική της εξήγηση για κάθε συναισθηματική δυσκολία, προσαρμοσμένη στο άτομο-θεραπευόμενο, ενισχύοντας έτσι την αντίληψη ότι ο ίδιος μπορεί να κάνει κάτι για τη βελτίωση της κατάστασής του.

2) Για ποιο λόγο κάποιοι θεραπευτές είναι πιο αποτελεσματικοί σε σχέση με κάποιους άλλους;

Οι πιο αποτελεσματικοί θεραπευτές επιλέγουν την κατάλληλη θεραπεία, έχουν την ικανότητα ν' αντιλαμβάνονται, να κατανοούν και να επικοινωνούν κοινωνικά μηνύματα με τους θεραπευόμενούς τους.

3) Τι να προτιμήσω, φαρμακευτική αγωγή ή ψυχοθεραπεία;

α. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργούν αλληλοϋποστηρικτικά.

β. Τα ψυχοτρόπα φάρμακα δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι βιολογικό, κάτι που ανακουφίζει τον ασθενή από το να έχει την ευθύνη για τις πράξεις του. Είναι πιο εύκολο να πάρει κάποιος ένα χάπι και να συνεχίσει τη ζωή του, από το ν' αποδεχτεί ότι η αλλαγή απαιτεί "εργασία" με κίνητρο και στόχους.

Βασικές αλήθειες

Ο ψυχοθεραπευτής ακούει το ψυχοθεραπευόμενο, ενώ δεν είναι δουλειά του να δώσει συμβουλές.

Το πιο πιθανό είναι ότι οι ψυχοθεραπευτές κάνουν και οι ίδιοι ψυχοθεραπεία.

Δε σημαίνει ότι κάποιος... τρελάθηκε και επισκέπτεται τον ψυχοθεραπευτή του. Άλλωστε, οι περισσότεροι ψυχοθεραπευτές δε θα σας συνταγογραφήσουν φάρμακα.

Δε χρειάζεται να έχεις διαγνωστεί με κάποια ψυχική διαταραχή για να κάνεις ψυχοθεραπεία.

Τα όσα... λέτε με τον ψυχοθεραπευτή είναι αυστηρά προσωπικά και δεσμευτικά γι' αυτόν. Δεν πρόκειται να τα συζητήσει με τους φίλους του στην... καφετέρια ή το μπαρ.

Ο ψυχοθεραπευτής σας δε θα σας χαιρετήσει δημόσια, εκτός αν το κάνετε εσείς πρώτοι.

Η ψυχοθεραπεία για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας. Δεν αρκεί απλώς να πας για ψυχοθεραπεία, πρέπει να συμμετέχεις στη διαδικασία.

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι απαραίτητα μια μακροπρόθεσμη δέσμευση.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας στο να βρεις τον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή είναι η σωστή "χημεία".

Οι ψυχοθεραπευτές δεν έχουν όλες τις απαντήσεις.

Ρεπορτάζ: Μάνος Δασκαλάκης

Σχόλια