Ειδήσεις

Τα "τρικ" του ΕΟΠΥΥ εξόργισαν τους γιατρούς

Οργισμένοι εμφανίζονται για μια ακόμη φορά οι γιατροί για τις περικοπές και τα πλαφόν που μπαίνουν στις επισκέψεις των γιατρών, τη συμμετοχή των ασφαλισμένων και τις συνέπειες που έχουν οι αποφάσεις που λαμβάνονται για τους γιατρούς.

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης «Μετρούν και ξαναμετρούν οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ τη δαπάνη στις διαγνωστικές εξετάσεις. Τα έχουν κάνει όλα ,rebate, clawback,πλαφόν επισκέψεων, πλαφόν στους εργαστηριακούς, κόφτες 4ημερου, κόφτες 20ημέρου, πετσόκοψαν τη συμμετοχή με tricks στους ασφαλισμένους, διαχώρισαν την διάγνωση από την θεραπεία, επέτρεψαν και ενθάρρυναν τις προσφορές στις εξετάσεις κάτι σαν σουπερ μάρκετ αλλά και πάλι τα νούμερα δε βγαίνουν, διαπιστώνουν όπως λένε υπέρβαση γύρω στο 15%». Όπως καταλήγει το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν και πάλι οι γιατροί .

Προτείνουν κάρτα ασθενή

Μάλιστα ο σύλλογος επανέρχεται με την πρότασης καθιέρωσης της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας ασθενή. Όπως τονίζει ο κ.Βαβουρανάκης «Θα πρέπει να καθιερωθεί ένα χρηματικό ποσό ανά έτος (με βάση την ηλικία, το φύλο, τη νοσηρότητα) στον ασθενή που ο ίδιος θα χρησιμοποιεί για επισκέψεις και εξετάσεις. Κάθε φορά που θα το χρησιμοποιεί, κάθε ιατρική επίσκεψη, διαγνωστική εξέταση (ακόμα και φαρμακευτική αγωγή) θα καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικής κάρτας εισάγοντας το ΡΙΝ του ο ασφαλισμένος σε card reader όπως ακριβώς με τις πιστωτικές κάρτες. Η άσκοπη εξάντληση του συνεπάγεται εξ ολοκλήρου την ατομική επιβάρυνση του».

Απευθυνόμενος στους αρμόδιους του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι οι γιατροί είναι έτοιμοι για το τεχνικό κομμάτι των αλλαγών με την καθιέρωση της κάρτας ασθενή και τους καλεί  να τολμήσουν την αλλαγή.

Σχόλια