default-image

Το χωριό του Κ.Μαμιδάκη - Πως έχτισε την "αυτοκρατορία"

Κρήτη
Το χωριό του Κ.Μαμιδάκη - Πως έχτισε την "αυτοκρατορία"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με δάκρυα στα μάτια και σοκαρισμένοι από την είδηση του θανάτου του, οι παιδικοί φίλοι του Κυριάκου Μαμιδάκη, στην Ανώσκελη Χανίων εκφράζουν τη θλίψη τους που έφυγε ο δικός τους άνθρωπος που τόσα προσέφερε στον τόπο του: από το οδικό δίκτυο και την ύδρευση τα πρώτα χρόνια, μέχρι ιατρείο και εξοπλισμό πληροφορικής στο γειτονικό σχολείο στις Βουκολιές. Πάντα ήταν εκεί, όταν η ιδιαίτερη πατρίδα του τον χρειαζόταν. 

Τα χρόνια ήταν δύσκολα για όλους, όμως με πολύ κόπο σπούδασαν τα μέλη της οικογένειας Μαμιδάκη, μαζί και ο Κυριάκος.

Το εφαλτήριο για την αυτοκρατορία

Ο ζήλος για το επιχειρείν και από τον θείο του και από τον πατέρα του, τον έφεραν αρχικά με ένα καμίνι ασβέστη στην Κρήτη και εμπόριο κρασιού και βοτάνων, που ήταν το εφαλτήριο για την αυτοκρατορία στα πετρελαιοειδή που χτίστηκε στη συνέχεια στην Αθήνα, αλλά και στο χωριό του την Ανώσκελη με ελαιουργείο και οινοποιείο με διεθνείς εξαγωγές και τουριστική επισκεψιμότητα.

(το ελαιουργείο της οικογένειας & στο εξώφυλλο είναι το πατρικό τους σπίτι)

(Ξωκλήσι Ζωοδόχου Πηγής)

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων αναγνωρίζει τη βαθιά γνώση του εκλιπόντα στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι. Δεν ήταν ένας άνθρωπος του επιχειρείν και μόνο, αλλά αγαπούσε και προσέφερε τα μέγιστα. Ο Απόστολος Βουλγαράκης θυμάται την πρώτη φορά που συναντήθηκαν, λίγο καιρό αφότου ανέλαβε τα πολιτικά του καθήκοντα. Δημόσια παραδέχθηκε το δίκιο του Κυριάκου Μαμιδάκη για την κακοδαιμονία του τόπου.

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης είχε χτίσει παραθεριστική κατοικία απέναντι από το πατρικό του σπίτι και ένα ξωκλήσι όπου έκανε κάθε χρόνο ένα πανηγύρι για τους συγχωριανούς του. Οι συγγενείς του σε μια λιτή ανακοίνωση αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι υπήρξε τίμιος, απλός, ακούραστος και ανιδιοτελής, με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στις παραδοσιακές αξίες που πιστά υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή και οι εργαζόμενοι ότι ο Κυριάκος Μαμιδάκης συμβόλιζε για αυτούς όχι μόνο την οικογένειά τους, τον πατέρα τους αλλά και το όραμα που με τόσο πάθος υπηρετούσε για πρόοδο, εξέλιξη και δημιουργία. Στην Ανώσκελη, οι ηλικιωμένοι φίλοι του, έμαθαν τα δυσάρεστα νέα από τα παιδιά και τα ανίψια τους που εργάζονται στις επιχειρήσεις της οικογένειας Μαμιδάκη.

(οι επιχειρήσεις Μαμιδάκη στην Ανώσκελη)

(ο φίλος του Κ. Μαμιδάκη, κ. Νίκος Μανωλακάκης)

(το εξωχικό της οικογένειας)

Κι όμως, παρά τις δυσκολίες στην πετρελαϊκή αγορά που έφεραν την επιχείρηση προ της πτώχευσης, ο Κυριάκος Μαμιδάκης είχε σχέδια που βρίσκονταν στην τελική ευθεία για σταθμό πετρελαιοειδών στον κόλπο της Σούδας.

Την Τρίτη η κηδεία

Την Τρίτη στις 6 το απόγευμα στο Κοιμητήριο Κηφισιάς θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία του Κυριάκου Μαμιδάκη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος των αδελφών Μαμιδάκη, το Δ.Σ. του οποίου αποφάσισε να κηρύξει διήμερη αργία σε ένδειξη πένθους για τις εταιρείες του ομίλου και να προβεί σε δωρεά στη μνήμη του με την παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων, τυχόν δωρεές  στη μνήμη του εκλιπόντος, να γίνουν για την υποστήριξη της ΕΛΕΠΑΠ Χανίων ή του Γηροκομείου Χανίων.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News