Ειδήσεις

Το Ηράκλειο αποκτά το σήμα κατατεθέν του

Όλες οι μεγάλες πόλεις του κόσμου παράγουν σουβενίρ με τα σήματά τους. Μπλουζάκια, κούπες, τσάντες, ομπρέλες, μπλοκάκια, μολυβοθήκες και ένα σωρό άλλα είδη πωλούνται στους τουρίστες ως ενθύμιο, ως απόδειξη της επίσκεψής τους στην πόλη...

Ανάλογα ενθύμια από την επίσκεψή τους στο Ηράκλειο θα μπορούν στο μέλλον να αγοράζουν και οι επισκέπτες της πόλης μας. Το βασικό "πωλητήριο" θα είναι το βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στο ανακατασκευασμένο κτήριο "Αχτάρικα".

Προκειμένου να δημιουργηθεί το σήμα ή τα σήματα της πόλης του Ηρακλείου (αυτά, τα οποία στη συνέχεια θα αποτυπώνονται στα ενθύμια-σουβενίρ), βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός που έχει προκηρύξει η ΔΕΠΤΑΗ. Οι ενδιαφερόμενοι δημιουργοί, γραφίστες και όχι μόνο, μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους ως την Τετάρτη 20 Ιουλίου και ώρα 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης που στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου (Πλαστήρα και Ρωμανού, κτήριο Ε, 1ος όροφος, Τμήμα Πρωτοκόλλου).

«Όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν το σήμα κατατεθέν τους σε ενθύμια που πωλούνται στους τουρίστες. Το ίδιο αποφασίσαμε να κάνουμε κι εμείς, ωστόσο δε θέλαμε να αναθέσουμε τη δουλειά απευθείας σε μια εταιρεία», λέει ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Μηνάς Καπετανάκης, και συνεχίζει: «Επιθυμία μας ήταν να δώσουμε την ευκαιρία και σε μεμονωμένους δημιουργούς να συμμετάσχουν στην όλη διαδικασία. Οπότε, σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού και την κ. Πλεύρη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με τον ανοιχτό διαγωνισμό ιδεών».

Καθώς πρόκειται για διαγωνισμό ιδεών, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν μεγάλο περιθώριο κινήσεων. Όποιος θέλει μπορεί να δημιουργήσει ένα σχέδιο, όποιος θέλει μπορεί να δημιουργήσει σειρά σχεδίων... Πρωταγωνιστές στα σχέδια αυτά μπορεί να είναι ο γρίβας, ο Κούλες, τα τείχη, τα Λιοντάρια.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η προκήρυξη, «το αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η δημιουργία θεματικών σχεδίων για κατηγορίες δημιουργικών εφαρμογών σε σειρά πολιτιστικών προϊόντων προς πώληση από το πωλητήριο των εκδόσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης».

ΕΠΑΘΛΟ 1.000 ΕΥΡΩ

Ηθική και οικονομική ανταμοιβή

Μεταξύ των δημιουργών που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, ένας θα είναι ο τυχερός. Πέρα από την ηθική ικανοποίηση που θα έχει, βλέποντας τα σχέδιά του να "κυκλοφορούν" πάνω στα ενθύμια Ελλήνων και ξένων φίλων του Ηρακλείου, υπάρχει και οικονομικό κίνητρο. Στο νικητή που θα ανατεθεί η μελέτη και η σχεδίαση των σημάτων της πόλης θα απονεμηθεί, εν είδει επάθλου, η υπογραφή σύμβασης έναντι του ποσού των 1.000 ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ.

Η αναλυτική προκήρυξη του διαγωνισμού θα είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.deptahaeot.gr και στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου. Ωστόσο, την προκήρυξη μπορούν να παραλάβουν οι ενδιαφερόμενοι και σε έντυπη μορφή από τα γραφεία της ΔΕΠΤΑΗ Α.Ε. ΟΤΑ, τις εργάσιμες ημέρες, από τις 9 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι. Επιπλέον, πληροφορίες και έγγραφα στοιχεία του διαγωνισμού παρέχονται από τη Μαρία Χαριτάκη (τηλ. 2810/229.618 και 2810/241.950).

ρεπορτάζ : Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια