default-image

Ο γενναίος Λιμενικός που έσωσε 60χρονο από βέβαιο θάνατο

Κρήτη
Ο γενναίος Λιμενικός που έσωσε 60χρονο από βέβαιο θάνατο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  Όταν κάθε δευτερόλεπτο μετράει για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή και ο χρόνος κυλάει γρήγορα και απειλητικά, μόνο μια ηρωική κίνηση μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Βούτηξε στα νερά για να σώσει μια ανθρώπινη ζωή και το έκανε χωρίς δεύτερη σκέψη αφού αυτή είναι η δουλειά του, όπως λέει. Στην ουσία ήταν όμως ο «φύλακας άγγελος» που έσωσε έναν 60χρονο Χανιώτη.

    Ο λόγος για τον υποδιοικητή του Λιμενικού Τμήματος Χανίων και σημαιοφόρο του Λιμενικού σώματος Τηλέμαχο Καμαριωτάκη ,χάρη στην έγκαιρη επέμβαση του οποίου καθώς και των συναδέλφων του, σήμερα βρίσκεται στη ζωή ο 60χρονος άνδρας που θα αισθάνεται μια ολόκληρη ζωή ευγνωμοσύνη καθώς σώθηκε από βέβαιο πνιγμό. Ο Σημαιοφόρος βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο μετά την πράξη του που δεν ήθελε να προβληθεί αφού ,όπως υποστηρίζει, έκανε μόνο τη δουλειά του. Οι στιγμές που περιγράφει είναι όμως συγκλονιστικές.

Λίγο ακόμη και θα πνιγόταν…

Σύμφωνα με το 40χρονο στέλεχος του Λιμενικού που μίλησε στο neakriti.gr « συνήθως όταν προκύπτει κίνδυνος κάνουμε αυτοψία στο χώρο και ενημερώνουμε τα παραπλέοντα μικρά σκάφη που μπορούν να προσεγγίσουν . Μέχρι να έρθουν όμως ο λουόμενος ήταν στο ίδιο σημείο. Σκέφτηκα ότι μπορεί να εξαντληθεί και βούτηξα για να είμαι δίπλα του, να μην χάσει τις δυνάμεις του και να μην πανικοβληθεί, γιατί πολλοί πνίγονται με αυτό τον τρόπο…»

Μου είπε: Δεν άντεχα άλλο, είχα εξαντληθεί

Θα ήταν μια συνηθισμένη βάρδια για τον κ.Καμαριωτάκη εάν στη μία το μεσημέρι της Τρίτης δεν άκουγε από το τηλέφωνο λουόμενους να κάνουν έκκληση για βοήθεια καθώς ένας Χανιώτης πνιγόταν στο Κούμ Καπί .Οι άνδρες του Λιμενικού έσπευσαν στο σημείο καθώς ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα και χωρίς να το σκεφτεί και πολύ ο 40χρονος βούτηξε στο νερό. Όπως αναφέρει περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές « όταν προσέγγισα τον κράτησα για να τον βοηθήσω και να βγούμε από τη θάλασσα .Ήταν δύσκολο, είχε ρεύματα και κυματισμό και περιμέναμε το σκάφος. Αυτό που μου είπε ο άνδρας που πνιγόταν είναι ότι ήθελε και προσπαθούσε να βγει έξω, αλλά δεν μπορούσε . Μου είπε : "Λίγο ακόμα και δεν θα άντεχα , είχα εξαντληθεί". Όταν τον βγάλαμε από τη θάλασσα μας ευχαρίστησε συγκινημένος. Στην ουσία απλά βοηθήσαμε, ήταν συνδρομή στη διάσωση…».

Τελικά στην περιοχή έσπευσαν άνδρες του Λιμενικού με περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μηχανή Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το Α/Κ "ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ" καθώς και το Τ/Χ "Ι.Ο.Χ" το οποίο μετέφερε τον 60χρονο πλέον σώο στην ακτή.  

14 λουόμενοι δεν είχαν την ίδια τύχη…

Ο Τηλέμαχος Καμαριωτάκης θεωρεί ότι ήταν απλά καθήκον του ,είτε του ζητείται να βοηθήσει έναν άνθρωπο να σωθεί ,είτε να εκτελέσει τα υπόλοιπα καθήκοντά του στο Λιμενικό Τμήμα Χανίων. Από την Τρίτη τα τηλέφωνα όμως έχουν πάρει «φωτιά» καθώς πολλοί τον επιβραβεύουν για την πράξη του, όπως και το Λιμενικό σώμα . Και η αλήθεια είναι ότι μια ζωή θα μπορούσε να είχε χαθεί και η θάλασσα να γίνει υγρός τάφος για τον 60χρονο, όπως συνέβη ήδη φέτος για 14 λουόμενους οι οποίοι δεν τόσο τυχεροί όσο ο Χανιώτης .

Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News