default-image

Άσπες: Ο κρυφός παράδεισος στη Νότια Κρήτη

Life
Άσπες: Ο κρυφός παράδεισος στη Νότια Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βγαλμένη σαν από παραμύθι, η μαύρη παραλία Άσπες βρίσκεται περίπου 58 χλμ νότια του Ηρακλείου, σε μια από τις πιο απομονωμένες και δύσβατες περιοχές των Αστερουσίων Όρεων. Βρίσκεται 4 χλμ ανατολικά από τον οικισμό των Τριών Εκκλησιών. Το ουσιαστικό άσπες σημαίνει κατολισθήσεις.

Πράγματι στην περιοχή η γεωλογική δραστηριότητα αποτυπώνεται έντονα στα βράχια!

Οι Άσπες έχουν σκούρα μαύρη χοντρή άμμο, σχετικά σπάνιο φαινόμενο στις παραλίες των Αστερουσίων και συνηθισμένο στην Ιεράπετρα. Είναι περιτριγυρισμένη από ψηλά βράχια πάνω στα οποία σχηματίζονται μεγάλες σπηλιές, οι οποίες έχουν ορθογώνιες πλευρές, σαν κάποιος να τις έχει σμιλέψει!

Τα χρώματα της θάλασσας έχουν ένα έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα,ενώ η παραλία, χρόνο με το χρόνο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, αλλάζει όψη και μέγεθος. Όταν έχει λίγο κύμα η παραλία σχεδόν χάνεται.

Η πρόσβαση στην παραλία είναι πολύ δύσκολη καθώς μπορείτε να έρθετε μόνο με βάρκα. Το κοντινότερο λιμανάκι βρίσκεται στις Τρεις Εκκλησιές και στον Τσούτσουρα. Μάλιστα, υπάρχει καραβάκι από τον Τσούτσουρα που εκτελεί ημερήσιες εκδρομές.

Λόγω της απομονωμένης της θέσης, είναι πάντα έτοιμη πάντα να υποδεχτεί τους «σκαφάτους» επισκέπτες της, οι οποίοι δένουν τις βάρκες ψηλά στα βράχια της παραλίας και έτσι δημιουργούν ένα χαρακτηριστικό "πλέγμα" από σχοινιά.

Αν έρθετε ως εδώ, αξίζει να έχετε μαζί σας ένα κουτάλι για να μαζέψετε αλάτι από τις γούβες που σχηματίζονται στα βράχια. Επίσης, παρατηρήστε τους βράχους δυτικά της παραλίας, που είναι σαν μια παρέα από μενίρ. Ποιος ξέρει, ίσως εδώ να ήταν το εργαστήρι του Οβελίξ!

πηγη: cretanbeaches.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News