default-image

81.000 επιδοτούμενες θέσεις σε παιδικούς σταθμούς

Κρήτη
81.000 επιδοτούμενες θέσεις σε παιδικούς σταθμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καινούργιο σύστημα στον τρόπο με τον οποίο θα κατανέμονται οι δωρεάν θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς εξήγγειλε το υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να δοθούν 81.000 voucher (αξίας 3.100 ευρώ με παροχή διατροφής) επιδοτούμενων θέσεων σε δικαιούχους γονείς, οι οποίοι μπορούν να τα αξιοποιήσουν υποβάλλοντας αίτηση σε όποιον παιδικό σταθμό (δημόσιο ή ιδιωτικό) επιθυμούν.

Απαραίτητη προϋπόθεση, ο συγκεκριμένος σταθμός να συμμετέχει στο πρόγραμμα έχοντας προσφέρει θέσεις. Πρόκειται για την εφαρμογή του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ με 95 εκατ. ευρώ, ενώ 80 εκατ. ευρώ προβλέπεται να δοθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συνολική ζήτηση θέσεων σε παιδικούς σταθμούς (με βάση τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτή την ηλικία) είναι 180.000-200.000 θέσεις.

Από το πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, θα επωφεληθεί το σύνολο των οικογενειών που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, υποβάλλοντας σχετική αίτηση.

Οι εν δυνάμει δικαιούχοι μπορούν να καταθέσουν τα χαρτιά τους από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), που θα πραγματοποιήσει τη μοριοδότηση των γονέων από την οποία θα προκύψουν οι τελικοί ωφελούμενοι. Στη συνέχεια η ΕΕΤΑΑ θα διενεργήσει επίσης μία διαδικασία σύζευξης θέσης - δικαιούχου για όσους ωφελούμενους εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τοποθέτηση σε συγκεκριμένη δομή, η οποία όμως δεν θα είναι δεσμευτική.

Ωστόσο ο υφυπουργός Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες και αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεσμεύτηκε ότι θα εξευρεθούν κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα ποσά για την κάλυψη όσων έχουν ανάγκη. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι 14.000 παιδιά οικογενειών που βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας δεν κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Συνολικά πέρυσι από τις 107.000 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί, εγκρίθηκαν οι 87.000.

Όπως ανακοινώθηκε, η ΕΕΤΑΑ στις αρχές Αυγούστου θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα όσον αφορά τους ωφελούμενους γονείς. Όπως καθορίζεται με το νέο σύστημα, φέτος οι δημοτικοί αλλά και οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί θα μπορούν να εντάξουν στο επιδοτούμενο πρόγραμμα όλες τις θέσεις που διαθέτουν (έως πέρυσι επιτρεπόταν η διάθεση μόνο του 70% των θέσεων).

Παράλληλα, τα χρήματα στις δομές από την πλευρά του κράτους θα καταβάλλονται κάθε μήνα, ενώ οι παιδικοί σταθμοί που έκαναν αίτηση για συμμετοχή απαλλάσσονται από την υποχρέωση να καταθέσουν εγγυητική επιστολή, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα έτη.

Υπενθυμίζεται ότι δεν έχουν καταβληθεί ακόμα τα κονδύλια που αφορούσαν την εφαρμογή του περυσινού προγράμματος.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News