default-image

Δωρίζει "θησαυρό" 10 εκατομ. ετών στο Δ. Ιεράπετρας

Κρήτη
Δωρίζει "θησαυρό" 10 εκατομ. ετών στο Δ. Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ανεκτίμητης αξίας συλλογή οστράκων και απολιθωμάτων ηλικίας μέχρι και 10 εκατομμυρίων ετών, δωρίζει στο Δήμο Ιεράπετρας, ο 73χρονος συνταξιούχος καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ Νίκος Ασπραδάκης, ο οποίος τα 20 τελευταία χρόνια ψάχνει καθημερινά στους λόφους και τις ακρογιαλιές της Νοτιοανατολικής Κρήτης, για σπάνια γεωλογικά ευρήματα προκειμένου να συμπληρώσει την εκπληκτική συλλογή του, που αποτυπώνει τη γεωλογική ιστορία της περιοχής.

«Ασχολούμαι τα τελευταία 20 χρόνια με τη συλλογή κάθε λογής κογχυλιών και οστράκων και 10 χρόνια με τη συλλογή διαφόρων απολιθωμάτων.

Υπάρχει στη συλλογή μου, ένας τεράστιος  θαλάσσιος πλούτος, που θεωρώ ότι είναι ένας ανεκτίμητος πραγματικός   θησαυρός της γεωλογικής μας ιστορίας, τον οποίο δωρίζω στο Δήμο Ιεράπετρας. Όνειρο ζωής και μοναδική επιθυμία μου είναι, να βρεθεί μια κατάλληλη αίθουσα στην οποία να εκτεθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτών των ευρημάτων, για να περνούν να τα βλέπουν τα παιδιά των σχολείων που υπεραγαπώ,  αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής μας. Οι λόφοι και οι ακρογιαλιές μας έχουν αδειάσει  από τέτοια σπάνια κογχύλια και απολιθώματα, γι' αυτό νομίζω ότι θα ήταν καλό να διασωθούν αυτά που έχω μαζέψει και να δημιουργηθεί ένα ασφαλές μικρό μουσείο οστράκων και απολιθωμάτων από το Δήμο», μας είπε ο κ Νίκος Ασπραδάκης, ο οποίος μας φιλοξένησε στο χώρο όπου έχει συγκεντρώσει τον μικρό του θησαυρό.

«Τα κογχύλια  και τα απολιθώματα που έχω στη συλλογή μου, δεν κατάφερα ποτέ να τα μετρήσω, γιατί είναι εκατοντάδες χιλιάδες, πολλά  δε από αυτά είναι σπάνια.  Θεωρώ ότι  το σπανιότερο, το μεγαλύτερο  και το ομορφότερο από τα ευρήματα μου είναι το χτένι του Αγίου Ιακώβου, το οποίο είναι ηλικίας 5 εκ. ετών και δεν έχει πουθενά στον κόσμο όμοιο του. Έχω βρεί επίσης ένα τεράστιο απολίθωμα στρειδιού,  που είναι ηλικίας 7-8 εκ. ετών. Σπάνια επίσης είναι τα κόκκινα κοράλια της Ιεράπετρας που κατάφερα να διαφυλάξω, γιατί τα λευκά κοράλια που είχα βρεί κάποιοι επιτήδεια μου τα έκλεψαν από την αποθήκη μου.

Οι περιοχές στις οποίες έχω επικεντρώσει τις έρευνες μου, είναι 3-4 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιεράπετρας στη θέση ''Περιστεράς''  και δυτικά της  πόλης στις ακρογιαλιές της Γρα Λυγιάς.

Μου τα ζητούν κάποιοι που θέλουν να τα αγοράσουν, όμως εγώ θέλω τα ευρήματα μου να τα δωρίσω μόνο στο Δήμο Ιεράπετρας και σε κανέναν άλλον», μας λέει και το εννοεί ο κ Νίκος Ασπραδάκης.

Άνθρωπος της προσφοράς

Αφού αφιέρωσε τη ζωή του στον αθλητισμό και αγαπήθηκε από τους μαθητές του, όσο κανείς άλλος καθηγητής Σωματικής Αγωγής, ο κ Νίκος Ασπραδάκης όταν συνταξιοδοτήθηκε ξέκοψε από τον κόσμο. Βρήκε την ηρεμία του στις ακρογιαλιές. Γαλήνεψε και έμαθε να ζεί  δίπλα στη θάλασσα. Ρουφούσε το ιώδιο της και ηρεμούσε με τον παφλασμό των κυμάτων της. Με ήλιο, με κρύο, με βροχή, με κάθε καιρό, εκείνος ήταν πάντα εκεί, ψάχνοντας 4 ώρες κάθε μέρα για νέα ευρήματα.

«Ο Νίκος Ασπραδάκης  είναι το παράδειγμα του ανθρώπου που με ανιδιοτέλεια, αφιέρωσε τη ζωή του στο κοινό καλό», μας λέει ο πρόεδρος της Δημοτικής  Επιτροπής  Ανάδειξης Αρχαιοτήτων κ Γιάννης Ροβιθάκης.

«Εδώ και 20 χρόνια μαζεύει υλικό από τους λόφους και τις ακτές που αποκαλύπτουν τη γεωλογική ιστορία μας. Αυτό το υλικό το δώρισε στο Δήμο Ιεράπετρας ανιδιοτελώς. Το μόνο που ζήτησε είναι να γραφτεί έξω από την αίθουσα που θα στεγαστεί, ότι είναι η συλλογή του Νίκου Ασπραδάκη. Έχομε κάνει μια προσπάθεια με το Δήμο να στεγαστεί κάτω από το παλιό Δημαρχείο. Αριστερά θα είναι το ψηφιακό Μουσείο της Ιεράπετρας και δεξιά προφανώς θα  μπεί η συλλογή του Νίκου Ασπραδάκη, αφού φτιαχτεί από παλαιοντολόγους, γιατί χρειάζεται να προηγηθεί κάποια  επιστημονική δουλειά.

Όταν ολοκληρωθεί και στηθεί στο χώρο της η συλλογή, οι μαθητές και οι επισκέπτες της Ιεράπετρας, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το ψηφιακό Μουσείο και τη μοναδική συλλογή των απολιθωμάτων και των οστράκων του Νίκου Ασπραδάκη. Το θέμα το προωθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έχομε ήδη την έκθεση που μας έχει κάνει η κ Αθηνά  Τσαμπανάκη που είναι μέλος της ομάδας μας, και η οποία έχει αξιολογήσει τη συλλογή. Περιμένομε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και πιστεύω ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα έχομε έτοιμο και επισκέψιμο αυτό το χώρο», μας είπε ο κ Γιάννης Ροβιθάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News