Ειδήσεις

Κρητικιά σεφ σμιλεύει φρούτα-λαχανικά

Η τέχνη απογειώνει τις αισθήσεις, όλες τις αισθήσεις, ακόμα και τη γεύση, μέσω της γλυπτικής επί... πιάτου, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, επί... μπουφέ! Καρπούζια που μεταμορφώνονται σε τριαντάφυλλα, ραπανάκια που με το μαγικό μαχαίρι της σεφ Μαρίας Σφακιανάκη γίνονται παγώνια και πουλιά, αγγουράκια που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από την ομορφιά των φυτών, μαγικές κολοκύθες σαν εκείνες των παραμυθιών και καθετί που δίνει τροφή στη φαντασία της κ. Σφακιανάκη, ώστε να το σμιλέψει, όπως κάνει με μεγάλη επιτυχία εδώ και 20 περίπου χρόνια, ξετρελαίνοντας τους τουρίστες που μαγεύονται από τη δύναμη της πρωτότυπης αυτής τέχνης.

«Ξεκίνησα από πείσμα για να τα καταφέρω, χωρίς να με έχει διδάξει κανείς, με ένα απλό μαχαιράκι, φτιάχνοντας απλά λουλούδια σιγά-σιγά», μας λέει. Η συνέχεια ήρθε από μόνη της. Χρόνο το χρόνο, μπουφέ τον μπουφέ, η κ. Σφακιανάκη έχει δημιουργήσει απίστευτες συνθέσεις, που την έχουν καταξιώσει ως καλλιτέχνη με πολλά βραβεία σε διαγωνισμούς, όπου πλέον μετέχει ως κριτής, διδάσκοντας τα μυστικά της τέχνης της σε πολλά νέα παιδιά. Η πρώτη μεγάλη δουλειά της κ. Σφακιανάκη ήταν ένα παγώνι, το οποίο και της χάρισε τα πρώτο χρυσό βραβείο, για να ακολουθήσουν στην πορεία πολλά αντίστοιχα.

Η κ. Μαρία Σφακιανάκη εδώ και 20 χρόνια κάνει μοναδική τέχνη με φρούτα και λαχανικά.

Πλέον, με την πείρα που έχει αποκτήσει, έχει διευρύνει ακόμα περισσότερο τους ορίζοντές της με ειδικά, γι' αυτή τη δουλειά, εργαλεία που έχει παραγγείλει από το εξωτερικό, νιώθοντας μεγάλη ικανοποίηση όταν βλέπει νέους ανθρώπους να ακολουθούν τα βήματά της και τουρίστες που μαγεύονται από τις δημιουργίες της, φωτογραφίζονται μπροστά τους και μπαίνουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν μόνοι τους να πειραματιστούν με αυτή τη μορφή γλυπτικής. Όσο για το εφήμερο της τέχνης, που είναι "καταδικασμένη" να ζήσει μια βραδιά, πριν απογειώσει τους ουρανίσκους στους μπουφέδες του ξενοδοχείου, όπου εργάζεται, η κ. Μαρία δηλώνει ότι δε νιώθει θλίψη αλλά χαρά όταν βλέπει τον κόσμο να απολαμβάνει τα έργα της και να χαμογελάει με ικανοποίηση.

Δημιουργίες μίας εφήμερης αλλά τόσο γευστικής τέχνης

Πολλοί από αυτούς τους τουρίστες έχουν γίνει πια φίλοι με την κ. Μαρία, την οποία και συναντούν ξανά και ξανά επιστρέφοντας στην Κρήτη. Η δουλειά είναι απαιτητική στη λεπτομέρεια «σαν κέντημα», όμως το μεράκι και το ταλέντο καταφέρνουν να κάνουν τη διαφορά. Τα έργα τέχνης από φρούτα και λαχανικά μπορούν πια να μεταμορφωθούν μέσα σε λίγο χρόνο, από 10-15 λεπτά ένα καρπούζι μέχρι λίγο περισσότερο, ανάλογα με το μέγεθος. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη υπομονή έως και τρεις ώρες, όπως όταν σμίλεψε μια κολοκύθα βάρους κοντά στα 50 κιλά. Όμως, πάντα το αποτέλεσμα είναι εκείνο που την αποζημιώνει, μαζί με το πλατύ χαμόγελο όσων απολαμβάνουν τα έργα τέχνης της.

Η κ. Μαρία δεν αρκείται όμως μόνο στη γλυπτική με πρώτη ύλη από τη φύση, αλλά ασχολείται και με άλλες μορφές τέχνης, όπως τη λεγόμενη "νεκρή ζύμη", αλλά και την αναπαλαίωση εικόνων, έχοντας κάνει και σχετική έκθεση έργων στην Πύλη Βιτούρι.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

Σχόλια